Έντονη κόντρα ξέσπασε στο ελληνικό κοινοβούλιο μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως. 

 

Η συζήτηση στη Βουλή- για το νομοσχέδιο της Παιδείας- δεν θα σταματήσει, προκειμένου να μη συζητιέται η «πρωτοφανής δήλωση» του Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως.

 

Τόσο με ανακοίνωση, όσο και με την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να ανασταλεί η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου για την Παιδεία, που προκαλεί αντιδράσεις.

 

Απαντώντας στις επικρίσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η υπουργός Παιδείας τον κατηγόρησε ότι θέλει να κλείσει η Βουλή προκειμένου να μην συζητιέται η «πρωτοφανής δήλωσή» του. Η κ. Κεραμέως αναφερόταν στην απάντηση του κ. Τσίπρα σε ερώτηση στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha, για το αν δέχεται το ρίσκο να μολυνθούν κάποιοι άνθρωποι σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

 

«Βεβαίως, δέχομαι το ρίσκο και γι' αυτό θεωρώ ότι το ορθό θα ήταν η κυβέρνηση να μη φέρει τέτοια νομοσχέδια που εγείρουν σημαντικές κοινωνικές αντιδράσεις μέσα σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέσα στην πανδημία», ήταν η απάντηση του κ. Τσίπρα.

 

«Ο κ. Τσίπρας έκανε μια πρωτοφανή δήλωση. Ίσως για αυτό θέλει να κλείσει η Βουλή, για να μην συζητάμε για αυτό. Δέχεται ο κ. Τσίπρας το ρίσκο να αρρωστήσουν κάποιοι; Δεν θα σταματήσει η συζήτηση στη Βουλή για να σταματήσει η συζήτηση για την πρωτοφανή δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης», είπε η κ. Κεραμέως και συμπλήρωσε: «Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Το πρωί διαδηλώνει και χωρίς στοιχειώδεις αποστάσεις και το μεσημέρι έρχεται και καταγγέλλει τις αυξήσεις στα κρούσματα». 

 

Τσίπρας: «Εσείς αναλαμβάνετε την ευθύνη»

 

Στην τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει αρχίσει να χάνει τον έλεγχο της πανδημίας και τον πολιτικό έλεγχο και πως μέσα στον πανικό της οδηγείται σε απαράδεκτες αποφάσεις και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις.

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη Νίκη Κεραμέως ότι επιμένει και φέρνει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο για το οποίο δεν έχει γίνει «ουσιαστικός διάλογος» με όλους τους φορείς, το οποίο εγείρει «εύλογες» αντιδράσεις σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. «Με αυτόν τον τρόπο δεν προκαλεί μόνο τη δημοκρατία, αλλά και την κοινή γνώμη», τόνισε.

  

«Επιχειρείτε για ακόμα μία φορά να αξιοποιήσετε τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας για να φέρετε προς ψήφιση κάτι το οποίο βρίσκεται σε αντίθεση με τη μεγάλη πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


«Οι αντιδράσεις αυτές είναι πάντοτε εύλογες. Είναι στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας και μια δημοκρατία οφείλει να έχει τον διάλογο, να έχει τον αντίλογο, τη διαμαρτυρία ακόμα και τη διαδήλωση», πρόσθεσε.

 

«Σας ζητώ να αναλάβετε την ευθύνη. Ευλόγως δημιουργεί αντιδράσεις η προσπάθειά σας να νομοθετήσετε στον ευαίσθητο τομέα της Παιδείας και μάλιστα στα μουλωχτά. Να αναλάβετε την ευθύνη και για τη συρρίκνωση της δημοκρατίας και κυρίως για το γεγονός ότι εάν δεν αναστείλετε τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης σήμερα θα υπάρξουν ευλόγως αντιδράσεις και ευλόγως διαμαρτυρίες και ευλόγως διαδηλώσεις, οι οποίες πιθανόν και να επιδεινώσουν την επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική και σε άλλες πόλεις. Εσείς αναλαμβάνετε την ευθύνη», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει «το ίδιο νομοσχέδιο», χωρίς αλλαγές, «μόλις θα υπάρχει δυνατότητα να το συζητήσουμε σε συνθήκες μεγαλύτερης άνεσης, όχι με την δαμόκλειο σπάθη της εξάπλωσης του ιού πάνω από το κεφάλι μας».

 

Η απάντηση της Κεραμέως

 

Απαντώντας στις επικρίσεις του Αλέξη Τσίπρα, η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι το νομοσχέδιο συζητήθηκε για «μήνες, εβδομάδες».

 

«Η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ξεκάθαρη: "κλειδώνουμε την Βουλή, όσο διαρκεί η πανδημία", να μην νομοθετούμε, να μην προχωράει η χώρα μπροστά, να περιμένουμε. Είναι στην ίδια λογική που λέτε "κλειδώνουμε τα σχολεία, από την πρώτη ημέρα της πανδημίας , μέχρι και την τελευταία"», συμπλήρωσε.

 

Απαντώντας στην τοποθέτηση του κ. Τσίπρα ότι οι πρυτάνεις είναι απέναντι στο νομοσχέδιο, η κ. Κεραμέως είπε πως «οι πρυτάνεις συμφωνούν με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, συμφωνούν με τον περιορισμένο αριθμό επιλογών στο μηχανογραφικό, με την ελεγχόμενη είσοδο στα πανεπιστήμια και συμφωνούν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ανομίας στα πανεπιστήμια. Δεν συμφωνούν όλοι ως προς την λύση, αυτή είναι η κατάσταση».

 

Παρατήρησε ότι υπάρχουν αντιδράσεις, αλλά εσωκομματικές στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι «για την ελεγχόμενη είσοδο, οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ 60%, για την βάση εισαγωγής οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ σε ποσοστό 52% και το καλύτερο, για την πανεπιστημιακή αστυνομία, οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ είναι "υπέρ" σχεδόν 40%!».

 

Ακόμη, απέρριψε τις εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι φέτος θα εισαχθούν 24.000 λιγότεροι υποψήφιοι στα ΑΕΙ, λέγοντας «πώς το έχετε υπολογίσει αυτό, όταν ο αριθμός των εισακτέων, εν τέλει, θα καθοριστεί με βάση τις επιδόσεις των μαθητών, αλλά και από την ελάχιστη βάση εισαγωγής που θα καθορίσουν τα ίδια τα πανεπιστήμια;».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ