Ένταση πυροδότησε στη Βουλή η αναφορά της βουλευτού Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Σουλτάνας Ελευθεριάδου σε «πολιτικούς κρατουμένους» στην Ελλάδα κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για το σωφρονιστικό σύστημα στη Βουλή.

 

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του βουλευτη της Νέας Δημοκρατίας, Θάνου Πλεύρη, ο οποίος ζήτησε «να μας πείτε τώρα ποιοι είναι οι πολιτικοί κρατούμενου. Δεν μπορείτε να λέτε ότι στις ελληνικές φυλακές υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι. Πείτε ποιον λέτε; Ο Κουφοντίνας ειναι πολιτικος κρατούμενος;».


«Αυτό σας ενόχλησε; Όλα αυτά που είπα για τις απευθείας αναθέσεις δεν σας ενοχλούν;» απάντησε η κα Ελευθεριάδου, με τον κ. Πλεύρη να την αποκαλεί «απαράδεκτη». 


«Παρ’ όλα αυτά γνωρίζουμε όλοι ότι στις φυλακές υπάρχουν κρατούμενοι οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως πολιτικοί κρατούμενοι επικαλούμενοι πολιτικά κίνητρα. Εγώ δεν το αποδέχομαι, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται αυτόν τον προσδιορισμό αλλά κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται. Εγώ εννοούσα κρατουμένους για προσωποκράτηση με απόφαση πολιτικού δικαστηρίου. Να μας πείτε όμως για τις απευθείας αναθέσεις της κ. Νικολάου» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Ελευθεριάδου, παίρνοντας ξανά τον λόγο.

 

«Δεν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι αλλά πολιτικά δικαστήρια», διευκρίνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, λέγοντας πως «αν κάποιον βαραίνει ότι στην χώρα μας υπήρχαν πολιτικοί κρατούμενοι είναι την δική σας παράταξη. Πάρτε αλλιώς την πολιτική σας γιατί αυτά που κάνετε τους τελευταίους μήνες είναι σε αυτή την κατεύθυνση».

 

ΝΔ: «Επικίνδυνη η πολιτική ελαφρότητα

 

«Η πολιτική ελαφρότητα γίνεται επικίνδυνη, όταν εκθέτει τη χώρα» ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Γαϊτάνης, χαρακτηρίζοντας την αναφορά αυτή «συκοφαντική για τη χώρα» και καλώντας την κα. Ελευθεριάδου να δηλώσει ποιους εννοεί, καθώς και τον ΣΥΡΙΖΑ, εάν συμφωνεί με την άποψή της.

 

«Στην Ελλάδα πολιτικοί κρατούμενοι δεν υπάρχουν. Θα πρέπει να μας πει λοιπόν ποιον εννοεί; Εννοεί μήπως τον Δημήτρη Κουφοντίνα για τον οποίο τόσο αγώνα έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Ας απαντήσει ευθέως. Κι ας μας πει και το κόμμα της αν συμφωνεί με την άποψή της. Η πολιτική ελαφρότητα γίνεται επικίνδυνη όταν εκθέτει τη χώρα» ανέφερε ο κ. Γαϊτάνης.