Κοντοζαμάνης: Χρειάστηκαν 95 κλίνες ΜΕΘ σε 10 ημέρες - «Πρωτόγνωρη κρίση»

Κοντοζαμάνης: Χρειάστηκαν 95 κλίνες ΜΕΘ σε 10 ημέρες - «Πρωτόγνωρη κρίση» Facebook Twitter
Φωτογραφία: Eurokinissi/Βασίλης Παπαδόπουλος
0

Στην κατάσταση του συστήματος υγείας κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού αναφέρθηκε σήμερα το απόγευμα ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης υποστήριξε πως από τον Μάϊο μέχρι σήμερα καταβλήθηκαν σημαντικές προσπάθειες ενίσχυσης του συστήματος υγείας. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο αρμόδιος υφυπουργός οι ΜΕΘ για ασθενείς με κορωνοϊού την 1η Σεπτεμβρίου ανέρχονταν σε 219 και σήμερα ανέρχονται σε 388. Στην Αττική ο αριθμός αυτός ανέχεται σήμερα σε 164 και στη Θεσσαλονίκη σε 87. 

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη κλινών σήμερα, στο σύνολο της επικράτειας, υπάρχουν 1088 κλίνες για ΜΕΘ, εκ των οποίων για τον κορωνοϊό είναι 388 και από αυτές 160 είναι κενές. Στην Αττική οι κενές είναι 61 και στη Θεσσαλονίκη 19. Ο υφυπουργός έκανε λόγο για αύξηση κατά 53,6%, από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα, των κλινών σε ΜΕΘ. «Σε απόλυτα νούμερα είναι επιπλέον 300». Ο υφυπουργός προανήγγειλε και άλλες κλίνες ΜΕΘ έως και το πρώτο τρίμηνο του 2021. 

Σύμφωνα με τον υφυπουργό σήμερα πριν από δέκα ημέρες νοσηλεύονταν 922 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ σήμερα νοσηλεύονται 1503. «Μία αύξηση 63%, 600 ασθενείς σε δέκα ημέρες». Στο πρώτο κύμα της πανδημίας είχαμε νοσηλεύσει μόλις 300 ασθενείς, ανέφερε ο «το 1/5 των ασθενών που νοσηλεύουμε σήμερα». 

«Το ΕΣΥ είχε προετοιμαστεί γι αυτό και καταφέραμε και διασφαλίσαμε την ομαλή λειτουργία του συστήματος. Σήμερα διαθέτουμε 3.339 κλίνες για ασθενείς με κορωνοϊό εκ των οποίων οι 2.000 είναι κενές. Τις τελευταίες πέντε ημέρες απαιτούνται 100 νέες κλίνες καθημερινά για ασθενείς με κορωνοϊό». 

Σχετικά με τις ΜΕΘ ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε πως σε 10 ημέρες χρειάστηκαν επιπλέον 95 κλίνες ΜΕΘ. 

Ο κ. Κοντοζαμάνης δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την ανησυχητική εικόνα που παρουσιάζει η Θεσσαλονίκη, καθώς σε μικρό χρονικό διάστημα τετραπλασιάστηκε ο αριθμός των νοσηλευομένων. Ο υφυπουργός Υγείας μίλησε και για τις τεσσερις προκηρύξεις με σκοπό την κάλυψη μόνιμων θέσεων στο ΕΣΥ, ενώ τόνισε πως το εμβόλιο θα χορηγηθεί δωρεάν. 

«Διαχειριζόμαστε μια πρωτόγνωρη κρίση», διεμήνυσε ο κ. Κοντοζαμάνης και προσέθεσε πως το σύστημα υγείας έχει εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες ρεμδεσιβίρης, ενώ η Ελλάδα έχει προσχωρήσει στις τρεις πρώτες συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να εξασφαλίσουμε ικανό αριθμό εμβολίων.

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας πίσω», κατέληξε ο υφυπουργός Υγείας. 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασσελάκης για Τσίπρα:

Πολιτική / Κασσελάκης για Τσίπρα: «Εάν έφερνα γυναίκα σύντροφο θα το ανέφερε ποτέ στο βιβλίο του;»

Ο πρόεδρος του «Κινήματος Δημοκρατίας» σχολιάζει τις αναφορές στο πρόσωπό του, μέσα στο βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας λόγο για «κρεσέντο ομοφοβικού κουτσομπολιού»
LIFO NEWSROOM
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΒΙΒΛΙΟ ΙΘΑΚΗ

Πολιτική / «Ιθάκη»: Πότε πήρε την απόφαση για το δημοψήφισμα ο Τσίπρας - Τι αποκαλύπτει

Το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα, «Ιθάκη» κυκλοφόρησε σήμερα και έχει προκαλέσει ήδη πολιτικές αντιδράσεις - Η περίοδος του Δημοψηφίσματος και το παρασκήνιο πίσω από τη λήψη της απόφασης
LIFO NEWSROOM
«Ιθάκη»: Οι ομολογίες Τσίπρα, τα λάθη που καταλογίζει και οι αποκαλύψεις του νέου βιβλίου

Πολιτική / «Ιθάκη»: Οι ομολογίες Τσίπρα, τα λάθη που καταλογίζει και οι αποκαλύψεις του νέου βιβλίου

Ο πρώην πρωθυπουργός καταγράφει στιγμές, διαλόγους και συναισθήματα που –όπως ο ίδιος επιμένει– καθόρισαν την πιο ταραχώδη πολιτική περίοδο της Μεταπολίτευσης
LIFO NEWSROOM
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗ

Πολιτική / Κωνσταντοπούλου για παραίτηση Καραναστάση: Διαμαντή, όσο κι αν με πονάει που φεύγεις, σε ευχαριστώ

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε συγγνώμη από τον Διαμαντή Καραναστάση «που δεν κατάφερα να καθαρίσω ακόμη αυτό το τόσο βρόμικο τοπίο, που σε κάνει να ασφυκτιάς και να φεύγεις»
LIFO NEWSROOM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ EUROGROUP ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Πολιτική / Financial Times: Υποψήφιος για την προεδρία του Eurogroup ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Η αποχώρηση του Πασκάλ Ντόναχιου από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Ιρλανδίας και κατ΄ επέκταση από το «τιμόνι» της Ευρωομάδας, εκκινεί τη διαδικασία επιλογής του επόμενου προέδρου, με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα επικρατέστερα ονόματα των διαδόχων του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Μακάριος Λαζαρίδης καταθέτει μήνυση κατά της επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Μακάριος Λαζαρίδης καταθέτει μήνυση κατά της επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη, επέμεινε στις καταγγελίες της ότι ο Λαζαρίδης επιτέθηκε στον μάρτυρα και ζήτησε την απομάκρυνσή του από τη ΝΔ
LIFO NEWSROOM