Κομισιόν: Αφετηρία για επιτυχή αξιολόγηση η λίστα της Ελλάδας

Κομισιόν: Αφετηρία για επιτυχή αξιολόγηση η λίστα της Ελλάδας Facebook Twitter
0

Στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έστειλε η Ελλάδα στις Βρυξέλλες αναφέρθηκε σε ενημέρωση προς δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Τόνισε πως «η επιστολή είναι επαρκώς περιεκτική ώστε να αποτελέσει βάσιμη αφετηρία για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης». Πρόσθεσε πως ιδιαίτερα ενθαρρυντική είναι η ισχυρή δέσμευση της Ελλάδας για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Επίσης, ανέφερε ότι όλες οι αποφάσεις θα παρθούν από την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, που ξεκινά στις 15:00 (ώρα Ελλάδας).

Παράλληλα, σε επιστολή στον Γερούν Ντάισελμπλουμ που απέστειλαν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, σημειώνεται πως:

«Οι υπηρεσίες της Κομισιόν αξιολόγησαν προσεκτικά τις προτάσεις μεταρρυθμίσεων που εστάλησαν χθες σε εσάς, ως πρόεδρος του Eurogroup. Προηγήθηκαν εποικοδομητικές συζητήσεις όλο το Σαββατοκύριακο μεταξύ των ελληνικών αρχών και εκπροσώπων της Κομισιόν και των άλλων θεσμών. Κατά την άποψη της Επιτροπής, η λίστα είναι επαρκώς περιεκτική για να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως προβλέπεται από την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup.

»Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τη δέσμευση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, μεταξύ άλλων, μέσω της προσπάθειας για τον εκσυγχρονισμό των φορολογικών και τελωνειακών διοικήσεων, καθώς και για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης».

Η Κομισιόν ξεχωρίζει επίσης τις δεσμεύσεις στον τομέα των στατιστικών και θεωρεί υψίστης σημασίας τον σεβασμό της λειτουργικής και θεσμικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ και της διοίκησής της. Περαιτέρω εξειδίκευση των μεταρρυθμίσεων σε αυτούς και άλλους τομείς - κλειδιά αναμένεται να παρασχεθεί και να συμφωνηθεί πριν τα τέλη Απριλίου, σε ευθυγράμμιση και με το ανακοινωθέν του Eurogroup.

«Η Κομισιόν είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση για να μετατρέψει τις γενικές ακόμη δεσμεύσεις σε ξεκάθαρες ενέργειες πολιτικής», σημειώνει και προσθέτει «υπογραμμίζει την προθυμία της να συνεχίσει να παράσχει τεχνική βοήθεια σε τομείς - κλειδιά για να βοηθήσει στο σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών. Ως μέρος αυτής της διαδικασίας, η Κομισιόν υπογραμμίζει την σημασία η Ελλάδα να σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου του 2015 και να απέχει από κάθε οπισθοχώρηση στα μέτρα και μονομερείς αλλαγές των πολιτικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη ή την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως αξιολογείται από τους θεσμούς».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: «Τι είναι πιο χρήσιμο, η «παράδοση της κατάληψης» ή η εξασφάλιση στέγης για οικονομικά αδύναμους σπουδαστές;»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Τι είναι πιο χρήσιμο, η "παράδοση της κατάληψης" ή η εξασφάλιση στέγης για οικονομικά αδύναμους σπουδαστές;»

Το σχόλιο του πρωθυπουργού για το Final Four, για τις προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία αλλά και τα πανεπιστήμια, στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του
LIFO NEWSROOM
«Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Lifo Videos / «Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με τον συγγραφέα, δημοσιογράφο και διευθυντή του SLpress.gr, Σταύρο Λυγερό, για τις βαθύτερες διαστάσεις της σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας, το ενεργειακό σκάκι και την προπαγάνδα, τη θέση της Ευρώπης, τη στάση της Ελλάδας, τον ρόλο της Κίνας και την επιστροφή του Τραμπ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ