Συνέντευξη στην ισπανική El Mundo παραχώρησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την οποία δήλωσε ότι οι ξένοι τουρίστες θα μπορέσουν να κάνουν «μία υπέροχη επίσκεψη στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, αρκεί η πανδημία διεθνώς να βρίσκεται σε καθοδική πορεία».

 

«Η τουριστική εμπειρία του φετινού καλοκαιριού μπορεί να είναι κάπως διαφορετική σε σύγκριση με τα περασμένα χρόνια, με περισσότερη κοινωνική αποστασιοποίηση», τόνισε, προσθέτοντας πως οι αρχές ετοιμάζονται και για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας: «Δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας αυτό το καλοκαίρι». 

 

Το απόγευμα, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ανακοίνωσε πως οι τουρίστες που εισέρχονται στη χώρα μας δεν θα υποβάλλονται σε τεστ ούτε θα τίθενται σε καραντίνα. Όπως διευκρίνισε, η απελευθέρωση των αεροδρομίων σημαίνει είσοδος χωρίς τεστ και χωρίς καραντίνα για τους επισκέπτες, ωστόσο θα υπάρχει δικαίωμα για τη διενέργεια δειγματοληπτικών τεστ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης: Στις 25 Μαΐου ανοίγει το yachting. Την 1η Ιουνίου ανοίγουν τα κάμπινγκ και τα 12μηνα ξενοδοχεία. Στις 15 Ιουνίου ανοίγουν και τα υπόλοιπα καταλύματα.


Για το ενδεχόμενο δεύτερου επιδημικού κύματος το φθινόπωρο, ο υπουργός Υγείας, είπε πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει πλέον ενισχυθεί για μία πιθανή επιστροφή του κορωνοϊού: οι ΜΕΘ έχουν αυξηθεί από 565 σε 1.017 και έχουν προχωρήσει περίπου 4.000 νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ. Όσο για τις δωρεές που έχουν γίνει, κατά τον υπουργό το Δημόσιο έχει λάβει συνολικά 89 εκατομμύρια ευρώ από 865 ιδιωτικούς οργανισμούς.

 

Ο ίδιος έδωσε τα εύσημα στους επαγγελματίες υγείας για την αντιμετώπιση της κρίσης: «σε αυτούς τους καθημερινούς ήρωες: στους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό, το διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό, καθώς επίσης στο ΕΚΑΒ, τους επιστήμονες και το προσωπικό του ΕΟΔΥ, που κατάφεραν να εντοπίσουν το πρώτο κρούσμα». Κατά τον ίδιο, οι Έλληνες έδειξαν μεγάλη ατομική ευθύνη και συλλογική συνείδηση.