ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για εξευτελιστική συμπεριφορά σε ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες

Καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για εξευτελιστική συμπεριφορά σε ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τη συμπεριφορά του ελληνικού κράτους σε ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες. 

Συγκεκριμένα, 9 άνθρωποι από τη Συρία, το Ιράκ και το Μαρόκο προσέφυγαν κατά της Ελλάδας στο δικαστήριο του Στρασβούργου.

Έφτασαν στη χώρα μας το 2016, σε ηλικία 14 έως 17 ετών. 

Σύμφωνα με την απόφαση, οι ανήλικοι κρατήθηκαν από 21 έως 33 ημέρες σε υπερπλήρεις και βρώμικες σκηνές.

Οι προσφεύγοντες ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν επαρκή τροφή ούτε τον απαραίτητο καθαρό αέρα. 

Η απόφαση επιβάλει στην ελληνική κυβέρνηση να αποζημιώσει καθέναν από τους 9 μετανάστες με 4.000 ευρώ. 

Το δικαστήριο εξέτασε και μία προσφυγή κατά της Γαλλίας. 

Αφορά την υπόθεση ενός Αφγανού ο οποίος το 2015, σε ηλικία 11 ετών, βρέθηκε ασυνόδευτος και μόνος στη «Ζούγκλα» του Καλαί με μόνη ελπίδα να περάσει απέναντι στην Αγγλία, όπου ζούσαν οι δικοί του.

Στη μικρή παράγκα επιβίωσης που είχε φτιάξει, έζησε για λίγο έως ότου οι γαλλικές μπουλντόζες τη διέλυσαν μαζί με όλες τις άλλες.

Συνολικά έμεινε έξι μήνες σε ένα περιβάλλον που, όπως υπογραμμίζει το Δικαστήριο, ήταν «εντελώς ακατάλληλο για την ηλικία του, ανθυγιεινό και ανασφαλές».

Η Γαλλία κατηγορείται για «εξευτελιστική μεταχείριση του ανήλικου», έναντι του οποίου είχε υποχρέωση «περίθαλψης και προστασίας καθ' ότι ανήκει στην κατηγορία των πλέον ευάλωτων ατόμων στην κοινωνία».

Χάρη στη βοήθεια ανθρωπιστικών οργανώσεων ο μικρός πέρασε τελικά απέναντι και συνάντησε την οικογένειά του. Το θέμα όμως των ασυνόδευτων ανηλίκων, που σχετίζεται με το μεταναστευτικό, προβληματίζει ιδιαίτερα τη γαλλική κοινωνία.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle 

Πολιτική
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Βασιλική Σιούτη / Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Ο Θάνος Βερέμης, ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τις ελληνορωσικές σχέσεις από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι σήμερα αλλά και για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία και τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Πολιτική / Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Στη δήλωση αναφέρεται ότι το σχέδιο «κινδυνεύει να παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και ότι «θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές όλων των αμάχων στη Γάζα»
LIFO NEWSROOM
Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

Πολιτική / Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

«Κατά την διάρκεια της διερεύνησης των αιτιών της κατάστασης της, η ασθενής παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου η ασθενής κατέληξε» αναφέρει η ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM
Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

Πολιτική / Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

« Δυστυχώς έπαθε ανακοπή μέσα στο Νοσοκομείο. Δεν είναι όλα πολιτική. Δείξτε επιτέλους λίγο σεβασμό» αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός υγείας
LIFO NEWSROOM