Ιταλός ΥΠΕΞ: Δεν φταίνε οι Γερμανοί για την κρίση αλλά οι Έλληνες ηγέτες

Ιταλός ΥΠΕΞ: Δεν φταίνε οι Γερμανοί για την κρίση αλλά οι Έλληνες ηγέτες Facebook Twitter
0

Η κρίση στην Ελλάδα δεν οφείλεται στους "κακούς Γερμανούς", αλλά στους Έλληνες ηγέτες των 15-20 τελευταίων ετών, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος επέμεινε παράλληλα στην ανάγκη παραμονής της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια για γεωπολιτικούς λόγους.

"Γνωρίζουμε καλά ότι η Ελλάδα βρίσκεται εκτός των παραμέτρων, αλλά αυτό δεν είναι σφάλμα των κακών Γερμανών, αλλά ευθύνη των Ελλήνων κυβερνώντων που διαδέχονταν οι μεν τους δε στην Αθήνα τα τελευταία 15-20 χρόνια", δήλωσε σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera.

Ο Τζεντιλόνι έκρινε επίσης ότι ήταν λίγο χρήσιμο σε διπλωματικούς όρους το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Ελλάδα. "Η κατάσταση δεν επιλύθηκε με την νίκη του όχι στο ελληνικό δημοψήφισμα. Η ψηφοφορία απέδειξε ότι ο (Αλέξης) Τσίπρας έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των Ελλήνων. Όμως αυτό δεν είναι μια λύση", δήλωσε.

Ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας επέμεινε παράλληλα στην σημασία που έχει η παραμονή της Ελλάδας στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας, απορρίπτοντας τα "λογιστικά" επιχειρήματα για την έξοδό της από την ευρωζώνη.

"Δεν υπάρχουν μόνον πολιτιστικοί, συναισθηματικοί, ιστορικοί λόγοι, υπάρχουν επίσης ισχυρά γεωπολιτικά επιχειρήματα", σημείωσε.

"Το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει μια χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αποτελεί ένα δευτερεύον στοιχείο της ανάλυσής μας. Και το λέω χωρίς να θέλω να δικαιολογήσω τις επιλογές που έγιναν, ή δεν έγιναν, από την Αθήνα τους τελευταίους μήνες", κατέληξε.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε χθες ότι το σημερινό Eurogroup και η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης θα πρέπει να "υποδείξουν έναν οριστικό τρόπο για την επίλυση" του επείγοντος προβλήματος που θέτει η ελληνική κρίση.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δείτε LIVE όλες τις εξελίξεις, τις ειδήσεις και τις φωτογραφίες από τη σημερινή μέρα ΕΔΩ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Πολιτική / Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Ο κ. Βάρρας, που παραμένει σύμβουλος του πρωθυπουργού για αγροτικά ζητήματα, υποστήριξε ότι έχει δεχθεί «δολοφονία χαρακτήρα» και έχει ήδη απευθυνθεί δύο φορές στους Ευρωπαίους Εισαγγελείς
LIFO NEWSROOM
Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Πολιτική / Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Οξύς υπήρξε και απέναντι στη σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου «δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικά διαφορετικό» και πως το κόμμα παραμένει χωρίς σαφή πολιτική πρόταση
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

Πολιτική / Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

«Θυμίζω ότι ακολούθησαν τα capital controls, οι κλειστές τράπεζες, το διχαστικό δημοψήφισμα και χρεώθηκε η χώρα μας πάνω από 100 αχρείαστα δισεκατομμύρια», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
LIFO NEWSROOM
Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ: «Η κυβέρνηση οδηγείται σε επικοινωνιακή πανωλεθρία στο θέμα Ρούτσι»

Πολιτική / Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ: «Η κυβέρνηση οδηγείται σε επικοινωνιακή πανωλεθρία στο θέμα Ρούτσι»

Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, διαφοροποιείται ανοιχτά από τη γραμμή της κυβέρνησης στο ζήτημα του πατέρα Ρούτσι, μετά τις πρώτες φωνές στελεχών και βουλευτών που εξέφρασαν δημόσια στήριξη προς τον απεργό πείνας
LIFO NEWSROOM