Η τρίτη αξιολόγηση και τα «αγκάθια» για τα προαπαιτούμενα- Στο επίκεντρο η επίσκεψη Μακρόν

Η τρίτη αξιολόγηση και τα «αγκάθια» για τα προαπαιτούμενα- Στο επίκεντρο η επίσκεψη Μακρόν Facebook Twitter
1

Στο δύσκολο φθινόπωρο που έρχεται εστιάζει η κυβέρνηση θέτοντας τις προτεραιότητές της, όπως την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την υλοποίηση αναγκαίων θεσμικών μεταρρυθμίσεων ενώ θα συνεχιστούν και οι κοινωνικές παρεμβάσεις για τον κόσμο της εργασίας και το κοινωνικό κράτος.

Ωστόσο, τα «αγκάθια» είναι πολλά για το κυβερνητικό επιτελείο καθώς πρέπει να υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα για την τρίτη αξιολόγηση, με φόντο τη σκληρή πολιτική πόλωση στη ΔΕΘ.

Ήδη το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή φέρεται να πέρασε από «κόσκινο» από τους θεσμούς εντοπίζοντας κάποια ζητήματα, ενώ  οι διατάξεις του νομοσχεδίου αλλά και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αναμφίβολα θα μπουν στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή την ώρα τα βλέμματα στο Μαξίμου είναι στραμμένα στην επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Μακρόν από την οποία προσδοκά πολιτικά και κυρίως οικονομικά οφέλη για τη χώρα.

Να σημειωθεί ότι την ερχόμενη εβδομάδα  συνεδριάζει το Euro Working Group με αντικείμενο την εκταμίευση της υποδόσης των 700 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους προς την αγορά και να ολοκληρωθεί και τυπικά η δεύτερη αξιολόγηση.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένονται τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου στην Αθήνα όπου αναμένεται να εξεταστεί η πορεία των προαπαιτούμενων δράσεων.

Στις 24 Σεπτεμβρίου στήνονται κάλπες στη Γερμανία και πέντε ημέρες μετά, στις 29 του μήνα, αναμένεται να φθάσει στην Αθήνα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ η οποία θα έχει επαφές με τον πρωθυπουργό.

Η έναρξη της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος τοποθετείται χρονικά στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Πάντως στελέχη της κυβέρνησης αλλά και της Κομισιόν εκτιμούν πως αν η τρίτη αξιολόγηση δεν κλείσει ως το τέλος Νοεμβρίου για να επικυρωθεί από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου το σχέδιο για την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί.

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Πατέλη: Όπως το 2023 έτσι και τώρα έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού

Πολιτική / Μητσοτάκης στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Πατέλη: Όπως το 2023 έτσι και τώρα έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού

Ο πρωθυπουργός έδωσε το παρών στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Πατέλη «Η Μεγάλη Επιστροφή: Ο δρόμος για την αξιοπιστία της Ελλάδας», στην Εθνική Πινακοθήκη
LIFO NEWSROOM
H χειραψία Μητσοτάκη-Καραμανλή και η απουσία Σαμαρά από την παρουσίαση του βιβλίου του Ευρυπίδη Στυλιανίδη

Πολιτική / H χειραψία Μητσοτάκη-Καραμανλή και η απουσία Σαμαρά από την παρουσίαση του βιβλίου του Ευρυπίδη Στυλιανίδη

Στο Ωδείο Αθηνών παρουσιάστηκε το βιβλίο «Τεχνητή Νοημοσύνη: Ανθρώπινα Δικαιώματα, Δημοκρατία & Κράτος Δικαίου» του Ευριπίδη Στυλιανίδη. Παρόντες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής, απών ο Αντώνης Σαμαράς
LIFO NEWSROOM
Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Πολιτική / Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Ο κ. Βάρρας, που παραμένει σύμβουλος του πρωθυπουργού για αγροτικά ζητήματα, υποστήριξε ότι έχει δεχθεί «δολοφονία χαρακτήρα» και έχει ήδη απευθυνθεί δύο φορές στους Ευρωπαίους Εισαγγελείς
LIFO NEWSROOM
Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Πολιτική / Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Οξύς υπήρξε και απέναντι στη σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου «δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικά διαφορετικό» και πως το κόμμα παραμένει χωρίς σαφή πολιτική πρόταση
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

Πολιτική / Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

«Θυμίζω ότι ακολούθησαν τα capital controls, οι κλειστές τράπεζες, το διχαστικό δημοψήφισμα και χρεώθηκε η χώρα μας πάνω από 100 αχρείαστα δισεκατομμύρια», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
LIFO NEWSROOM