Η Ελλάδα κατέθεσε νέα πρόταση στους δανειστές

Η Ελλάδα κατέθεσε νέα πρόταση στους δανειστές Facebook Twitter
Menelaos Myrillas/SOOC
0

Η Ελλάδα κατέθεσε το πρωί της Τρίτης νέα πρόταση στους διεθνείς πιστωτές της, μετέδωσε νωρίτερα το γαλλικό πρακτορείο (AFP) επικαλούμενο ευρωπαϊκή πηγή, χωρίς να δώσει στοιχεία για το περιεχόμενό της. Την είδηση επιβεβαίωσε λίγο αργότερα και πηγή της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το ΑΠΕ, σημειώνοντας ότι υποβλήθηκε πρόταση στους θεσμούς με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για μία πρόταση τριών σελίδων, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να προτείνει να αυξηθεί από την ΕΚΤ το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων και να περάσουν στον ESM τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και λήγουν το καλοκαίρι.

Όπως μεταδίδει το Reuters, Ευρωπαίος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε τη νέα ελληνική πρόταση και την εξετάζει.

Ειδικότερα, το Bloomberg αναφέρει ότι η τρισέλιδη πρόταση αναφέρεται μόνο σε δημοσιονομικούς στόχους, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο που επικαλείται. Προσθέτει πως η Ελλάδα έδωσε επίσης στους πιστωτές ένα ξεχωριστό σημείωμα, επίσης τρισέλιδο, με το οποίο ζητάει να χρησιμοποιήσει κεφάλαια από τον ESM ύψους 6,7 δισ. ευρώ για να αποπληρωθούν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Το δημοσίευμα προσθέτει πως η ελληνική κυβέρνηση θέλει επίσης πρόσβαση στα κεφάλαια διάσωσης που έχουν μείνει στον EFSF καθώς και να επιτραπεί στις ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν περισσότερο βραχυπρόθεσμο χρέος.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων σημειώνει επίσης ότι δύο απεσταλμένοι του Αλέξη Τσίπρα, ένας από τους οποίους είναι ο επικεφαλής της πολιτικής διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος, βρίσκονται από χθες στις Βρυξέλλες για να αποτιμήσουν «τα περιθώρια» διαπραγμάτευσης εν όψει ενδεχόμενης συμφωνίας με τους πιστωτές. Είχαν συνομιλίες με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις.  Όπως έχει γίνει γνωστό, μαζί με τον Ε. Τσακαλώτο βρίσκεται ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεραπετρίτης: Συμφωνία Ελλάδας–Αιγύπτου για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Μονής Σινά

Πολιτική / Γεραπετρίτης: Συμφωνία Ελλάδας–Αιγύπτου για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Μονής Σινά

Στόχος η διασφάλιση του ιστορικού καθεστώτος και της νομικής προσωπικότητας της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης – Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για θεσμική λύση
LIFO NEWSROOM
Διπλωματικό θρίλερ για τη Μονή Σινά: Το Κάιρο αμφισβητεί ιδιοκτησία – Κρίσιμη συνάντηση Γεραπετρίτη

Πολιτική / Μονή Σινά: Στο Κάιρο ο Γεραπετρίτης - Η ελληνική στάση και οι διπλωματικές παγίδες

Στο Κάιρο κρίνεται το μέλλον της Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης του Σινά - Η Ελλάδα επιδιώκει σεβασμό των συμφωνιών με την Αίγυπτο για τη διατήρηση της ιδιοκτησίας και της θρησκευτικής φυσιογνωμίας της Μονής
LIFO NEWSROOM
Βρούτσης προς Γιαννακόπουλο και Αγγελόπουλους: Η Πολιτεία είναι αποφασισμένη, δεν θα υπάρξει περαιτέρω ανοχή

Πολιτική / Βρούτσης προς Γιαννακόπουλο και Αγγελόπουλους: Η Πολιτεία είναι αποφασισμένη, δεν θα υπάρξει περαιτέρω ανοχή

Μετά τα επεισόδια στο ΣΕΦ και την αναβολή του 3ου τελικού Παναθηναϊκού–Ολυμπιακού, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού προειδοποιεί για άμεση διακοπή του πρωταθλήματος σε περίπτωση επανάληψης βίας
LIFO NEWSROOM