Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή: «Απαιτείται ψυχραιμία και νηφαλιότητα»

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή: «Απαιτείται ψυχραιμία και νηφαλιότητα» Facebook Twitter
Η ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών για τις εξελίξεις μετά τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί - EUROKINISSI/APXEIOY
0

Στενά παρακολουθεί η Ελλάδα τις εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, προτάσσεται ως προτεραιότητα η σταθερότητα της χώρας και η αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ 

«Προτεραιότητα συνεχίζει να είναι η σταθερότητα της χώρας και της ευρύτερης περιοχής και η αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης. Μόνο έτσι ο λαός του Ιράκ θα μπορέσει να επανέλθει σε μια ομαλή καθημερινότητα, απαλλαγμένος από τη βία και την τρομοκρατία» επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Μάας: Δύσκολο να προβλεφθούν οι συνέπειες

Οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας. Όπως τόνισε νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, οι συνέπειες από το αμερικανικό πλήγμα που είχε ως στόχο τον Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί είναι δύσκολο να προβλεφθούν: «Η αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση έγινε μετά από μια σειρά επικίνδυνων προκλήσεων εκ μέρους του Ιράν», ανέφερε ο Μάας, παραδεχόμενος ωστόσο ότι ο περιορισμός της έντασης στην περιοχή «δεν καθίσταται ευκολότερος» μετά από αυτήν την εξέλιξη.

Ο Γερμανός υπουργός πρόσθεσε ότι ο στόχος πλέον είναι να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση σε όλη τη Μέση Ανατολή. «Χρησιμοποιούμε τους διπλωματικούς διαύλους μας με το Ιράν και άλλες χώρες της περιοχής. Από το πρωί, είμαστε σε στενή επαφή με τους Βρετανούς και Γάλλους εταίρους μας και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για το πώς θα μπορούσαμε να εργαστούμε καλύτερα για να ηρεμήσει η κατάσταση».

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από Γκουτέρες

«Ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει ακόμη ένα πόλεμο στον Κόλπο», δήλωσε o Αντόνιο Γκουτέρες σε ανακοίνωση μετά το θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, που σκοτώθηκε σε αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη. Σε σύντομη ανακοίνωσή του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Γκουτέρες ζήτησε επίσης «από τους ηγέτες να ασκήσουν τη μέγιστη συγκράτηση» σε αυτή τη στιγμή έντασης, καθώς η Τεχεράνη προειδοποίησε πως θα εκδικηθεί τον θάνατο του Σουλεϊμανί «τη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος».

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η απάντηση στο «όχι» των αγροτών - «Διάλογος δεν γίνεται με τελεσίγραφα»

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης σε αγρότες: «Διάλογος δεν γίνεται με τελεσίγραφα»

Οι αγρότες απάντησαν «όχι» στο κάλεσμα του πρωθυπουργού για συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου - Αν τα αιτήματά τους δεν γίνουν πράξη δεν προτίθενται να συμμετάσχουν σε οποιονδήποτε διάλογο με την κυβέρνηση
THE LIFO TEAM
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΦΡΑΠΕΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πολιτική / Η Κωνσταντοπούλου κάλεσε την αστυνομία για τον Γιώργο Ξυλούρη - «Να ενημερωθεί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου»

Ο Γιώργος Ξυλούρης, γνωστός με το ψευδώνυμο «Φραπές», φέρεται να απείλησε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά τη διάρκεια της εξεταστικής επιτροπής
THE LIFO TEAM