Χωρίς τις διατάξεις για τον αιγιαλό το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο

Χωρίς τις διατάξεις για τον αιγιαλό το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Χωρίς τις διατάξεις που αφορούν στον αιγιαλό και στις παραλίες θα κατατεθεί το «αναπτυξιακό νομοσχέδιο» της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή» οι σχετικές διατάξεις σχετικά με την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην παράκτια ζώνη προκάλεσαν εντάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να κριθεί σκόπιμη η απόσυρσή τους.

Πρόκειται για διατάξεις που προέβλεπαν, μεταξύ άλλων, άρση της απαγόρευσης για την παραχώρηση της αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού, παραλίας - ακόμη και για βιομηχανικές ή ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις - καθώς και μεταβολές στον ορισμό του πλάτος παραλίας. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται η εφημερίδα, αποκαλύπτουν πως οι όποιες προβλέψεις για τον αιγιαλό θα περιληφθούν τελικά σε ξεχωριστό νομοσχέδιο.

  

Πριν λίγες ημέρες, η εφημερίδα «Καθημερινή» είχε αποκαλύψει τις αλλαγές που δρομολογούνταν και οι οποίες προέβλεπαν:

-Κατάργηση της ρύθμισης με την οποία το ελάχιστο πλάτος μιας παραλίας (πλην εξαιρέσεων) οριζόταν στα 30 μέτρα από τη γραμμή του αιγιαλού.

-Κατάργηση της ρύθμισης που περιόριζε στο 60% ενός αιγιαλού (μη συνυπολογιζόμενου τυχόν δυσπρόσιτου τμήματός του) τον χώρο που παραχωρείται για ομπρελοκαθίσματα.

-Επαναφορά της ρύθμισης των 100 μέτρων ανάμεσα στις διαδοχικές παραχωρήσεις, που μπορούν να καλύψουν την υπόλοιπη παραλία.

-Κατάργηση του υποχρεωτικά κοινόχρηστου χαρακτήρα του παλαιού αιγιαλού (εξ ορισμού δημόσιος, εκτός αν υπάρχουν ιδιωτικά δικαιώματα) που ως τώρα χαρακτηρίζεται ανεπίδεκτος χρήσης ιδιωτικών δικαιωμάτων. 

-Απευθείας παραχώρηση στον επενδυτή του αιγιαλού και της παραλίας που βρίσκεται όχι μόνο σε επαφή με το ακίνητο, αλλά και σε παρακείμενο χώρο.

-Δυνατότητα απευθείας παραχώρησης της χρήσης του αιγιαλού σε επιχειρηματικά πάρκα με μέτωπο στη θάλασσα.

-Κατάργηση της ρύθμισης με την οποία δινόταν δυνατότητα ανάκλησης της παραχώρησης αιγιαλού, προς αποκατάσταση του κοινόχρηστου χαρακτήρα του.

-Παράταση της χρήσης αιγιαλού για έργα που εξυπηρετούν λατομικές και μεταλλευτικές επιχειρήσεις, για όσο χρόνο υφίσταται το σχετικό δικαίωμα.

Υπενθυμίζεται ότι, προς το παρόν, η παραχώρηση αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας (όχθης, πυθμένα κ.λπ.) απαγορεύεται, εκτός αν επιβάλλεται για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, εθνικής άμυνας, δημόσιας τάξης, ασφάλειας, υγείας ή προστασίας αρχαιοτήτων και περιβάλλοντος. 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ LIVE ΟΜΙΛΙΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης στη σύνοδο Διατλαντικής Ενεργειακής Συνεργασίας: Να σταματήσει η ροή ρωσικού αερίου μέσω Τουρκίας

Σε χθεσινό του μήνυμα ο πρωθυπουργός μίλησε για «νέο κεφάλαιο στην ενεργειακή ιστορία της Ελλάδος, μια ιστορική στιγμή, μια πράξη ευθύνης και προοπτικής»
LIFO NEWSROOM
ΠΑΣΟΚ: Ζητά αποκατάσταση της άνισης μεταχείρισης των θυμάτων και συγγενών της τραγωδίας στο Μάτι

Πολιτική / ΠΑΣΟΚ: Ζητά αποκατάσταση της άνισης μεταχείρισης των θυμάτων και συγγενών της τραγωδίας στο Μάτι

Με πρωτοβουλία της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Μιλένας Αποστολάκη, κατατέθηκε σήμερα κοινοβουλευτική ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Υγείας
LIFO NEWSROOM