Χωρίς τις διατάξεις για τον αιγιαλό το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο

Χωρίς τις διατάξεις για τον αιγιαλό το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Χωρίς τις διατάξεις που αφορούν στον αιγιαλό και στις παραλίες θα κατατεθεί το «αναπτυξιακό νομοσχέδιο» της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή» οι σχετικές διατάξεις σχετικά με την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην παράκτια ζώνη προκάλεσαν εντάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να κριθεί σκόπιμη η απόσυρσή τους.

Πρόκειται για διατάξεις που προέβλεπαν, μεταξύ άλλων, άρση της απαγόρευσης για την παραχώρηση της αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού, παραλίας - ακόμη και για βιομηχανικές ή ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις - καθώς και μεταβολές στον ορισμό του πλάτος παραλίας. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται η εφημερίδα, αποκαλύπτουν πως οι όποιες προβλέψεις για τον αιγιαλό θα περιληφθούν τελικά σε ξεχωριστό νομοσχέδιο.

  

Πριν λίγες ημέρες, η εφημερίδα «Καθημερινή» είχε αποκαλύψει τις αλλαγές που δρομολογούνταν και οι οποίες προέβλεπαν:

-Κατάργηση της ρύθμισης με την οποία το ελάχιστο πλάτος μιας παραλίας (πλην εξαιρέσεων) οριζόταν στα 30 μέτρα από τη γραμμή του αιγιαλού.

-Κατάργηση της ρύθμισης που περιόριζε στο 60% ενός αιγιαλού (μη συνυπολογιζόμενου τυχόν δυσπρόσιτου τμήματός του) τον χώρο που παραχωρείται για ομπρελοκαθίσματα.

-Επαναφορά της ρύθμισης των 100 μέτρων ανάμεσα στις διαδοχικές παραχωρήσεις, που μπορούν να καλύψουν την υπόλοιπη παραλία.

-Κατάργηση του υποχρεωτικά κοινόχρηστου χαρακτήρα του παλαιού αιγιαλού (εξ ορισμού δημόσιος, εκτός αν υπάρχουν ιδιωτικά δικαιώματα) που ως τώρα χαρακτηρίζεται ανεπίδεκτος χρήσης ιδιωτικών δικαιωμάτων. 

-Απευθείας παραχώρηση στον επενδυτή του αιγιαλού και της παραλίας που βρίσκεται όχι μόνο σε επαφή με το ακίνητο, αλλά και σε παρακείμενο χώρο.

-Δυνατότητα απευθείας παραχώρησης της χρήσης του αιγιαλού σε επιχειρηματικά πάρκα με μέτωπο στη θάλασσα.

-Κατάργηση της ρύθμισης με την οποία δινόταν δυνατότητα ανάκλησης της παραχώρησης αιγιαλού, προς αποκατάσταση του κοινόχρηστου χαρακτήρα του.

-Παράταση της χρήσης αιγιαλού για έργα που εξυπηρετούν λατομικές και μεταλλευτικές επιχειρήσεις, για όσο χρόνο υφίσταται το σχετικό δικαίωμα.

Υπενθυμίζεται ότι, προς το παρόν, η παραχώρηση αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας (όχθης, πυθμένα κ.λπ.) απαγορεύεται, εκτός αν επιβάλλεται για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, εθνικής άμυνας, δημόσιας τάξης, ασφάλειας, υγείας ή προστασίας αρχαιοτήτων και περιβάλλοντος. 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΛΑΣ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΣΟΚ

Πολιτική / «Θέλει να γυρίσει τη χώρα δεκαετίες πίσω - Είναι αμετανόητος» η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης για το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα

«Τα αποκαλυπτήρια του ιδιωτικού κόμματος Τσίπρα με το όνομα ΕΛΑΣ, πιστοποίησαν πόσο παλιό είναι αυτό που πολυδιαφημίζεται εδώ και μήνες ως ‘νέο'» τονίζει το ΠΑΣΟΚ
THE LIFO TEAM
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ

Πολιτική / Φλωρίδης για Μαρινάκη - Δημητριάδη: Εάν κάποιος καταδικαστεί, θα πάει φυλακή

Ο υπουργός Δικαιοσύνης τοποθετήθηκε σχετικά με το θερμό επεισόδιο μεταξύ του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός και του πρώην γενικού γραμματέα του Μεγάρου Μαξίμου στον τελικό της Euroleague
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Πολιτική / Σήμερα τα αποκαλυπτήρια για το κόμμα Τσίπρα: Το βίντεο-έκπληξη με μουσική Κραουνάκη και το μυστικό όνομα

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, αναμένεται να απευθύνει έκκληση σε «όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες» να δηλώσουν συμμετοχή στο «νέο ταξίδι», υπογράφοντας την ιδρυτική του Διακήρυξη
THE LIFO TEAM
GREXIT PLAN B ΑΛΒΑΝΙΑ

Πολιτική / Το plan b της Ευρώπης για το Grexit με την ονομασία «Κωδικός Αλβανία» - Οι συνέπειες στο εθνικό νόμισμα

«Θα υπήρχε πείνα, ούτε να αγοράσουμε πετρέλαιο για τα πολεμικά μας πλοία στο Αιγαίο δεν θα είχαμε» είπε ο Γιάννης Στουρνάρας στο νέο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Στο Χιλιοστό»
THE LIFO TEAM