Ο Αλέξης Χαρίτσης χαρακτήρισε «σαφή ένδειξη αποσταθεροποίησης και απώλειας του πολιτικού ελέγχου» εκ μέρους της κυβέρνησης το γεγονός ότι «καταφεύγει στη βία και τη λογική της καταστολής σε όλα τα πεδία και επίπεδα».

 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο Kontra Channel, άσκησε κριτική στη ΝΔ για τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα, καταγγέλλοντας «περιστατικά βίας και αυθαιρεσίας», στην ΑΣΟΕΕ, τη Λέσβο και τη Χίο.

 

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο κ. Χρυσοχοΐδης προωθούσαν μια εικόνα εμπέδωσης της ασφάλειας. Ωστόσο, τα γεγονότα αυτά δεν είναι μεμονωμένα, αλλά προκύπτουν από την ιδεοληπτική αντίληψη της κυβέρνησης για το πώς συνδέεται η ασφάλεια με την αστυνομοκρατία και την καταστολή», ανέφερε ο κ. Χαρίτσης.

 

Σε ό,τι αφορά τα επεισόδια στα νησιά, επισήμανε ότι το προσφυγικό «δεν λύνεται ούτε με θεσμικές αυθαιρεσίες, όπως η προσπάθεια επίταξης εκτάσεων και ακινήτων με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ούτε με δυνάμεις καταστολής, που οδηγούν στις σκηνές πρωτοφανούς βίας». Τόνισε ότι πρέπει να ανακληθεί η ΠΝΠ και «να διακοπεί η κατασκευή των κλειστών κέντρων-φυλακών».

 

Ο Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών, αλλά κάλεσε όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση: «Η βία δεν μπορεί να απαντηθεί με βία», τόνισε.