Χαμένη δεκαετία για την Ελλάδα λέει τώρα ο Σόιμπλε

Χαμένη δεκαετία για την Ελλάδα λέει τώρα ο Σόιμπλε Facebook Twitter
0

Όταν ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση στα τέλη του 2008, υπουργοί και στελέχη της τότε κυβέρνησης δήλωναν με απόλυτη σιγουριά πως η Ελλάδα θα μείνει απ' έξω από τη δίνη της ύφεσης. Σε αυτές τις γελοίες απόψεις συμμετείχαν οι "έγκριτοι" οικονομικοί αναλυτές που εξηγούσαν πως λόγω παραοικονομίας και όχι μόνο, η χώρα δε θα καταλάβει τίποτα.

Φυσικά αυτό το μίγμα βλακείας και προπαγάνδας δεν άντεχε στη στοιχειώδη κριτική, αλλά με έναν τρόπο καθησύχασε με την κουτοπονηριά του τα "πλήθη".

Όταν η κρίση επισκέφτηκε την Ευρώπη, η ισχυρή Ελλάδα αποδείχτηκε ο αδύναμος κρίκος και η κυβέρνηση Παπανδρέου ψευδόμενη συνεχώς κάλεσε το ιππικό της τρόικας.

Και τότε ο Παπακωνσταντίνου και άλλα στελέχη, διαβεβαίωναν σε όλους τους τόνους πως η κατάσταση είναι προσωρινή και πως η χώρα θα επανέλθει το 2011, έχοντας και πάλι την αρωγή των οικονομικών αναλυτών που εξηγούσαν με δήθεν πολύπλοκο τρόπο τη λειτουργία των αγορών και των ομολόγων.

Από τότε έχουν περάσει χρόνοι δέκα που λέει και το τραγούδι και σιγά-σιγά αλλά και απότομα τελειώνουν για πολλούς οι αυταπάτες πως η τωρινή κατάσταση είναι προσωρινή.

Ο Σόιμπλε το είπε ξεκάθαρα πως η Ελλάδα θα συνέλθει σε 10 χρόνια και τότε θα ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα της.

Τότε δηλαδή τα συνεχή μέτρα λιτότητας θα έχουν δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο, εντός του οποίου θα είναι συμφέρουσες οι επενδύσεις(το σχέδιο Μάρσαλ) που θα ξεκινήσουν τώρα μέσα στην άγρια λιτότητα, τότε η μηχανή θα ξαναπάρει μπροστά ενισχυμένη από τις θυσίες ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων.

Σίγουρα χωρίς αιδώ, οι υπουργοί και τα οικονομικά φερέφωνα τους θα εξηγήσουν πως όταν έλεγαν πως τα μνημόνια και τα μέτρα αποτελούν λύσεις, εννοούσαν σε βάθος δεκαετίας και πως η πολυπλοκότητα των αγορών απαιτεί χρονοβόρους χειρισμούς.

Η χαμένη όμως δεκαετία δε θα αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας.

Γίνεται πια φανερό πως η παγκόσμια κρίση όχι μόνο δεν έχει ξεδιπλώσει ακόμα τη δυναμική της, αλλά πρόκειται για μια καμπή στην ιστορική εξέλιξη που θα αλλάξει άρδην τον καπιταλισμό των τελευταίων δεκαετιών. Η συντριβή της μεσαίας τάξης, η κατάργηση δικαιωμάτων και κατακτήσεων του 20ου αιώνα, η υποτίμηση του βιοτικού επιπεδου και άρα του κόστους εργασίας, δεν είναι προσωρινά μέτρα, αλλά το-ενδεχομένως καταστροφικό- μοντέλο για να ξεπεραστεί η κρίση, ώστε να ξεκινήσει το παιχνίδι από την αρχή σε 10 χρόνια ή και περισσότερο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραγωδία στα Τέμπη: Με 154 ψήφους πέρασε η πρόταση για την προανακριτική Καραμανλή

Πολιτική / Τραγωδία στα Τέμπη: Με 154 ψήφους πέρασε η πρόταση για την προανακριτική Καραμανλή

Η πρόταση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ απορρίφθηκε - Επίσης απορρίφθηκε και η πρόταση που συνυπέγραψαν οι ΚΟ της Ελληνικής Λύσης, της «Νίκης», της Πλεύσης Ελευθερίας καθώς και 6 ανεξάρτητοι βουλευτές
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στη Βουλή για την πρόταση Προανακριτικής: «Αθλιότητα εναντίον εκλεγμένου πρωθυπουργού»

Πολιτική / Μητσοτάκης στη Βουλή για την πρόταση Προανακριτικής: «Αθλιότητα εναντίον εκλεγμένου πρωθυπουργού»

Δεν θα μπορούσα να μην αντιδράσω σε μια χυδαία απόπειρα των τεσσάρων πιο μικρών κομμάτων της αντιπολίτευσης να μετατρέψουν ένα εθνικό δράμα σε απόπειρα πολιτικής σκευωρίας», είπε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Γιατί επιχειρούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο Σαμαράς και Τσίπρας

LiFO politics / Γιατί επιχειρούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο Σαμαράς και Τσίπρας

Ο πολιτικός αναλυτής και διευθυντής ερευνών της Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης, συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα σενάρια δημιουργίας νέων κομμάτων από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης για απόφαση ΣτΕ για τα μη κρατικά ΑΕΙ: Τέλος στα ταμπού και στις ιδεοληψίες

Πολιτική / Μητσοτάκης για απόφαση ΣτΕ για τα μη κρατικά ΑΕΙ: Τέλος στα ταμπού και στις ιδεοληψίες

Την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει συνταγματικό τον νόμο για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων χαιρέτισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για "τέλος στις ιδεοληψίες" και "τολμηρό βήμα προς την πρόοδο"
LIFO NEWSROOM