Γεροβασίλη: Δεν θα ελέγξω πειθαρχικά τον αρχηγό της ΕΛΑΣ

Γεροβασίλη: Δεν θα ελέγξω πειθαρχικά τον αρχηγό της ΕΛΑΣ Facebook Twitter
EUROKINISSI
1

Tην πρόθεσή της να μην ασκήσει πειθαρχικό έλεγχο στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομία για την παρουσία του στην κεντρική ομιλία του πρωθυπουργού στο Σύνταγμα, γνωστοποίησε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη.

Η κα Γεροβασίλη ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να ασκήσει πειθαρχικό έλεγχο Αριστείδη Ανδρικόπουλο, που παρευρέθηκε στην κεντρική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Σύνταγμα την περασμένη εβδομάδα. 

  

«Δεν απαγορεύεται η παρουσία» αρχηγού της ΕΛΑΣ στη συγκέντρωση, υποστήριξε η υπουργός μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, προσθέτοντας ότι και η ίδια, είχε στείλει «προσωπικά» τον στρατηγό επιθεωρητή Βορείου Ελλάδας στη συγκέντρωση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 Ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε τον Αριστείδη Ανδρικόπουλο σε συζήτηση με τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Σκουρλέτη, τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και άλλα κομματικά στελέχη στην κεντρική προεκλογική ομιλία. Δίπλα του βρισκόταν ο επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος αντιστράτηγος Χρήστος Δραγατάκης.

Υπενθυμίζεται ότι το Π.Δ. 120/2008 ορίζει ότι «οι οποιασδήποτε μορφής δημόσιες εκδηλώσεις υπέρ ή κατά πολιτικών κομμάτων ή πολιτικών προσώπων επισείει την ποινή της αργίας με απόλυση. Αρμόδιος να διατάξει τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης σε βάρος του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. είναι ο εκάστοτε υπουργός Δημόσιας Τάξης».

Η απάντηση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ

Μετά τις έντονες αντιδράσεις, ο Αριστείδης Ανδρικόπουλος εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων εξηγεί πως βρέθηκε στην ομιλία Τσίπρα προκειμένου να εποπτεύσει τα μέτρα ασφαλείας κάτι που έχει κάνει -όπως ο ίδιος αναφέρει- και σε άλλες προεκλογικές συγκεντρώσεις. Επίσης σημειώνει ότι συνομίλησε και με τον Κώστα Μπακογιάννη λίγο πριν ξεκινήσει η προεκλογική ομιλία του, προσθέτοντας πως πως το ίδιο έκανε και ο ομόβαθμός του στη Θεσσαλονίκη, στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ:

«Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται στην παρουσία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας σε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος την προηγούμενη Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019, ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

»η παρουσία του κ. Αρχηγού και του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος στην παραπάνω συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εποπτικών τους καθηκόντων και του επιτόπιου ελέγχου των αστυνομικών μέτρων για την ομαλή διεξαγωγή της συγκέντρωσης, την ίδια ημέρα, ανάλογη παρουσία της Ηγεσίας υπήρξε και στη Θεσσαλονίκη, στην συγκέντρωση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όπου τα μέτρα επόπτευσε και ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος.

»Γενικότερα, το επιχειρησιακό μοντέλο που έχει προκριθεί από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Αριστείδη Ανδρικόπουλο, βασίζεται στην αυτοπρόσωπη παρουσία της Φυσικής Ηγεσίας σε χώρους όπου πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις, προκειμένου να υπάρχει προσωπική αντίληψη και εποπτεία των μέτρων καθώς και εντολές και οδηγίες για τη βελτιστοποίηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και ανταπόκρισης.

»Στο πλαίσιο αυτό και στο διάστημα της προεκλογικής περιόδου ο κ. Αρχηγός, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες, επισκέφτηκε και επόπτευσε προσωπικά την ανάπτυξη των μέτρων τάξης και ασφάλειας σε προεκλογικά κέντρα και χώρους πολιτικών εκδηλώσεων.

»Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε μία από τις επισκέψεις αυτές, συνοδευόμενος από τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής, τον Α' Βοηθό Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, επόπτευσε προσωπικά την ανάπτυξη των αστυνομικών μέτρων σε προεκλογικά κέντρα υποψηφίων στο κέντρο της Αθήνας, όπου μάλιστα συνάντησε και συνομίλησε με υποψηφίους, όπως ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης.

»Επισημαίνεται ότι η αυτοπρόσωπη παρουσία της Φυσικής Ηγεσίας δεν αφορά μόνο σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, καθώς ο κ. Αρχηγός εποπτεύει προσωπικά το σχεδιασμό και την ανάπτυξη αστυνομικών μέτρων σε διάφορες περιπτώσεις, όπως στο λόφο Φιλοπάππου και στο Πεδίον του Άρεως, ενώ έχει δώσει συγκεκριμένες εντολές και οδηγίες στους Γενικούς Επιθεωρητές Αστυνομίας και στους Γενικούς Αστυνομικούς Διευθυντές να παρευρίσκονται προσωπικά σε όλες τις ανάλογες εκδηλώσεις και συμβάντα μείζονος σημασίας.

»Με βάση τα παραπάνω προκύπτει ότι η Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας λειτουργεί, αποκλειστικά και μόνο, στο πλαίσιο των θεσμικών της αρμοδιοτήτων και καθηκόντων, όπως προσδιορίζονται από το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του Σώματος και οποιεσδήποτε διαφορετικές ερμηνείες ή προσεγγίσεις εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες».

Πολιτική
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ