Γεραπετρίτης κατά Βόρειας Μακεδονίας: Η επιλεκτική εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου είναι ανεπίτρεπτη

Γεραπετρίτης κατά Βόρειας Μακεδονίας: Η επιλεκτική εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου είναι ανεπίτρεπτη Facebook Twitter
Φωτογραφία: Eurokinissi
0

Την παραβατική συμπεριφορά των Σκοπίων από τις εκλογές και εντεύθεν ανέδειξε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο διεξήχθη στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη Συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ, ο Γ. Γεραπετρίτης επεσήμανε την ξεκάθαρη ερμηνεία της Συμφωνίας Πρεσπών, η οποία ισχύει έναντι όλων (erga omnes). Η επιλεκτική εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, υπογράμμισε, είναι ανεπίτρεπτη. Κατέληξε λέγοντας ότι το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην Ευρώπη, ωστόσο, θεμελιώδης προϋπόθεση είναι η πιστή τήρηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του Διεθνούς Δικαίου.

Στο γεύμα εργασίας των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ με τους ομολόγους τους των Δυτικών Βαλκανίων, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική είναι μονόδρομος, πλην όμως θα πρέπει να στηρίζεται στην αιρεσιμότητα και στις ίδιες επιδόσεις των κρατών στα εξής τρία επίπεδα: α.Ευρωπαικό κεκτημένο β.Τήρηση θεμελιωδών κανόνων, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της προστασίας των μειονοτήτων γ. Πιστή εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι κατόπιν ελληνικής παρέμβασης και σύντονων διπλωματικών ενεργειών, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, δήλωσε εκ νέου, ρητά, κατά την παρέμβαση του, ότι η αρχή «pacta sunt servanda» (τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται) είναι προαπαιτούμενο για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Στο θέμα της Μέσης Ανατολής, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την Κύπρο λόγω των πρόσφατων απειλών εναντίον της. Ως προς την κρίση στη Γάζα, ο κ. Γεραπετρίτης ανέδειξε τρεις προτάσεις-πρωτοβουλίες της Ελλάδας:

1. Την πρόταση σύστασης ευρωαραβικής Task force Υπουργών Εξωτερικών, η οποία θα λειτουργήσει, πολλαπλασιαστικά και θα ασκήσει πίεση προς όλα τα μέρη και η οποία είναι αναγκαία διότι δεν υπάρχει εισέτι συναίνεση επί του σχεδίου του Αμερικανού Προέδρου Μπάιντεν. Όλα τα κρατη-μέλη διάκεινται θετικά στην ιδέα και διερευνάται ο τρόπος υλοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η επικείμενη επίσκεψη στην Αθήνα του Ιορδανού Υπουργού Εξωτερικών την ερχόμενη Τετάρτη.

2. Ελλάδα-Δανία-Πορτογαλία πρότειναν από κοινού την παροχή τεχνικής βοήθειας στην Παλαιστινιακή Αρχή για την οικοδόμηση των θεσμών της. Συγκεκριμένα ο Υπουργός Εξωτερικών μίλησε για το ευρωπαϊκό κεκτημένο, την καλή νομοθέτηση, τους κανόνες διαφάνειας και τη λογοδοσία.

3. Ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε και πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση να υποδεχθεί από τη Γάζα παιδιά τραυματισμένα ή σε κατάσταση ασιτίας.

Τέλος, στη συζήτηση για την Ουκρανία, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ότι δεν πρόκειται περί απλού πολέμου, αλλά για θέμα αρχής. Διακυβεύεται η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών. Ως προς την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στις συναλλαγές προμήθειας οπλικών συστημάτων μέσω τρίτων κρατών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Πολιτική / Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Η εγκύκλιος δίνει κατεύθυνση για την εφαρμογή του άρθρου, που προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών για όσους παραμένουν παράνομα στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Πολιτική / Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Google DeepMind, Ντέμη Χασάμπη, και στελέχη της Google στο Μέγαρο Μαξίμου
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπέργκαμ: Μήνυμα «συνεργασίας» για το αμερικανικό LNG

Πολιτική / Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπέργκαμ: Μήνυμα «συνεργασίας» για το αμερικανικό LNG

Ενίσχυση ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στην ενέργεια – Στο τραπέζι LNG, διασυνδέσεις (Great Sea Interconnector, GREGY), ρόλος της ελληνικής ναυτιλίας και ο άξονας Αλεξανδρούπολη–Οδησσός.
LIFO NEWSROOM
Κασσελάκης για Τσίπρα: «Όλο αυτό το πράγμα είναι μια γελοιότητα»

Πολιτική / Κασσελάκης για Τσίπρα: «Όλο αυτό το πράγμα είναι μια γελοιότητα»

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας σχολίασε την πρόσφατη ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντάς την «χωρίς δυναμική» και ξεκαθάρισε πως δεν θα συνεργαστεί μαζί του, στην περίπτωση δημιουργίας νέου κόμματος
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Θα εξαντλήσουμε την τετραετία» – Όσα είπε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία και εξωτερική πολιτική

Πολιτική / Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Θα εξαντλήσουμε την τετραετία» – Όσα είπε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία και εξωτερική πολιτική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027, απάντησε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία, ελληνοτουρκικά και Παλαιστίνη, ενώ έστειλε μηνύματα για ακρίβεια, στεγαστικό και τη λειτουργία του κράτους
LIFO NEWSROOM
ΔΕΘ: οι 4 μεταρρυθμίσεις σε παιδεία, υγεία ενέργεια, χωροταξία

Πολιτική / ΔΕΘ: Οι 4 μεταρρυθμίσεις σε παιδεία, υγεία ενέργεια, χωροταξία

Παιδεία, υγεία, ενέργεια και χωροταξία είναι οι τέσσερις μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, οι οποίες ξεπερνούν «τους κυβερνητικούς κύκλους», όπως είπε και απαιτούν ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις.
LIFO NEWSROOM