Η Φώφη Γεννηματά, κατά τη δευτερολογία της στη Βουλή, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «mansplaining», απαιτώντας από τον πρωθυπουργό να της ζητήσει συγγνώμη.

 

«Ο κ. Μητσοτάκης ενοχλείται από τη τεκμηριωμένη κριτική που του άσκησα και προσπάθησε να πει πως εγώ, ως γυναίκα, δεν καταλαβαίνω πώς λειτουργούν τα εναέρια μέσα κι εκείνος, ως άνδρας, θα πρέπει να μου εξηγήσει. Χάνει, όταν στριμώχνεται, την αστική του ευγένεια», υποστήριξε η Φώφη Γεννηματά στη δευτερολογία της.

 

«Αυτό λέγεται mansplaining και θα πρέπει το συντομότερο να ζητήσει συγγνώμη», πρόσθεσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, εμφανώς θιγμένη από μια αναφορά εις βάρος της από τον πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του.

 

Το «mansplaining» είναι μία σύζευξη των λέξεων «man» και «explaining» για όταν ένας άντρας εξηγεί κάτι -συνήθως σε μία γυναίκα- με υπεροπτικό, γεμάτο αυτοπεποίθηση και συχνά λάθος ή υπερβολικά απλουστευμένο τρόπο που υποτιμά τη νοημοσύνη ή τις γνώσεις του συνομιλητή.

 

Επιπλέον σημείωσε πως συνιστά ατόπημα η αποφυγή του Κυριάκου Μητσοτάκη να απαντήσει στο ερώτημα που έθεσε στην ομιλία της, για τα πόσα εναέρια μέσα ήταν διαθέσιμα και πώς κατανεμήθηκαν στη πυρκαγιά της Β. Εύβοιας. «Δεν απάντησε γιατί ξέρει ποιος έχει την ευθύνη και έδωσε τις εντολές», ανέφερε.

 

Ανταπαντώντας στον πρωθυπουργό, η Φώφη Γεννηματά τόνισε, ότι η συγγνώμη του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν προσχηματική και περίμενε αυτοκριτική, ενώ επανέλαβε τις επικρίσεις για συγκεντρωτισμό στο Μέγαρο Μαξίμου.