Φωτίου: Με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια το κοινωνικό μέρισμα - Θα δοθεί και σε ανέργους

Φωτίου: Με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια το κοινωνικό μέρισμα - Θα δοθεί και σε ανέργους Facebook Twitter
1

Οι άνεργοι θα είναι ανάμεσα στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος , το οποίο θα δοθεί πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Διευκρίνισε ότι τα κριτήρια δεν θα περιορίζονται στο επίπεδο της ακραίας φτώχειας, αλλά θα συμπεριληφθούν και φορολογούμενοι της μεσαίας τάξης, ενώ θα υπάρξει μέριμνα για όσους αδικήθηκαν λόγω ασφαλιστικών εισφορών.


Το κοινωνικό μέρισμα θα είναι διπλάσιο του περυσινού, είπε η Θεανώ Φωτίου, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα αυτό το διάστημα, αφορούν στις «τεχνικές λεπτομέρειες». Αναφορικά με το ποιοι θα λάβουν κοινωνικό μέρισμα, σημείωσε ότι, «δεν θα αφορά μόνον αυτούς που έχουν πληγεί από την ακραία φτώχεια. Ξέρουμε ότι η κρίση έπληξε και τη μεσαία τάξη» και διευκρίνισε ότι το μέρισμα θα δοθεί «με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια».


Όπως είπε, και όσοι λαμβάνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) «εμπεριέχονται εν πολλοίς μέσα στο μέρισμα», ενώ σχετικά με τους άνεργους ανέφερε πως επίσης θα το λάβουν, «με κριτήρια όπως το εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία».


Όσον αφορά στους συνταξιούχους και ειδικά εκείνους, οι οποίοι έχουν υποστεί παράνομες παρακρατήσεις, είπε πως «συζητείται αν θα αποζημιωθούν μέσω κοινωνικού μερίσματος».


Το κοινωνικό μέρισμα αναμένεται να διανεμηθεί πριν από τις γιορτές, ενώ θα προηγηθεί διαδικασία «με στοιχείο αιτήσεως». «Γνωρίζουμε ποιοι θα το πάρουν, αλλά δεν θα δοθεί χωρίς να το ξέρεις. Θα πρέπει να είσαι ενήμερος και να αποδέχεσαι το επίδομα», ανέφερε σχετικά η Θεανώ Φωτίου.


Ερωτηθείσα για τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι στην πλειονότητά τους έχουν αποκλειστεί από το ΚΕΑ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να λάβουν το κοινωνικό μέρισμα, καθώς όπως είπε, «πιθανότατα να ληφθεί υπόψη το προσωπικό και όχι το οικογενειακό εισόδημα». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η υπαγωγή τους στο ΚΕΑ θα γίνει όταν «διπλασιαστεί το διαθέσιμο για το ΚΕΑ ποσό». «Αν πρέπει να το πάρουν περισσότεροι, θα ήταν ανισότητα γιατί θα μειωνόταν το ποσό που λαμβάνουν οι ήδη δικαιούχοι», σχολίασε η αναπληρώτρια υπουργός.


Οικογενειακό επίδομα


Σχετικά με το οικογενειακό επίδομα, διέψευσε τις πληροφορίες που κυκλοφορούν για μείωσή του, σημειώνοντας πως όχι μόνο δεν θα μειωθούν τα 650.000 ευρώ που διατίθενται για τη διανομή του, «αλλά θα αυξηθεί κατά 20% προς τα πάνω, από το 2018».

Κληθείσα να απαντήσει για το από πού θα αντληθούν τα ποσά, είπε πως «έχουμε υπογράψει και συμφωνήσει με τους δανειστές ότι αυτό συνεπάγεται ότι έχουν εξοικονομηθεί δαπάνες από τον προϋπολογισμό του κάθε υπουργείου (όχι μισθοί και επιδόματα των εργαζομένων). Συζητάμε το ύψος, έχουμε τη διαβεβαίωση του οικονομικού επιτελείου και την πρόθεση του πρωθυπουργού, αυτά τα ποσά να πάνε σε κοινωνικές δράσεις, μεταξύ αυτών και το οικογενειακό επίδομα». Ακόμη πρόσθεσε πως το υπουργείο προσανατολίζεται σε μια «δέσμη μέτρων υποστήριξης για το παιδί».


Αναφορικά με τις πληροφορίες ότι θα μειωθεί το ποσό που αναλογεί στο κάθε παιδί, είπε πως «θα έρθει καλύτερη ισοκατανομή για το 1ο και 2ο παιδί», ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία «είναι προκαθορισμένα». «Το αν θα γίνει ακατάσχετο το οικογενειακό επίδομα, το συζητάμε με το υπουργείο Οικονομικών», ανέφερε.


«Δεν θα αλλάξει τίποτα στα προνοιακά επιδόματα»


Επίσης, η κ. Φωτίου είπε ότι «Δδεν θα αλλάξει κάτι στα προνοιακά επιδόματα», διαβεβαιώνοντας πως οι δανειστές «δεν ζητούν καμία περικοπή στα προνοιακά και τις αναπηρίες».


Όπως ανέφερε, στο άμεσο μέλλον όλα τα προνοιακά επιδόματα θα χορηγούνται από τον ΟΓΑ, που μετανομάζεται σε ΟΠΕΚΑ (Oργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης), αλλάζοντας διοίκηση, και η χορήγησή τους θα γίνεται «με παράλληλο τρόπο, όπως το ΚΕΑ. Θα δημιουργηθεί μία πλατφόρμα όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία των δικαιούχων, για τη διανομή τους», είπε και πρόσθεσε πως αυτό δεν σημαίνει συγχώνευση επιδομάτων.


Τέλος, διέψευσε φερόμενη μείωση των προνοιακών επιδομάτων. «Δεν έχω καμία υποχρέωση να μειώνω κάθε χρόνο τα επιδόματα», τόνισε σχετικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασσελάκης για Τσίπρα:

Πολιτική / Κασσελάκης για Τσίπρα: «Εάν έφερνα γυναίκα σύντροφο θα το ανέφερε ποτέ στο βιβλίο του;»

Ο πρόεδρος του «Κινήματος Δημοκρατίας» σχολιάζει τις αναφορές στο πρόσωπό του, μέσα στο βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας λόγο για «κρεσέντο ομοφοβικού κουτσομπολιού»
LIFO NEWSROOM
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΒΙΒΛΙΟ ΙΘΑΚΗ

Πολιτική / «Ιθάκη»: Πότε πήρε την απόφαση για το δημοψήφισμα ο Τσίπρας - Τι αποκαλύπτει

Το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα, «Ιθάκη» κυκλοφόρησε σήμερα και έχει προκαλέσει ήδη πολιτικές αντιδράσεις - Η περίοδος του Δημοψηφίσματος και το παρασκήνιο πίσω από τη λήψη της απόφασης
LIFO NEWSROOM
«Ιθάκη»: Οι ομολογίες Τσίπρα, τα λάθη που καταλογίζει και οι αποκαλύψεις του νέου βιβλίου

Πολιτική / «Ιθάκη»: Οι ομολογίες Τσίπρα, τα λάθη που καταλογίζει και οι αποκαλύψεις του νέου βιβλίου

Ο πρώην πρωθυπουργός καταγράφει στιγμές, διαλόγους και συναισθήματα που –όπως ο ίδιος επιμένει– καθόρισαν την πιο ταραχώδη πολιτική περίοδο της Μεταπολίτευσης
LIFO NEWSROOM
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗ

Πολιτική / Κωνσταντοπούλου για παραίτηση Καραναστάση: Διαμαντή, όσο κι αν με πονάει που φεύγεις, σε ευχαριστώ

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε συγγνώμη από τον Διαμαντή Καραναστάση «που δεν κατάφερα να καθαρίσω ακόμη αυτό το τόσο βρόμικο τοπίο, που σε κάνει να ασφυκτιάς και να φεύγεις»
LIFO NEWSROOM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ EUROGROUP ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Πολιτική / Financial Times: Υποψήφιος για την προεδρία του Eurogroup ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Η αποχώρηση του Πασκάλ Ντόναχιου από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Ιρλανδίας και κατ΄ επέκταση από το «τιμόνι» της Ευρωομάδας, εκκινεί τη διαδικασία επιλογής του επόμενου προέδρου, με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα επικρατέστερα ονόματα των διαδόχων του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Μακάριος Λαζαρίδης καταθέτει μήνυση κατά της επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Μακάριος Λαζαρίδης καταθέτει μήνυση κατά της επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη, επέμεινε στις καταγγελίες της ότι ο Λαζαρίδης επιτέθηκε στον μάρτυρα και ζήτησε την απομάκρυνσή του από τη ΝΔ
LIFO NEWSROOM