«Το ελληνικό πολιτικό τοπίο είναι εμποτισμένο με κατεστημένα συμφέροντα, ενδημική κλεπτοκρατία και δωροδοκία» σημειώνει σε σημερινό άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times ο καθηγητής Γιάννης Σφακιανάκης, επικεφαλής οικονομολόγος της Banque Saudi Fransi. «Από τις ημέρες του Ανδρέα Παπανδρέου, οικονομολόγου και πατέρα του σημερινού Πρωθυπουργού η ελληνική πολιτική είχε αφιερωθεί στην επέκταση του δημόσιου τομέα, στην προστασία και στο δανεισμό’ σημειώνει ο καθηγητής στο άρθρο του και επισημαίνει ότι ενώ ο Ανδρέας Παπανδρέου απέτυχε ως οικονομολόγος, κατάφερε να μετατρέψει το κόμμα του στον πιο ισχυρό πολιτικό παράγοντα με την άνευ όρων υποστήριξη στα συνδικάτα.
«Ως εκ τούτου-γράφει ο κ. Σφακιανάκης- ήταν σχεδόν αδύνατο να αναστραφεί το σύστημα της λαϊκίστικης στήριξης διαφόρων δικαιωμάτων. Το δημόσιο χρέος τριπλασιάστηκε από 28% το 1980 σε 89% το 1990»,Στη συνέχεια αναφέρεται και στις ευθύνες της ΝΔ καταλογίζοντας της ότι εφάρμοσε τις ίδιες πολιτικές «αφοσιωμένες στα κατεστημένα συμφέροντα και στη διαφθορά». Και έτσι φτάσαμε, τονίζει ο καθηγητής, στο σήμερα που οι Έλληνες υποφέρουν από τα ελλείμματα και τη διαιώνιση μια νοοτροπίας ευνοιοκρατίας και κακοδιαχείρισης.
Όσο για το μέλλον; Κατά τον κύριο Σφακιανάκη σκοτεινό: «Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η έλλειψη ηγετών με ακεραιότητα και εμπειρία. Η ευρύτερη Αριστερά και η άκρα Δεξιά είναι πνευματικά πτωχευμένες. Οι προοπτικές που προκύπτουν για την Ελλάδα από την κρίση με την σημερινή πολιτική της ελίτ, είναι ελάχιστες, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για μια συναίνεση. Και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παραδοσιακά συνδεδεμένα με τους πολιτικούς, δεν καταφέρνουν να κάνουν αυτή την ελίτ να λογοδοτήσει».
Ο αρθρογράφος έχει καλά λόγια μόνο για τις περιόδους διακυβέρνησης από Μητσοτάκη και Σημίτη και συμπεραίνει ότι «οι νεοέλληνες θα αφεθούν στη δική τους τραγωδία, όταν ξεφουσκώσει η κρίση».