Με αφορμή την ραγδαία αύξηση της ανήλικης παραβατικότητας στην Ελλάδα, η κυβέρνηση συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τη Δευτέρα 5 Μαΐου, προκειμένου να παρουσιαστεί η Εθνική Στρατηγική για τη Βία και την Παραβατικότητα των Ανηλίκων.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το πρώτο τρίμηνο του 2025 οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. διαχειρίστηκαν 2.109 υποθέσεις, με 3.074 ανήλικους δράστες, ενώ η αύξηση των ανήλικων θυμάτων άγγιξε το 19% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι οι αριθμοί αυτοί δεν αντιμετωπίζονται απλώς ως στατιστική αποτύπωση, αλλά ως κρίσιμο κοινωνικό πρόβλημα που απαιτεί συντονισμένες και άμεσες παρεμβάσεις.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ανώτατη πηγή του Μεγάρου Μαξίμου, «οι αριθμοί αυτοί δεν είναι για εμάς μια μαύρη στατιστική. Είναι ένα πρόβλημα που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση, με σχέδιο και συνέργειες».
Η παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής θα πραγματοποιηθεί στις 12:30 το μεσημέρι, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, με διυπουργική συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα συμμετάσχουν οκτώ υπουργοί και υφυπουργοί.
Συμμετέχουν:
- Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων
- Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Προστασίας του Πολίτη
- Γιώργος Φλωρίδης, Υπουργός Δικαιοσύνης
- Δόμνα Μιχαηλίδου, Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
- Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
- Άκης Σκέρτσος, Υπουργός Επικρατείας
- Γιάννης Βρούτσης, Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού
- Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Υφυπουργός Υγείας
Την επιστημονική επιτροπή θα εκπροσωπήσει η πρόεδρος των εμπειρογνωμόνων Βάσω Αρτινοπούλου, ενώ τον συντονισμό έχει αναλάβει ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την τελευταία πενταετία έχουν εφαρμοστεί 139 διαφορετικές πολιτικές για την πρόληψη και καταστολή της ανήλικης παραβατικότητας, σε συνεργασία με δέκα υπουργεία.
Ωστόσο, η ανοδική τάση συνεχίζεται, με την κυβέρνηση να αναζητά νέες εστιασμένες παρεμβάσεις, τόσο σε επίπεδο πρόληψης σε σχολεία και αθλητικούς χώρους, όσο και με κοινωνική υποστήριξη οικογενειών και ευάλωτων παιδιών.