Εκλογές 2023- Τσίπρας για ΑμΕΑ: «Να έχουν όλοι πρόσβαση στα αυτονόητα»

Εκλογές 2023- Τσίπρας για ΑμΕΑ: «Να έχουν όλοι πρόσβαση στα αυτονόητα» Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Συνάντηση με μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών είχε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, στην Κυψέλη, όπου είχε την ευκαιρία να βιώσει την καθημερινότητα και τις δυσκολίες προσβασιμότητας που βιώνουν οι πολίτες με αναπηρία.

Για αρκετή ώρα περιηγήθηκαν στους κεντρικούς δρόμους της Κυψέλης, όπου λόγω των κακοτεχνιών, αλλά και της έλλειψης διαβάσεων διαπίστωσε τις δυσκολίες προσβασιμότητας που αντιμετωπίζουν. Σε αρκετές περιπτώσεις, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και άλλοι συνοδοί χρειάστηκε να πάρουν στα χέρια τα αμαξίδια και να τα ανεβάσουν στο πεζοδρόμιο.

«Το πιο σημαντικό είναι να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για τη ζωή όλων των ανθρώπων, χωρίς να αφήνουμε κανέναν έξω από το βλέμμα μας, την οπτική μας», τόνισε ο Αλέξης.

Εκλογές 2023- Τσίπρας για ΑμΕΑ: «Να έχουν όλοι πρόσβαση στα αυτονόητα» Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi

«Στόχος μας ήταν κι εγώ ο ίδιος να συνειδητοποιήσω και να καταλάβω τι μπορεί να σημαίνει για έναν συμπολίτη μας με αναπηρία να θελήσει να έχει αυτό που κάθε άνθρωπος μπορεί να έχει, δηλαδή να βγει από το σπίτι και να πάει να πιει έναν καφέ. Αυτό το αυτονόητο πράγμα δεν μπορεί να το έχει ένας συμπολίτης μας με αναπηρία», επισήμανε. 

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε, ότι «έχουμε φτιάξει την κοινωνία και τη ζωή μας χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη μας ότι υπάρχουν κάποιοι συμπολίτες μας που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις καθημερινές αυτές λειτουργίες». Πρόσθεσε ότι όλος ο σχεδιασμός στις μεγάλες και μικρές πόλεις δεν συμπεριλαμβάνει τα άτομα με αναπηρία κι αυτό είναι το σημείο που πρέπει να ξεκινήσει κανείς όταν θέλει να μιλήσει για δίκαιη κοινωνία. «Δίκαιη κοινωνία που συμπεριλαμβάνει όλους σημαίνει να έχουν όλοι πρόσβαση στα αυτονόητα», τόνισε. 

Εκλογές 2023- Τσίπρας για ΑμΕΑ: «Να έχουν όλοι πρόσβαση στα αυτονόητα» Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi

Αλέξης Τσίπρας: Αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων και των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ για τα άτομα με αναπηρία

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το κόστος ζωής ενός ανάπηρου συμπολίτη μας είναι πολλαπλάσιο από το κόστος ζωής κάθε άλλου πολίτη, τα επιδόματα είναι πολύ χαμηλά σε σύγκριση με το τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη και η δυνατότητα εργασίας είναι πάρα πολύ περιορισμένη. Επ' αυτού είπε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, έχουμε 80%-85% ανεργία στα άτομα με αναπηρία, «που ειναι τρομακτικό αν το σκεφτεί κανείς». Επιπλέον τόνισε ότι τεράστιο είναι και το θέμα πιστοποίησης και διάγνωσης, η απάνθρωπη γραφειοκρατία στα κέντρα αυτά, η υποστελέχωση τους, τα κριτήρια που μπαίνουν με τρόπο ώστε «να κόψουν τη δυνατότητα από ανθρώπους να έχουν ένα επίδομα». 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι το μεγάλο ερώτημα είμαι ποιες μεταρρυθμίσεις και τομές πρέπει να κάνει κανείς για να έχει νόημα να μιλά για μια κοινωνία ισότητας και δικαιοσύνης. 

Εκλογές 2023- Τσίπρας για ΑμΕΑ: «Να έχουν όλοι πρόσβαση στα αυτονόητα» Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi

Αναφέροντας τι προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας μίλησε για επαναφορά του 15% των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ -«που είχε θεσμοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταργήθηκε»- και ιδιαίτερο βάρος στα προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ για άτομα με αναπηρία. Σημείωσε ότι το κρίσιμο είναι να έχει τη δυνατότητα ένας πολίτης με αναπηρία να μπορεί να ενταχθεί ισότιμα στη ζωή και τον κοινωνικό ιστό κι αυτό σημαίνει πρώτα να έχει τη δυνατότητα στην εργασία. Επιπλέον το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει αύξηση 20% στο επίδομα αναπηρίας -«δεν λύνει το πρόβλημα αλλά είναι μια ανάσα»-, όπως είπε, καθώς επίσης και εκσυγχρονισμό και στελέχωση των κέντρων πιστοποίησης αναπηρίας, συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος διάγνωσης και πιστοποίησης. Επίσης προβλέπει τη δυνατότητα προσωπικού βοηθού για 70.000 ωφελούμενους, «διότι υπάρχουν ανάπηροι συμπολίτες μας για τους οποίους αυτό είναι απολύτως αναγκαίο για να μπορέσουν αν επιβιώσουν με αξιοπρέπεια». 

Εκλογές 2023- Τσίπρας για ΑμΕΑ: «Να έχουν όλοι πρόσβαση στα αυτονόητα» Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει την πρόσληψη καθηγητών στα ειδικά σχολεία ώστε να υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για τα παιδιά με αναπηρία. Στο μείζον ζήτημα της προσβασιμότητας ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε αρχικά ότι «περπατήσαμε όλοι μαζί και είδαμε ότι είναι αδύνατο να μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο πιο απλό και αυτονόητο». Τόνισε ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει σε πρώτη φάση ένα πιλοτικό πρόγραμμα 20 δήμων για προσβάσιμες πόλεις και γειτονιές. «Δεν λύνει το πρόβλημα αλλά είναι ένα σήμα και μια πίεση σε όλους τους δήμους να κάνουν το ίδιο», πρόσθεσε, σημειώνοντας -σε ό,τι αφορά το κράτος- τη δυνατότητα σε μια τριετία όλες οι δημόσιες υπηρεσίες να γίνουν απολύτως προσβάσιμες στα άτομα με αναπηρίες. Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι όλα αυτά δεν συζητήθηκαν στην προεκλογική ατζέντα αλλά «είναι κρίσιμο να τα ξαναβάλουμε μπροστά». 


 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δούκας σε πρέσβη Ισραήλ: Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από όσους σκοτώνουν αμάχους

Πολιτική / Δούκας σε πρέσβη Ισραήλ: Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από όσους σκοτώνουν αμάχους

Η απάντηση του δημάρχου Αθηναίων στις δηλώσεις του Νόαμ Κατζ, ο οποίος άσκησε κριτική για ελλιπή προστασία της πόλης από «οργανωμένες μειονότητες», ανεπαρκή καθαριότητα και έλλειψη ασφάλειας που –κατά τον ίδιο– κάνει τους Ισραηλινούς τουρίστες να αισθάνονται άβολα
LIFO NEWSROOM
ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια» η εξαγγελία «θαλάσσιων πάρκων» από την Τουρκία

Πολιτική / ΥΠΕΞ για τουρκικά θαλάσσια πάρκα: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια»

Η εξαγγελία «δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα έναντι των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και δείχνει πλήρη έλλειψη σεβασμού στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας» αναφέρει η ελληνική πλευρά
LIFO NEWSROOM
Απορρίφθηκαν οι προτάσεις για Προανακριτική σε βάρος Βορίδη και Αυγενάκη

Πολιτική / Απορρίφθηκαν οι προτάσεις για Προανακριτική σε βάρος Βορίδη και Αυγενάκη

Στην μυστική ψηφοφορία ψήφισαν 83 βουλευτές της ΝΔ καθώς και ανεξάρτητοι βουλευτές, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης και άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές αποχώρησαν καταγγέλλοντας ότι δεν υπήρχε η απαιτούμενη απαρτία
LIFO NEWSROOM