Έκκληση στους εκπαιδευτικούς να σπεύσουν να εμβολιαστούν κατά της covid-19, διευκολύνοντας έτσι το άνοιγμα των σχολείων και την εύρυθμη λειτουργία τους τον Σεπτέμβριο, έστειλε σήμερα ο πρωθυπουργός,  Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

«Με απασχολεί ιδιαίτερα το ζήτημα της ψυχικής υγείας των παιδιών και εφήβων» ανέφερε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Οι συνέπειες της COVID-19 στην Ψυχική Υγεία και στα συστήματα παροχής υπηρεσιών υγείας», που διοργανώνουν το υπουργείο Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

 

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε πως η καλύτερη πολιτική για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, εν μέσω πανδημίας, είναι να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία όσο πιο γρήγορα γίνεται, τονίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού των εκπαιδευτικών. «Αν ένας εκπαιδευτικός στο δημοτικό σχολείο νοσήσει, τότε είναι πολύ δύσκολο να αντικατασταθεί. Σε αυτήν την περίπτωση, το σχολείο ή ένα τμήμα του ίσως χρειαστεί να κλείσει για μια εβδομάδα ή για δύο εβδομάδες».

 

«Για το λόγο αυτό, από αυτό το βήμα, καλώ όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό, δασκάλους και καθηγητές. Σας παρακαλώ: Εμβολιαστείτε! Για να είμαστε και εμείς σε θέση να ξανανοίξουμε τα σχολεία μας με ασφάλεια και με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα τον Σεπτέμβριο», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

 

Παράλληλα, όπως σημείωσε, η Covid-19 απέδειξε ότι ο σωματικός πόνος συνοδεύεται, αλλά και συχνά προκαλεί, τον ψυχικό πόνο. «Αυτό συμβαίνει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και εκφράζεται με πολλές διαφορετικές μορφές. Διότι δίπλα στον Γολγοθά των ασθενών υπήρχε συχνά και η μοναχική συμπαράσταση και ο σιωπηλός πόνος των συγγενών», είπε προσθέτοντας ότι τα lockdown έφεραν μαζί τους την κατάθλιψη σε μεγάλη κλίμακα, την οποία, όπως υπογράμμισε, συχνά πυροδοτούσε η οικονομική ανασφάλεια, καθώς και τα τραγικά φαινόμενα της ενδοοικογενειακής βίας.

 

Στη συνέχεια ανέφερε ότι το πρώτο βήμα για τον καθένα είναι να μιλήσει για το θέμα πολύ πιο ανοιχτά, να καταρρίψει τα ταμπού και να εκφραστεί ανοιχτά για το στίγμα που συχνά σχετίζεται με την ψυχική υγεία. «Το σπίτι μας μπορεί να λειτουργήσει ως καταφύγιο, αλλά -για πολλούς από εμάς- μπορεί να γίνει και φυλακή, στο μυαλό των ανθρώπων. Φόβος, θλίψη, μοναξιά, κακοποίηση και εξάρτηση. Όλα έγιναν χαρακτηριστικά αυτής της πανδημίας» είπε.

 

Στη συνέχεια ευχαρίστησε τους νοσηλευτές, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, οι οποίοι -όπως είπε- εργάστηκαν ακούραστα για να στηρίξουν εκείνους που νόσησαν και τις οικογένειές τους.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ