DW: Σιωπούν για τα Ίμια τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης

DW: Σιωπούν για τα Ίμια τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης Facebook Twitter
1

Η αντιπαράθεση των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας με αφορμή τα Ίμια αν και καλύπτεται εκτενώς από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, δεν αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο και από τα τουρκικά μίντια.

 

Σιγή ιχθύος επικρατεί στον τουρκικό Τύπο για την διελκυστίνδα δηλώσεων από τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας με αφορμή τα Ίμια.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας στην αυστηρή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία αμφισβήτησε χθες την κυριαρχία των Ιμίων, τόνισε ότι «η Τουρκία λαθεύει, εάν νομίζει ότι δύναται να παραβιάσει στο Αιγαίο το διεθνές δίκαιο χωρίς συνέπειες, όπως πράττει σε άλλα σημεία του περίγυρού της. Της συστήνουμε δε, να μετράει τα λόγια της.Το νομικό καθεστώς των Ιμίων είναι πλήρως κατοχυρωμένο και η ελληνική κυριαρχία επ' αυτών είναι δεδομένη και αναμφισβήτητη».

Τόσο η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, όσο και η ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που κατηγορούσε την Ελλάδα για «πολιτική εκμετάλλευση των περιβαλλοντικών προγραμμάτων» της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπεριλαμβάνοντας στο πρόγραμμα Natura 2000 τα Ίμια «καθώς και ορισμένα νησιά, και βραχονησίδες στο Αιγαίο, των οποίων η κυριαρχία δεν παραχωρείται στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες», δεν είχε ωστόσο αντίκτυπο στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Είναι η πρώτη φορά μετά το 1998 που το Τουρκικό ΥΠΕΞ τόσο άμεσα απευθύνεται στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας «ότι τα περιβαλλοντικά προγράμματα δεν πρέπει να γίνουν εργαλείο πολιτικής εκμετάλλευσης για τις προσπάθειες της Ελλάδας», και ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την κυριαρχία της Τουρκίας επί των Ιμίων».

Συνήθως παρέπεμπε στην ανακοίνωση της 30ης Απριλίου 1998 αναφέροντας ότι «η στάση της Τουρκίας έχει διατυπωθεί ξεκάθαρα, σε εκείνη την ανακοίνωση». Και υπογράμμιζε ότι η Άγκυρα δεν θα αποδεχθεί κανένα «τετελεσμένο γεγονός...ως προς τους γεωγραφικούς σχηματισμούς του Αιγαίου Πελάγους, των οποίων το νομικό καθεστώς αμφισβητείται».

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι ενώ κλιμακώνεται η ρητορική, το θέμα στην Τουρκία, απουσιάζει από την επικαιρότητα, σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου είναι πρώτο θέμα. Και η εξήγηση ότι η επικαιρότητα μονοπωλείται από τις επιχειρήσεις στην Συρία δεν είναι ικανοποιητική.

Πηγή: Deutsche Welle

Πολιτική
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

Πολιτική / Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

«Είναι πολύ σημαντικό σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου να έχουμε χαράξει έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένους στόχους και προοπτική, με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος αυτής της χρονιάς» τόνισε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Λειψυδρία: Αλλάζει ριζικά το μοντέλο διαχείρησης υδάτων στη χώρα - Οι 5 βασικοί άξονες

Στη 19η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα στον κίνδυνο λειψυδρίας - Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε ότι το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό
LIFO NEWSROOM
Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

Πολιτική / Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

«Οι επιστροφές των παράνομων μεταναστών πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα» δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Μήνυμα του πρωθυπουργού για τη συμπλήρωση 51 ετών από την τουρκική εισβολή – Σαφές κάλεσμα για πρόοδο στις διακοινοτικές συνομιλίες, στον απόηχο της επίσκεψης Ερντογάν στα Κατεχόμενα
LIFO NEWSROOM
Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

LiFO politics / Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλαχόπουλος, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για την ανάγκη κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εξηγώντας όμως γιατί πρέπει να τηρείται όσο παραμένει σε ισχύ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ