Δημοσκόπηση ΑLCO: Προβάδισμα 6,4% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση ΑLCO: Προβάδισμα 6,4% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
1

Προβάδισμα 6,4% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφει δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό της εφημερίδας «Παραπολιτικά».


Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 22,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ 15,8%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 6,6%, το ΚΚΕ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 5%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Λαϊκή Ενότητα με 2,3%, η Ένωση Κεντρώων με 2,1% και το Ποτάμι με 1,8%. Άλλο κόμμα δήλωσε ότι προτιμά το 4,7% του δείγματος, λευκό το 3,3%, αποχή το 11,2% και αναποφάσιστο το 14,%.


Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η διαφορά των δύο κομμάτων διαμορφώνεται στο 7,5%, καθώς η ΝΔ συγκεντρώνει 26% και ο ΣΥΡΙΖΑ 18,5%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 7,8%, το ΚΚΕ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 5,8%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Λαϊκή Ενότητα με 2,7%, η Ένωση Κεντρώων με 2,5% και το Ποτάμι με 2,1%.


Στην παράσταση νίκης, το 60% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι πιστεύει ότι η ΝΔ θα κέρδιζε αν είχαμε εκλογές την Κυριακή, αντίστοιχη εκτίμηση για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει το 9%.


Αρνητικό στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εμφανίζεται το 56%, θετικό το 32% και χωρίς γνώμη το 12%.

Η δημοσκόπηση καταγράφει μεγάλη δυσαρέσκεια τόσο για την απόδοση της κυβέρνησης (90%) όσο και για την παρουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης (72%). Την κυβερνητική πολιτική για την έξοδο από την κρίση κρίνει αρνητικά το 82% των πολιτών, ενώ στην ερώτηση πως θα ήταν τα πράγματα αν κυβερνούσε η ΝΔ, το 40% απάντησε «ίδια», το 29% «καλύτερα» και το 24% «χειρότερα».


Το 63% θεωρεί σωστή την απόφαση της κυβέρνησης να ρυθμίσει το τηλεοπτικό τοπίο (λάθος το 30%), αλλά το 77% χαρακτηρίζει λανθασμένους τους χειρισμούς της στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών (σωστούς το 10%). Τη θέση της ΝΔ που δεν συναινεί στη συγκρότηση του ΕΣΡ, αν δεν καταργηθεί ο νόμος Παππά, χαρακτηρίζει λανθασμένη το 41% του δείγματος και σωστή το 37%.


Στη σύγκριση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της ΝΔ προηγείται έναντι του πρωθυπουργού στο ότι μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα (31% έναντι 14%) και στο ότι μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη (30% έναντι 10%). Ο πρωθυπουργός έχει προβάδισμα στο ότι νοιάζεται για τους αδύναμους (20% έναντι 18% του προέδρου της ΝΔ) και στο ότι πολεμάει τη διαπλοκή (21% έναντι 17%). Πάντως και για τα τέσσερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, η ένδειξη «κανένας» συγκεντρώνει από 50% έως 57% των απαντήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Πολιτική / Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Η εγκύκλιος δίνει κατεύθυνση για την εφαρμογή του άρθρου, που προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών για όσους παραμένουν παράνομα στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Πολιτική / Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Google DeepMind, Ντέμη Χασάμπη, και στελέχη της Google στο Μέγαρο Μαξίμου
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπέργκαμ: Μήνυμα «συνεργασίας» για το αμερικανικό LNG

Πολιτική / Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπέργκαμ: Μήνυμα «συνεργασίας» για το αμερικανικό LNG

Ενίσχυση ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στην ενέργεια – Στο τραπέζι LNG, διασυνδέσεις (Great Sea Interconnector, GREGY), ρόλος της ελληνικής ναυτιλίας και ο άξονας Αλεξανδρούπολη–Οδησσός.
LIFO NEWSROOM
Κασσελάκης για Τσίπρα: «Όλο αυτό το πράγμα είναι μια γελοιότητα»

Πολιτική / Κασσελάκης για Τσίπρα: «Όλο αυτό το πράγμα είναι μια γελοιότητα»

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας σχολίασε την πρόσφατη ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντάς την «χωρίς δυναμική» και ξεκαθάρισε πως δεν θα συνεργαστεί μαζί του, στην περίπτωση δημιουργίας νέου κόμματος
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Θα εξαντλήσουμε την τετραετία» – Όσα είπε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία και εξωτερική πολιτική

Πολιτική / Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Θα εξαντλήσουμε την τετραετία» – Όσα είπε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία και εξωτερική πολιτική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027, απάντησε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία, ελληνοτουρκικά και Παλαιστίνη, ενώ έστειλε μηνύματα για ακρίβεια, στεγαστικό και τη λειτουργία του κράτους
LIFO NEWSROOM