CNN: Η κατάσταση της Ελλάδας σε βασικές ερωτήσεις και απαντήσεις

CNN: Η κατάσταση της Ελλάδας σε βασικές ερωτήσεις και απαντήσεις Facebook Twitter
0

Τι βρίσκεται πίσω από τις διαμαρτυρίες στην Ελλάδα;

Ένα τεράστιο οικονομικό χάος. Οι άνθρωποι είναι αναστατωμένοι γιατί η κυβέρνησε προσπαθεί να περάσει αυστηρά μέτρα προκειμένου να μειωθεί το μεγάλο χρέος της χώρας. Τα ως τώρα μέτρα είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν θέσεις εργασίας και άνοδο των φόρων.

Αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλη κοινωνική αναταραχή και ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, ο οποίος παλεύει να σώσει την κυβέρνησή του στα μάτια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ και της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας.

Πόσο άσχημη είναι η κατάσταση στην Ελλάδα;

Αρκετά άσχημη ώστε να χρειαστεί δάνειο 145 δις δολαρίων 18 μήνες πριν. Η κρίση δε φαίνεται να μειώνεται και χρειάζεται άλλο ένα δάνειο, πιθανόν ύψους 170 δις δολαρίων, και ακόμα δεν έχει αποφασιστεί μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών οικονομικών. Η Standard & Poor's έχει κατατάξει την Ελλάδα τελευταία στον κόσμο.

Πως επηρεάζει η κατάσταση της Ελλάδας τον υπόλοιπο κόσμο;

Οι Ευρωπαϊκές αγορές έχουν υποστεί απώλειες αντιδρώντας στην ελληνκή κρίση. Ειδικά οι τράπεζες που είναι εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος όπως οι γαλλικές BNP Paribas, Credit Agricole και Societe Generale, που έχου δεχτεί χτυπήματα.

Υπάρχει έντονος φόβος ότι οι προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο το χρέος της Ελλάδας θα δημιουργήσουν χάος και στις ευρωπαϊκές τράπεζες λόγω του πανικού που διαδίδεται μεταξύ των επενδυτών, σε συνέχεια με την κατάρρευση της τράπεζας Lehman Brothers το 2008.

Η κατάσταση της Ελλάδας προκαλεί βλάβες στην εγκυρότητα του ευρώ. Μια ενδεχόμενη χρεοκοπία δημιουργεί φόβους για χρεοκοπία σε άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία και έτσι ξεκινάει η συζήτηση για το αν μπορούν και οι 17 χώρες που είναι ενωμένες με το ίδιο νόμισμα, να επιβιώσουν.

Πως έφτασε η Ελλάδα σ'αυτή την κατάσταση;

Με χρόνια σπατάλης, με φτηνά δάνεια και με την ανικανότητα θέσπισης αναγκαίων μεταρρυθμίσεων η Ελλάδα ήταν εντελώς απροετοίμαστη όταν ξεκίνησε η παγκόσμια οικονομική κρίση. Έτσι αποκαλύφθηκαν και λογιστικά μαγειρέματα που έδειξαν δάνεια που ξεπερνούσαν κατά πολύ τα όρια που είχε θέσει η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα.

Από το CNN

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Πολιτική / Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Ο κ. Γεραπετρίτης διατύπωσε την επιδίωξη της Ελλάδας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Τρίπολη, με έμφαση στην οικονομία και τις επενδύσεις - Τι δήλωσε ο Λίβυος ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Πολιτική / Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Το καλοκαίρι του 2024, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ενεπλάκη σε περιστατικό χειροδικίας κατά εργαζόμενου στο «Ελ. Βενιζέλος» με αποτέλεσμα τη διαγραφή του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

«Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά μια δυσώδης υπόθεση διαπλοκής μετά το 2019 υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της ΝΔ και «γαλάζιων» παραγόντων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM
Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

Πολιτική / Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

«Τόσο ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ όσο και το παράγωγο ενωσιακό δίκαιο κατοχυρώνουν, εκτός από την κατ’ ουσίαν διεθνή προστασία σε περίπτωση βάσιμων λόγων δίωξης, και το δικαίωμα πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου»
LIFO NEWSROOM
Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Πολιτική / Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Ζητά την ανάκληση της νομικής αιτιολόγησης που στηρίζεται στο άρθρο 15 ΕΣΔΑ, δηλαδή το αντίστοιχο του άρθρου 48 Συντ. για την εφαρμογή του νόμου περί καταστάσεως πολιορκίας, όπως σημειώνει με έκπληξη
LIFO NEWSROOM
Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Πολιτική / Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να τεθεί σε αναστολή και ο ιατροδικαστής που υπέγραψε τις τρεις εκθέσεις για τα βρέφη που δολοφόνησε η Ειρήνη Μουρτζούκου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για την αναστολή λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας
LIFO NEWSROOM
Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Πολιτική / Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Ο νέος υπουργός επιτίθεται στους μετανάστες με χυδαία ρητορική λέγοντας πως στις δομές «τρώνε 3 φορές κρέας και μία ψάρι» και πως «δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τον πληθυσμό της Ευρώπης»
LIFO NEWSROOM