Βουλή: Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τις ΜΚΟ - Σύσταση μητρώου μελών και εργαζομένων

Βουλή: Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τις ΜΚΟ - Σύσταση μητρώου μελών και εργαζομένων Facebook Twitter
0

Υπερψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία η τροπολογία για τον έλεγχο των ΜΚΟ που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της πολιτικής προστασίας.


Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών» ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν.

Η τροπολογία προβλέπει, μεταξύ άλλων, σύσταση Μητρώου μελών και εργαζομένων στις ΜΚΟ, θεσμοθέτηση ειδικής επιχορήγησης προς τους δήμους στα όρια των οποίων λειτουργούν δομές φιλοξενίας προσφύγων και επαναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων του «Εθνικού Συντονιστή» για την αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστατευτικού ζητήματος.

Νωρίτερα, έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ είχε ασκήσει ο αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για «εμμονή και παραμόρφωση της πραγματικότητας», επειδή κατηγορεί κυβέρνηση της ΝΔ ότι επιδιώκει την αποτροπή νέων ροών προσφύγων και μεταναστών «δια της εξαθλίωσής τους».

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της τροπολογίας για τον έλεγχο των ΜΚΟ, κάνοντας λόγο για «βαθιά και σκοτεινά κυκλώματα», την δράση των οποίων επιχειρεί να ανακόψει η κυβέρνηση. «Πείτε μας μια δήλωση στελέχους της κυβέρνησης που υιοθετεί την αντίληψη που ισχυρίζεστε ότι η κυβέρνηση επενδύει στις απάνθρωπες καταστάσεις στις δομές φιλοξενίας, ως μέσον αποτροπής. Έχετε εμμονή αποτροπής γιατί βασίζατε τη πολιτική σας στην προτροπή», ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου.

«Όταν αναλάβαμε την εξουσία, παραλάβαμε μια κατάσταση με υπερπληθυσμό στα κέντρα φιλοξενίας, με μη επιστροφές και κυρίως με βαθειά δίκτυα συγκεκριμένων συμφερόντων που απομυζούσαν και εκμεταλλεύονταν τους ταλαιπωρημένους και εξαθλιωμένους ανθρώπους. Βαθιά και σκοτεινά δίκτυα συμφερόντων με ΜΚΟ και διαφόρων άλλων επαγγελματιών της αλληλεγγύης που ζούσαν πλουσιοπάροχα απομυζώντας ως τσιμπούρια. Αυτό το κύκλωμα ήταν διάχυτο και σε πολλά επίπεδα. Φτιάξατε ένα βαθύ κύκλωμα παντού και δεν μπορούσαμε να το σπάσουμε μέσα σε έξι μήνες γιατί είναι βαθύ και σκοτεινό», υποστήριξε ο κ. Κουμουτσάκος.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας πως η τροπολογία για το μεταναστευτικό «αποτελεί δημόσια κοινοβουλευτική παραδοχή των λαθών, αλλά και του επιτελικού μπάχαλου».

Μάλιστα ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως χρησιμοποίησε το προσφυγικό-μεταναστευτικό ως «την αιχμή του δόρατος της αντιπολιτευτικής κριτικής της ΝΔ την περίοδο που προηγήθηκε των εκλογών του Ιουλίου του 2019. Και μάλιστα με έναν τρόπο, ο οποίος οδηγούσε στη δημιουργία αντιδράσεων και ακραίων συμπεριφορών. Στη δημιουργία και στην υιοθέτηση ακραίων πρακτικών και στην επικράτηση ενός ιδεολογικού κλίματος στην ελληνική κοινωνία, του οποίου τα αποτελέσματα σήμερα η ΝΔ καλείται να διαχειριστεί».

«Όλο το προηγούμενο διάστημα σπείρατε ανέμους και σήμερα θερίζετε θύελλες» πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος καταγγέλλοντας χρήση αστυνομικής βίας σε «μια καθιστική διαμαρτυρία προσφύγων για τις συνθήκες στις οποίες διαβιούν». Κάλεσε δε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να δώσει εξηγήσεις και κατέστησε τον Νότη Μηταράκη «υπεύθυνο για όλα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στο κολαστήριο. Για όλα όσα συμβαίνουν στη Λέσβο. Για το γεγονός ότι οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, αλλά και οι κάτοικοι ειδικά της Λέσβου, βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε μια κατάσταση η οποία μπορεί να πυροδοτήσει ακραίες συμπεριφορές και να οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις».

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτός είναι ο χάρτης για τις τουρκικές έρευνες για πετρέλαιο

Πολιτική / Αυτός είναι ο χάρτης για τις τουρκικές έρευνες για πετρέλαιο

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το μνημόνιο «παράνομο, ανυπόστατο και απαράδεκτο», τονίζοντας ότι «δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα»
LIFO NEWSROOM
Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού και αλκοόλ

Πολιτική / Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού και αλκοόλ

Βασικό αντικείμενο του νομοσχεδίου είναι η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την πώληση, προσφορά και διάθεση προϊόντων καπνού και αλκοόλ
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Σχεδιάζουμε να δαπανήσουμε για την άμυνα σε 12 χρόνια πάνω από 25 δισ. ευρώ

Πολιτική / Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Σχεδιάζουμε να δαπανήσουμε για την άμυνα σε 12 χρόνια πάνω από 25 δισ. ευρώ

«Το νόημα μιας συμμαχίας είναι να διασφαλιστεί ότι υπάρχει δίκαιη κατανομή των βαρών και ότι δεν υπάρχει η αίσθηση ότι ορισμένες χώρες μπορούν να παρεκκλίνουν» δήλωσε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
«Η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν επηρεάζει άμεσα την ελληνική ναυτιλία»

LiFO politics / Βασίλης Κικίλιας: «Η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν επηρεάζει άμεσα την ελληνική ναυτιλία»

Ο υπουργός Ναυτιλίας μιλά στο LiFO Politics για τις επιπτώσεις της εμπόλεμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή στην ελληνική ναυτιλία, την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και τον ρόλο του Λιμενικού Σώματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βορίδης για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν έχω τελέσει καμία αξιόποινη πράξη – Περιμένω τη δικογραφία»

Πολιτική / Βορίδης για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν έχω τελέσει καμία αξιόποινη πράξη – Περιμένω τη δικογραφία»

Η υπόθεση, που αφορά ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις και φέρεται να αγγίζει και τον επίσης πρώην υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, έχει ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή λόγω της εμπλοκής πολιτικών προσώπων
LIFO NEWSROOM
Τραγωδία στα Τέμπη: Με 154 ψήφους πέρασε η πρόταση για την προανακριτική Καραμανλή

Πολιτική / Τραγωδία στα Τέμπη: Με 154 ψήφους πέρασε η πρόταση για την προανακριτική Καραμανλή

Η πρόταση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ απορρίφθηκε - Επίσης απορρίφθηκε και η πρόταση που συνυπέγραψαν οι ΚΟ της Ελληνικής Λύσης, της «Νίκης», της Πλεύσης Ελευθερίας καθώς και 6 ανεξάρτητοι βουλευτές
LIFO NEWSROOM