Βουλή - Πολάκης: «Δεν έκανα κατάληψη» - Στην Επιτροπή Δεοντολογίας τον παρέπεμψε ο Τασούλας

Πολάκης: Δεν έκανα κατάληψη, μου πήρατε πραξικοπηματικά τον λόγο Facebook Twitter
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ / EUROKINISSI
0

Στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής παρέπεμψε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλο Πολάκη, «για να εξηγήσει τα όσα είπε και έκανε χθες βράδυ από το βήμα της Ολομέλειας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η επιτροπή Δεοντολογίας θα συνεδριάσει το αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να αποφασίσει για τις ενδεχόμενες πειθαρχικές ποινές που θα επιβληθούν στον κ. Πολάκη, για παραβίαση του κανονισμού της Βουλής.

Πολάκης: Δεν έκανα κατάληψη της έδρας της Βουλής

«Κατάλυση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών δεν έκανα εγώ αλλά ο προεδρεύων χθες κ. Αθανασίου» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης υποστηρίζοντας ότι με όσα ανέφεραν νωρίτερα ο πρόεδρος της Βουλής και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ουσιαστικά τον αποδοκίμασαν.

Ο κ. Πολάκης, υποστήριξε ότι «εγώ δεν έκανα κατάληψη του βήματος, μας είπε ο κ. Αθανασίου να περιμένουμε να έρθετε για να μου κάνετε μομφή και εγώ σας περίμενα εδώ». Καταλόγισε στον υπουργό Ανάπτυξης 'Αδωνι Γεωργιάδη ότι δεν ζήτησε από τον προεδρεύοντα να συνεχίσει την ομιλία του αλλά το είπε όταν ο κ. Αθανασίου είχε διακόψει τη συνεδρίαση και είχε φύγει από την έδρα.

Χαρακτήρισε πραξικόπημα αυτό που πήγε να γίνει χθες, δηλαδή την αφαίρεση του λόγου του και πρόσθεσε ότι «δεν πέρασε η χθεσινή σας προσπάθεια, είναι φανερή η ήττα που υπεστήκατε, εμείς θα είμαστε εδώ και πολύ σύντομα να είστε σίγουροι ότι ο Ελληνικός λαός θα σας βάλει εκεί που σας αξίζει μετά από δυόμιση χρόνια καταστροφής της χώρας».

Αναφορικά με την υπόθεση Novartis είπε «δεν θα σας ζητήσουμε συγνώμη κ. Γεωργιάδη» και περιέγραψε τους λόγους μέσα από τις σελίδες του πορίσματος αρχειοθέτησης του οικονομικού εισαγγελέα που ο υπουργός κατέθεσε στη Βουλή κατά την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.

Ειδικότερα, υποστήριξε ότι η υπόθεση Novartis, είναι μια δημόσια υπόθεση και όχι ιδιωτική. Αυτό το πόρισμα είπε της κατά πλειοψηφίας (2-1) «θα παραμείνει στην ιστορία της Δικαιοσύνης ως η πλήρης στρέβλωση της λογικής» και πρόσθεσε «πως οι αποφάσεις της δικαιοσύνης είναι σεβαστές αλλά όλες κρίνονται».

Σχολίασε τις διαπιστώσεις του πορίσματος αρχειοθέτησης σχετικά με την ευνόηση της Novartis έναντι των άλλων ανταγωνιστριών εταιρειών αναφέροντας οικονομικά στοιχεία για τα χρήματα που εισέπραξε από τον ΕΟΠΥΥ και την προτεραιοποίηση που είχε στις καταβολές. Για το πρόγραμμα Harvard Helth και τις τιμολογήσεις, λέγοντας πως εάν τις διαβάσει κανείς είναι σαν να τις έγραψε κάποιος που πάσχει από «κουφότητα».

Ο βουλευτής, υποστήριξε ότι η υπόθεση της Novartis έχει σχέση με το επενδυτικό νομοσχέδιο γιατί αυτό «είναι η οργάνωση του πλαισίου της νέας διαφθοράς την επόμενη περίοδο. Γιατί από όλες τις διατάξεις του βγαίνει ότι ενισχύετε τους ισχυρούς για να γίνουν ισχυρότεροι και να υλοποιήσετε το σχέδιο ότι θέλετε να καταστρέψετε τους μικρομεσαίους».

Τασούλας: Ο Πολάκης συμπεριφέρθηκε ως καταληψίας

Της τοποθέτησης του κ. Πολάκη είχε προηγηθεί η θέση του κ. Τασούλα, ο οποίος κατηγόρησε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ πως συμπεριφέρθηκε ως καταληψίας.

Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας κατά την έναρξη της συνεδρίασης, αναφερόμενος στο χθεσινό επεισόδιο με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Πολάκη που οδήγησε στη διακοπή της συνεδρίασης σημείωσε ότι «η χθεσινή συνεδρίαση του κοινοβουλίου ήταν αποκαρδιωτική, απέναντι σε αυτό περιμένει ο ελληνικός λαός. Η Βουλή δεν είναι ένας οποιοδήποτε χώρος, όπου παίρνουμε τον λόγο για να πούμε οτιδήποτε και να κάνουμε ότι θέλουμε».

 «Η διεξαγωγή των συζητήσεων», τόνισε ο κ. Τασούλας, «γίνεται με βάση τον Κανονισμό. Αυτός ο Κανονισμός που μας προφυλάσσει από το να γίνουμε ένα Σώμα από σχολιαστές σε ένα πάρκο του Λονδίνου, όπου μιλάει όποιος θέλει και λέει ότι θέλει. Αυτός ο Κανονισμός εξασφαλίζει την απρόσκοπτη διεξαγωγή της απεριόριστης ελευθερίας των βουλευτών».

Η τελική ευθύνη για τη διεξαγωγή των συζητήσεων ανήκει στο προεδρείο της Βουλής που είναι διακομματικό, υπογράμμισε ο κ. Τασούλας και πρόσθεσε ότι υπάρχει ειδικό άρθρο στον Κανονισμό που αναφέρει ότι οι βουλευτές οφείλουν να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του προεδρείου.

 Όταν οι βουλευτές αισθάνονται ότι αδικούνται, παρατήρησε ο κ. Τασούλας, «ο Κανονισμός προβλέπει ότι αυτό λύνεται είτε με συνέχιση του διαλόγου είτε με έγερση παρεμπίπτοντος ζητήματος είτε με πρόταση μομφής ή στο να οδηγηθεί το θέμα στην ΔτΠ, είτε, είτε…» Όμως «αυτό που δεν προβλέπεται είναι η κατάληψη του βήματος», «με αυτοδικία και ακτιβισμό» και όλα στη Βουλή λύνονται με την αρχή της πλειοψηφίας.

«Αυτή είναι το τελικό καταφύγιο, με την πλειοψηφία λύνονται όλα τα θέματα. Δεν μπορούμε, εδώ στη Βουλή, με ενέργειες ακτιβισμού να ανατρέψουμε την αρχή της πλειοψηφίας. Την πλειοψηφία, την αλλάζει κάποιος που εκπροσωπούμε εμείς εδώ μέσα. Την πλειοψηφία την αλλάζει ο ελληνικός λαός, κανείς άλλος. Δεν μπορούμε εμείς, εδώ πέρα, το τελικό καταφύγιο επίλυσης των διαφορών -που είναι η αρχή της πλειοψηφίας- να το αντικαταστήσουμε με άλλες μεθοδεύσεις. Γιατί, οι άλλες μεθοδεύσεις μαρτυρούν προθέσεις αντιδημοκρατικές, αμαυρώνουν την εικόνα του Κοινοβουλίου και το διασύρουν».\

Ο κ. Τασούλας διερωτήθηκε: «τι θέλατε να γίνει, εάν ένας βουλευτής δεν κατεβαίνει από το βήμα, να τον σέρνουν για να διασυρθεί και στην Ελλάδα και στο παγκόσμιο κοινό η Βουλή; Είναι εικόνα αυτή; Δεν γίνεται διαφορετικά, εάν η πλειοψηφία δεν ικανοποιεί, αυτό που θα την αλλάξει δεν είναι ο αντιπρόσωπος εδώ του λαού, αλλά ο λαός όταν έρθει η ώρα». Και σημείωσε: «το καταφύγιο της πλειοψηφίας μπορεί να μην αρέσει σε εκείνους που δεν ανήκουν στην πλειοψηφία», αλλά «δεν μπορεί όταν έχεις την πλειοψηφία να σου αρέσει και όταν δεν την έχεις να μην σου αρέσει και να εκφράζεσαι με απαρέσκεια για αυτήν».

Ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι από τη χθεσινή συμπεριφορά του κ. Πολάκη υπάρχουν δύο ζητήματα. Η αφαίρεση του λόγου που του έγινε από το προεδρείο και το δεύτερο η συμπεριφορά του με την οποία αφαίρεσε τον λόγο από τους υπόλοιπους συναδέλφους του, που περίμεναν να μιλήσουν. Η χθεσινή εικόνα, είπε ο κ. Τασούλας , ήταν η χειρότερη των τελευταίων δυόμιση χρόνων που προεδρεύω.

Και κατέληξε: «έχετε κάθε δικαίωμα να θεωρείτε τις πράξεις του προεδρείου εσφαλμένες, έχετε κάθε δικαίωμα να τις προσβάλλετε, να τις κρίνετε και να τις επικρίνετε, αλλά δεν έχετε κανένα δικαίωμα να ξεπερνάτε τα όρια και να νομίζετε ότι με μεθόδους αυτοδικίας και με μεθόδους που διασύρουν την εικόνα του κοινοβουλίου να διορθώνεται αυτό που εσείς θωρείτε ότι έγινε λάθος».

Ραγκούσης: Πραξικοπηματική η αφαίρεση του λόγου από τον Πολάκη

Για παραποίηση των πραγματικών περιστατικών από τον Πρόεδρο της Βουλής, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης. «Δεν μπορεί να είναι ο ελέφαντας μέσα στην αίθουσα κι εσείς να κάνατε ότι δεν τον βλέπετε», είπε απευθυνόμενος στον κ. Τασούλα, προσδιορίζοντας ως ελέφαντα, «την πρωτοφανή, αντιδημοκρατική, αντισυνταγματική και πραξικοπηματική ενέργεια του κ. Αθανασίου να αφαιρέσει το λόγο από ένα βουλευτή γιατί διαφωνούσε με αυτά που έλεγε».

Απευθυνόμενος στον κ. Τασούλα είπε πως είχε την υποχρέωση ως πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου «να μη στιγματιστεί η θητεία σας με αυτή την διαχείριση της αντισυνταγματικής και πραξικοπηματικής συμπεριφοράς του βουλευτή της ΝΔ κ. Αθανασίου».

Επισήμανε πως σύμφωνα με το άρθρο 77 του Κανονισμού που κάνει λόγο για την απρεπή συμπεριφορά βουλευτών η χθεσινή ομιλία του βουλευτή Παύλου Πολάκη δεν ήταν ούτε απρεπής, ούτε υβριστική, ούτε συκοφαντική. «Βρείτε μια λέξη που μπορείτε να την ταξινομήσετε σε αυτές τις κατηγορίες, δεν υπάρχει καμία».

Παρατήρησε πως ο κ. Αθανασίου επικαλέστηκε χθες ότι ο κ. Πολάκης ήταν εκτός θέματος σύμφωνα με το άρθρο 66 του Κανονισμού, επειδή μίλησε για τη Νοvartis κι όχι γιατί ήταν απρεπής. «Επίσης δεν έδωσε σε άλλον βουλευτή το λόγο έπειτα από το επεισόδιο κι ως εκ τούτου ο κ. Πολάκης δεν εμπόδισε την ομαλή διεξαγωγή κι όμως ο κ. Αθανασίου διέκοψε τη συνεδρίαση για έρθει ο πρόεδρος της Βουλής να επιβάλει μομφή. Και χθες και σήμερα ο πρόεδρος δεν επέβαλε μομφή άρα επιβεβαιώνεται πως ο λόγος της διακοπής Πολάκη ήταν ενάντια στον κανονισμό».

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «δεν ήταν εκτός θέματος χθες ο κ. Πολάκης γιατί τότε και ο ομιλητής της ΝΔ κ. Υψηλάντης που μίλησε για τη Νοvartis αμέσως πριν, ήταν εκτός θέματος κι όμως δεν του αφαιρέθηκε ο λόγος. Έχουμε εδώ μια ακραία προσπάθεια στέρησης λόγου». Σημείωσε επιπρόσθετα ότι «δεν υπάρχει προηγούμενο αφαίρεσης του λόγου από βουλευτή με βάση μάλιστα έναν κανονισμό που, ανάμεσα στα άλλα, λέει πως δεν επιτρέπεται οι βουλευτές να διαβάζουν το λόγο τους από βήματος. Σε κανέναν βουλευτή δεν έχει αφαιρεθεί ο λόγος σε βουλευτή επειδή έχει γραπτό κείμενο».

Ανέφερε πως «δεν ήταν εκτός θέματος ο κ. Πολάκης χθες γιατί η Νοvartis είναι απολύτως σχετικό το ζήτημα αυτό με την ανάπτυξη της χώρας, το γεγονός πως υπάρχουν πολυεθνικές που μιζάρουν πολιτικό προσωπικό και νοθεύουν τον ανταγωνισμό. Το πιο ακραίο σκάνδαλο είναι το σκάνδαλο Νοvartis με παράνομες αυξήσεις φαρμάκων για να θησαυρίζει μια πολυεθνική. Σε ποια χώρα να επενδύσουν οι εταιρείες, σε αυτήν που νοθεύει τον ανταγωνισμό;

Ο κ. Ραγκούσης κάλεσε τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη να δώσει στη δημοσιότητα «την πράξη αρχειοθέτησης της υπόθεσης αυτής, όπως σας ζήτησαν με ΑΚΕ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ» και προσέθεσε πως «δεν είχαμε καμία παραβίαση του Κανονισμού αλλά παραβίαση του Συντάγματος, του άρθρου 60 που αναφέρει ότι η ελευθερία της βούλησης του βουλευτή δεν μπορεί να υπόκειται σε περιορισμούς». Η αναφορά για τη Νοvartis δεν είναι εκτός θέματος γιατί, πρώτον, δεν με διακόψατε τόση ώρα που μιλώ για τη Νοvartis. Δεν με ανακαλέσατε στην τάξη, ούτε ζητάτε πειθαρχικά μέτρα εναντίον μου» και προανήγγελε πως «οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν στις ομιλίες τους αναφορές στο σκάνδαλο Νοvartis γιατί είναι απολύτως συναφές με την ανάπτυξη της χώρας».

Δείτε Live τη συζήτηση στη Βουλή

Το χρονικό του χθεσινού επεισοδίου στη Βουλή

Στη διακοπή της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, οδήγησε η άρνηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη, στις συστάσεις του προεδρεύοντος της Ολομέλειας, Χαράλαμπου Αθανασίου, να σταματήσει να μιλά εκτός θέματος.

Ο κ. Πολάκης, κατά την συζήτηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, όταν ήρθε η σειρά του και ανέβηκε στο βήμα, ξεκίνησε την ομιλία του εξαπολύοντας επίθεση στον παριστάμενο υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, με αφορμή την υπόθεση «Novartis».

«Κάντε επίκαιρη ερώτηση να έρθει να σας απαντήσει αναλυτικά ο υπουργός», σχολίασε ο κ. Αθανασίου.

«Ότι και να κάνετε εγώ θα τα πω», αντέτεινε ο κ. Πολάκης.

Ο κ. Αθανασίου ζήτησε να μην καταγράφεται τίποτα στα πρακτικά κλείνοντας του το μικρόφωνο.

«Σας ανακαλώ στη τάξη. Θα επιβάλω πειθαρχική ποινή αν δεν συμμορφωθείτε θα εφαρμόσω τον κανονισμό της βουλής. Θα καλέσω τον πρόεδρο της Βουλής να σας υποβάλει, αν κρίνει, πρόταση μομφής», είπε και έκλεισε τα μικρόφωνα.

Η συνεδρίαση διεκόπη και ο κ. Αθανασίου αποχώρησε από το προεδρείο μέχρι να έρθει ο πρόεδρος της Βουλής για να ανακοινώσει την απόφασή του.

Τελικά, ο Κώστας Τασούλας αποφάσισε την  οριστική διακοπή της  συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής όπως ανακοίνωσε ο Γ' Αντιπρόεδρος της Βουλής, Θανάσης Μπούρας.

«Ο πρόεδρος της Βουλής μου είπε να μεταφέρω την απόφαση του για διακοπή της αποψινής συνεδρίασης της Ολομέλειας και την συνέχισή της αύριο. Μου πρόσθεσε ότι ο κ. Πολάκης δεν θα μεταβάλει το κοινοβούλιο σε χώρο φθηνού ακτιβισμού και κατάληψής του και όσοι τον ανέχονται και καλύπτονται έχουν τεράστιες ευθύνες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπούρας.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ