Βαρουφάκης για τοπικά νομίσματα: Δεν είναι κακή ιδέα, το έχουμε στο πρόγραμμά μας

Γιάνης Βαρουφάκης Facebook Twitter
Φωτ.: SOOC
0

Δεν είναι κακή ιδέα το τοπικό νόμισμα, είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης, κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, για την οποία υπήρξε αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

«Για να στηθεί ένα τοπικό νόμισμα- που δεν είναι κακή ιδέα, το έχουμε κι εμείς στο πρόγραμμά μας- χρειάζεται το “Δήμητρα”, γιατί κάπου πρέπει να θεμελιωθεί», απάντησε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ερωτηθείς σχετικά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1. 

Πάντως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως «δεν έχει υπάρξει και δεν θα υπάρξει», επικοινωνία του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για αυτό το ζήτημα. 

Γιάνης Βαρουφάκης: Το «Δήμητρα» είναι το μέλλον των ψηφιακών συναλλαγών 

Στη συνέντευξη, ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε στο πολυσυζητημένο σύστημα «Δήμητρα» και σημείωσε πως πρόκειται για κάτι στο οποίο δουλεύει εδώ και 20 χρόνια, ενώ είχε συμπεριληφθεί στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 το 2019. 

«Είναι το μέλλον των ψηφιακών συναλλαγών παγκοσμίως. Δεν είναι νόμισμα, είναι σύστημα πληρωμών», δήλωσε αρχικά. «Ένα ψηφιακό σύστημα πληρωμών, το οποίο στήνεται πάνω στο σύστημα της κεντρικής τράπεζας. Σε χώρες που δεν υπάρχουν κεντρικές τράπεζες, προτείνουμε να στηθεί πάνω στο taxisnet, να έχεις κωδικό και να μπορείς να κάνεις συναλλαγές», συμπλήρωσε. 

«Ήθελε η ΝΔ να χαλάσει το ψευδές αφήγημα του Τσίπρα» 

Ερωτηθείς γιατί συζητήθηκε τώρα τόσο πολύ το «Δήμητρα», ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε:

«Ήθελαν από τη Νέα Δημοκρατία ουσιαστικά να στοχοποιήσουν τον Αλέξη Τσίπρα και να τον πιέσουν σε μια θέση να αναγκαστεί να αποκηρύξει το ΜέΡΑ25. Μεταξύ τους τσακώνονται, ήθελε η ΝΔ να χαλάσει το αφήγημα του Τσίπρα, που ήταν ψευδές έτσι κι αλλιώς, ότι αν πάρει κεφάλι με μία ψήφο “μετά και το ΜέΡΑ25 τι θα κάνει θα έρθει μαζί μας”». 

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε πως τον ρωτούν αν τίναξε στον αέρα οποιαδήποτε δυνατότητα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ με το «Δήμητρα», «Όχι το αντίθετο κάναμε. Βάλαμε τη βάση για μια πραγματική προοδευτική διακυβέρνηση, που προφανώς δεν ενδιαφέρει τον Αλέξη Τσίπρα», συμπλήρωσε. 

Ερωτηθείς σε περίπτωση που στις εκλογές της 21ης Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25 συγκεντρώνουν 151 βουλευτές, αν «θα αφήσει να πάμε» σε δεύτερες κάλπες, ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε: «Βεβαίως». 

Όταν ρωτήθηκε αν θα τον κατηγορήσει ο ΣΥΡΙΖΑ πως δίνει την ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη να πετύχει την αυτοδυναμία, αποκρίθηκε: 

«Την ευκαιρία την έδωσε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όταν δεν δέχθηκε να κάνουμε προεκλογικό διάλογο για την εκπόνηση ή τουλάχιστον την εξερεύνηση των δυνατοτήτων ενός κυβερνητικού προγράμματος. Εμείς σεβόμαστε τον ελληνικό λαό, σεβόμαστε την απλή αναλογική. Το να πάμε να κάνουμε μια κυβέρνηση χωρίς πρόγραμμα είναι η χειρότερη μομφή απέναντι στη δημοκρατία και την απλή αναλογική».

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εμμένει στην πρόταση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού ο Νίκος Φαραντούρης - Αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική / Εμμένει στην πρόταση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού ο Νίκος Φαραντούρης - Αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Παρά τις αποδοκιμασίες από κομματικές πηγές, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει τη θέση του υπέρ κυβέρνησης κοινής αποδοχής, με στόχο την κάθαρση
LIFO NEWSROOM
Μέρκελ στην Αθήνα: «Κάποια στιγμή έβαλα τα κλάματα από την πίεση - Ήμουν αντίθετη με το Grexit»

Πολιτική / Μέρκελ στην Αθήνα: «Κάποια στιγμή έβαλα τα κλάματα από την πίεση - Ήμουν αντίθετη με το Grexit»

Η Άνγκελα Μέρκελ επέστρεψε στην Αθήνα με αφορμή την κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας της «Ελευθερία» και μίλησε δημόσια για την πιο δραματική δεκαετία της ελληνικής σύγχρονης ιστορίας
LIFO NEWSROOM
Νέοι αποκαλυπτικοί διάλογοι για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναφορές σε υπουργούς, «ταρίφες» και χειραγώγηση ελέγχων

Πολιτική / Νέοι αποκαλυπτικοί διάλογοι για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναφορές σε υπουργούς, «ταρίφες» και χειραγώγηση ελέγχων

Εμπλεκόμενοι ακούγονται να αναφέρονται με χυδαίους χαρακτηρισμούς σε πολιτικά πρόσωπα, να μιλούν για πιέσεις σε ελεγκτές, οικονομικά ανταλλάγματα και παρεμβάσεις σε ελέγχους
LIFO NEWSROOM
Δόμηση σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων: «Θα διατηρηθούν τα υφιστάμενα όρια»

Πολιτική / Δόμηση σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων: «Θα διατηρηθούν τα υφιστάμενα όρια»

Η νομοθετική ρύθμιση που κατατίθεται το απόγευμα από τον Παπασταύρου στη Βουλή προβλέπει δύο νέα πολεοδομικά εργαλεία - Στόχος η προστασία τόσο των περιουσιακών δικαιωμάτων των ιδιοκτητών όσο και της δημογραφικής προοπτικής της περιφέρειας
LIFO NEWSROOM
Λάουρα Κοβέσι: Ποια είναι η εισαγγελέας που ξεσκέπασε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Πολιτική / Λάουρα Κοβέσι: Ποια είναι η εισαγγελέας που ξεσκέπασε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η έρευνα αφορά περισσότερα από 40 πρόσωπα –πολιτικά στελέχη, κρατικούς υπαλλήλους και συνεργαζόμενες εταιρείες– για ενδεχόμενα αδικήματα απάτης, σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες
LIFO NEWSROOM