WEEKEND

Ασπρος καπνός από το Προεδρικό

Ασπρος καπνός από το Προεδρικό Facebook Twitter
0

Update 22.17 Aνακοίνωση Προεδρικού:  Οι δύο αρχηγοί συμφώνησαν στη συγκρότηση μεταβατικής ενιαίας κυβέρνησης με στόχο να οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές αφού υλοποιήσει τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου. Αύριο θα υπάρξει νέα επικοινωνία των δύο αρχηγών για το πρόσωπο που θα ηγηθεί της κυβέρνησης ενώ σημειώνεται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα ηγείται της κυβέρνησης. Αύριο θα συγκληθεί και το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Update 22.11 Habemus Papadimos; Συμφωνία επί της αρχής Παπανδρεόυ-Σαμαρά κάνει λόγο ο Σκάι με πρώτο υποψήφιο για Πρωθυπουργό το Λουκά Παπαδήμο


Update 21.50: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, αναμένεται ανακοίνωση της Προεδρίας. Για συμφωνία επί της αρχής κάνει λόγο ο Σκάι. Σύμφωνα πληροφορίες δεν πρόκειται να υπάρξουν δηλώσεις από την πλευρά των πολιτικών αρχηγών


Update 21.20 Συνεχίζονται οι απειλές των εταίρων προς συνετισμό: «Η Ελλάδα πρέπει να κάνει τα μαθήματα της, όσο οδυνηρό κι αν είναι», δηλώνει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Βεστερφέλε.Update 21.05 Εν τω μεταξύ…Ακερμαν: «Ολέθριο λάθος να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, κυρίως για τους άλλους. Εκφράζω την ελπίδα μου  να σχηματιστεί σύντομα κυβέρνηση εθνικής ενότητας», δηλώνει ο γερμανός μεγαλοτραπεζίτης. Σε λίγο σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΜΕΓΚΑ στο Βερολίνο ξεκινά τηλεοπτικό talk show στη γερμανική τηλεόραση με θέμα: «Ποιος θα ήθελε ακόμη να σώσει τους Έλληνες;». H Mαρία Δεναξά μεταφέρει από το Παρίσι ότι ο Μπαρουέν δήλωσε πως η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα είναι ένα στοιχείο αβεβαιότητας και στέλνει το μήνυμα ότι οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να τα βρούν και η Ευρώπη πρέπει να έχει μια ξεκάθαρη απάντηση ως την Τρίτη για το αν δεχόμαστε τη συμφωνία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα απόψε στην Ελλάδα ο γάλλος πρόεδρος έχει δώσει εντολή στους συνεργάτες του να μεταφέρουν στους Έλληνες στο Γιούρογκρουπ ότι δεν θα πάρουν ούτε λεπτό από τη βοήθεια.Update 20.44 Άρχισε η συνάντηση στο Προεδρικό, του Καρόλου Παπούλια με Παπανδρέου-Σαμαρά, το κλίμα μεταξύ των οποίων ήταν ιδιαίτερα ψυχρό. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τη χειραψία που αντάλλαξαν ο Γιώργος Παπανδρέου χαμογελούσε ελάχιστα ενώ ο Σαμαράς έστρεψε το πρόσωπο του σε άλλη κατεύθυνση. όταν δε άνοιξε η πόρτα για να μπεί στην αίθουσα και ο Πρόεδρος, οι δημοσιογράφοι είδαν τους  δύο ηγέτες να βρίσκονται όρθιοι σε αντίθετες γωνίες της αίθουσας

Στις 20.30 ορίστηκε τελικά το ραντεβού Παπούλια-Παπανδρέου-Σαμαρά στο Προεδρικό Μέγαρο μετά από ένα παιχνίδι εντυπώσεων και μικροκομματικών κινήσεων. Ο Αντώνης Σαμαράς δέχτηκε τελικά την πρόσκληση, χωρίς να έχει και τυπικά ανακοινώσει την παραίτηση του ο Γιώργος Παπανδρέου, κάτι που νωρίτερα ο αρχηγός της Ν.Δ το είχε θέσει σαν απαραίτηση προυπόθεση για το ραντεβού. Εν τω μεταξύ  οι εταίροι με δηλώσεις "έσφιγγαν τη θηλιά" , ουσιαστικά εκβιάζοντας για να πάρουν τη συναίνεση που θέλουν. Τελευταίος ο Όλι Ρεν που είπε ότι η Ελλάδα παραβίασε τους κανόνες και έβαλε μόνη της τους κανόνες για το δρόμο εξόδου από την Ευρωζώνη. Ολο το παιχνίδι των εντυπώσεων μέχρι το Προεδρικό:


Update 19.35 Οριστικοποιήθηκε η συνάντηση Παπούλια-Σαμαρά-Παπανδρέου. Στις 20.30 το ραντεβού


Update 19.35 Πλαίσιο επτά σημείων κατέθεσε στο υπουργικό ο Παπανδρέου για τα βήματα της νέας κυβέρνησης:

1. Εκταμίευση της 6ης δόσης

2. 'Αμεση έναρξη και το ταχύτερο δυνατόν ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Τρόϊκα για το νέο πρόγραμμα.

3. Κατάθεση πριν τις 20 Νοεμβρίου και ψήφιση πριν τις 31 Δεκεμβρίου του Προϋπολογισμού 2012.

4. Ολοκλήρωση της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2011 στο πλαίσιο της 5ης αναθεώρησης του Μνημονίου.

5. Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων στην διαδικασία που προβλέπει η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου.

6. Διαμόρφωση των νομικών και χρηματοοικονομικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή του νέου σχήματος συμμετοχής του Ιδιωτικού Τομέα (PSI).

7. Εκταμίευση α΄ δόσης του νέου προγράμματος για την κάλυψη δανειακών αναγκών της Ελλάδας (επιπλέον 20 δισεκατομμύρια ευρώ) πριν το τέλος Φεβρουαρίου 2012.


Update 19.09 Τα μικροκομματικά παιχνίδια συνεχίζονται  ενώ το βράδυ αναμένεται μεγάλο. Πριν από λίγο σε ανακοίνωση της η ΝΔ τόνισε ότι γνωρίζει την ανακοίνωση Παπανδρέου. Δεν υπάρχει όπως λέει μέχρι στιγμής ενημέρωση από την Προεδρία. Όταν υπάρξει, ο Αντώνης Σαμαράς θα ανταποκριθεί. Πάντως σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μαρίας Σπυράκη η ΝΔ υποστηρίζει ότι μέχρι τώρα δεν υπήρξε καμία επαφή για συνάντηση, σε κανένα επίπεδοUpdate 18.57 Διαμαντοπούλου: “Ο Πρωθυπουργός έθεσε ουσιαστικά την παραίτηση του στην διάθεση του ελληνικού λαού. Τώρα πρέπει να κάνει βήματα και ο Σαμαράς αλλιώς θα πάμε σε εκλογές και ο επόμενος πρωθυπουργός θα είναι Πρωθυπουργός της δραχμής. Από το ανήκουμε στη Δύση, θα πάμε στο ανήκουμε στην Ανατολή (την ώρα της δήλωσης περί ανατολής κατά διαβολική σύμπτωση χτύπησε κινητό δημοσιογράφου από το οποίο ακουγόταν αμανές γεμάτος νταλκάδες)
Update 18.45 Να είστε έτοιμοι  για συνάντηση Παπανδρέου με Σαμαρά τονίζει  η Προεδρία. Το Μεγκα μεταδίδει ότι σύμφωνα με υπουργούς, ο Πρωθυπουργός είπε πως είναι καθαρό ότι η κυβέρνηση παραδίδει τη σκυτάλη σε μια άλλη κυβέρνηση ευρύτερης δυνατής συναίνεσης στην οποία δεν επιθυμώ να είμαι επικεφαλής. Δεν μπορώ να είμαι πιο ξεκάθαρος". Νωρίτερα ο Παπανδρέου όταν ρωτήθηκε αν επίκειται συνάντησ με Σαμαρά είπε "Δεν ξέρω. Θα δούμε". Ο Ραγκούσης τόνισε  στο υπουργικό ότι η νέα κυβέρνηση και ο νέος πρωθυπουργός πρέπει να είναι υψηλών προδιαγραφών και όχι χαμηλού συντελεστή. «Πρέπει να απογειωθεί όπως οι τροχοί ενός αεροσκάφους κατά την απογείωση».Update 18.32: Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου. Το υπουργικό σύμφώνησε σύμφωνα με τον Σκαι να μην πάει παραιτημένος ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση με Σαμαρά στο Προεδρικό


Update 18.25 Επίσημη ενημέρωση από το Γραφείο του Πρωθυπουργού: Έχω επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να καλέσει απόψε και εμένα και τον κύριο Σαμαρά στο γραφείο του για να βρεθεί λύση σύντομα.

Η ανακοίνωση του Γραφείου: "Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, στην αρχή της  εισήγησής του, στην σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, είπε τα εξής:

Έχω επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και του έχω ζητήσει να καλέσει και εμένα και τον  κ. Σαμαρά, απόψε, μόλις τελειώσουμε τη συνεδρίαση, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεννόησης σύντομα".

Update 17.53  Ξέρει κάτι παραπάνω το cretalive.gr που έβγαλε ήδη κυβέρνηση; Ιδού τι γράφει το μεγαλύτερο κρητικό σάιτ επικαλούμενο αποκλειστικές πληροφορίες: "Έκλεισε" σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Cretalive, το νέο κυβερνητικό σχήμα εθνικής ενότητας. Πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος, αντιπρόεδρος και Υπουργός Οικονομικών ο Ευάγγελος Βενιζέλος και αντιπρόεδρος και ΥΠΕΞ, ο Σταύρος Δήμας. Εντός ολίγου θα επισκεφθούν τον ΠτΔ".

Update 17.29 Παπανδρέου στο υπουργικό: Πρώτα συμφωνία για κυβέρνηση και μετά παραίτηση, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο Ι. Χασαπόπουλος.

Update 17.17 Σύμφωνα με το ΜΕΓΚΑ ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε στην αρχή της ομιλίας του στο υπουργικό  ότι ζήτησε από το πρόεδρο να καλέσει τους δύο αρχηγούς σε κοινή συνάντηση απόψε στο Προεδρικό Μέγαρο. Πάντως σύμφωνα πάντα με το ΜΕΓΚΑ, πηγές από την Προεδρία δεν επιβεβαιώνουν μέχρι στιγμής το ραντεβού

Update 16.40 Πετσάλνικος: Δεν πρέπει η χώρα μας να μείνει ούτε μια ώρα χωρίς πρωθυπουργό και χωρίς κυβέρνηση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, από τους ανθρώπους που είναι πιο κοντά στον Παπανδρέου, ανοίγοντας πάντως λίγο την πόρτα για λύση και εντός της ημέρας. «Θα πρέπει να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας σήμερα κιόλας. Είμαι αισιόδοξος, όλοι ευχόμαστε να βρεθούν πολύ κοντά όλα τα κόμματα γιατί αυτή τη λύση τη χρειάζεται η Ελλάδα και τη χρειάζεται τώρα», είπε προσερχόμενος στο υπουργικό.

Update 16.20 Παπουτσής προσερχόμενος στην έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου: Θεωρεί απαράδεκτο το αίτημα για παραίτηση Παπανδρέου λέγοντας ότι έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης πριν τρεις ημέρες (και μετά τόνισε ότι το ποιός έχει πείσει ή όχι είναι ένα παιχνίδι πόκας με τους θεσμούς!). «Η πρόταση Παπανδρέου και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ  προς τη ΝΔ  και άλλους είναι καθαρή, έντιμη και με πλήρη συνείδηση της ευθύνης που έχει ο πολιτικός κόσμος για την κατάσταση της χώρας» είπε. Για το Σαμαρά δήλωσε ότι είναι βέβαιος ότι όπως αυτός έτσι κι ένα μεγάλο μέρος  του κόσμου της ΝΔ «θα περίμενε ισχυρότερα αντανακλαστικά υπευθυνότητας. Το ποιος έχει πείσει ή όχι είναι ένα διαρκές παιχνίδι πόκας με τους θεσμούς. Νομίζω ότι είναι απαράδεκτο».

Χωρίς να κάνει καμία δήλωση προς τους δημοσιογράφους πέρασε την πόρτα του υπουργικού ο Ανδρέας Λοβέρδος

Update 13.22: Μοναδική προυπόθεση η παραίτηση του Πρωθυπουργού και δρομολογούνται οι διαδικασίες, η θέση του Σαμαρά. Οι δηλώσεις Σαμαρά στα σκαλιά του Προεδρικού. Έκτακτο υπουργικό Συμβούλιο στις 4 μ.μ

"Εντός της ημέρας θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία περί της κυβέρνησης συνεργασίας και του ονόματος του νέου πρωθυπουργού", είπε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος στη ΝΕΤ, προσθέτοντας πως σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις.

Άλλη μια πολιτική δήλωση προς ερμηνεία, αυτή του Αντ. Σαμαρά στα σκαλιά του Προεδρικού, που πάντως αυτή η δήλωση ερμηνεύεται από τους δημοσιογράφους του πολιτικού ρεπορτάζ ως αλλαγή στάσης. «Πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα, αντιλαμβάνομαι  την αγωνία του ελληνικού λαού, ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης προς τα έξω και ένα μήνυμα σταθερότητας και ομαλότητας προς τα μέσα’, είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

0

WEEKEND

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ