«Αποχωρώ από τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όχι από την πολιτική»

«Αποχωρώ από τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όχι από την πολιτική» Facebook Twitter
Φωτ.: Nikos Libertas / SOOC
8

 

«Αποχωρώ από τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όχι από την πολιτική» Facebook Twitter
Φωτ.: Nikos Libertas / SOOC

«Φίλες, φίλοι,αποχωρώ από τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Δεν αποχωρώ από την πολιτική. Οχι από την ευθύνη μου. Οχι από τον αγώνα για τη χώρα. Οχι από τη σχέση με τους πολίτες. Οχι από τη σχέση με την Ιστορία. Η υπεράσπιση έργου και θέσεων είναι εθνικό καθήκον αλήθειας. Υπερβαίνει οποιοδήποτε κομματικό καθήκον, που έχω εκπληρώσει στο ακέραιο».

Με αυτά τα λόγια και εμφανώς συγκινημένος ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποχαιρέτισε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο 10ο συνέδριο του κόμματος. Οι σύνεδροι σηκώθηκαν όρθιοι και τον χειροκροτούσαν για αρκετά λεπτά, μέχρι να αποχωρήσει από τον χώρο του συνεδρίου. Εμφανώς συγκινημένα ήταν πολλά κομματικά στελέχη και συνεργάτες του.

Νωρίτερα είχε εξαπολύσει επίθεση στο Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο κατηγόρησε ότι οδήγησε το ΠΑΣΟΚ σε «πολιτικό ευνουχισμό». Μάλιστα, οι σύνεδροι σηκώθηκαν όρθιοι και τον χειροκρότησαν θερμά, όταν ανέφερε ότι στελέχη που ανέδειξε ο Γιώργος Παπανδρέου «μοστράρουν» σήμερα ως υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και σχολίασε «η Παναρίτη τους μάρανε...».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι αποφάσισε να αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου του κόμματος, επειδή η χώρα και η παράταξη βρίσκονται σε οριακό σημείο. Ανέλαβε πλήρως την προσωπική ευθύνη που του αναλογεί, αλλά σημείωσε ότι πλήρωσε μεγάλο πολιτικό κόστος από την «ηθική και πολιτική καταιγίδα» της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου. Του ζητήθηκαν ευθύνες για τη δεκαετία του 1980 που ήταν στο Πανεπιστήμιο και όχι στην κυβέρνηση, για τον Κώστα Σημίτη ενώ δεν ανήκε στον στενό πυρήνα των συνεργατών του, με εξαίρεση ένα μικρό χρονικό διάστημα, ενώ επί Γιώργου Παπανδρέου τον αντιμετώπισαν ως «αναγκαίο κακό» και εσωκομματικό του αντίπαλο.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, μεγάλο χτύπημα δέχθηκε η δημοκρατική παράταξη με την προσπάθεια ανακοπής της δυναμικής της Ελιάς στις ευρωεκλογές. Τεράστια ήταν η ζημιά και από την «αμφιθυμία» του ΠΑΣΟΚ, επειδή άλλοι εμφανίζονταν σαν «σωματοφύλακες του Μνημονίου» και άλλοι σαν «θεματοφύλακες του αυθεντικού ΠΑΣΟΚ».

Όπως είπε, η κρίση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνο ιδεολογικοπολιτική, αλλά και «κρίση ηθικής εμβληματικών προσώπων της παράταξης και κρίση προσωπικών στρατηγικών».

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Θα εξαντλήσουμε την τετραετία» – Όσα είπε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία και εξωτερική πολιτική

Πολιτική / Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Θα εξαντλήσουμε την τετραετία» – Όσα είπε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία και εξωτερική πολιτική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027, απάντησε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία, ελληνοτουρκικά και Παλαιστίνη, ενώ έστειλε μηνύματα για ακρίβεια, στεγαστικό και τη λειτουργία του κράτους
LIFO NEWSROOM
ΔΕΘ: οι 4 μεταρρυθμίσεις σε παιδεία, υγεία ενέργεια, χωροταξία

Πολιτική / ΔΕΘ: Οι 4 μεταρρυθμίσεις σε παιδεία, υγεία ενέργεια, χωροταξία

Παιδεία, υγεία, ενέργεια και χωροταξία είναι οι τέσσερις μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, οι οποίες ξεπερνούν «τους κυβερνητικούς κύκλους», όπως είπε και απαιτούν ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις.
LIFO NEWSROOM
Αλέξης Τσίπρας: Χρειαζόμαστε μια νέα εθνική πυξίδα, έναν νέο πατριωτισμό

Πολιτική / Αλέξης Τσίπρας: Χρειαζόμαστε μια νέα εθνική πυξίδα, έναν νέο πατριωτισμό

Σχέδιο 5ετούς «ανάταξης» με νέο Ταμείο Σύγκλισης, εισφορά στα πολύ υψηλά εισοδήματα και στροφή παραγωγικού μοντέλου - Όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός στο Economist: The Fifth Thessaloniki Metropolitan Summit
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Φίλες, φίλοι,αποχωρώ από τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Δεν αποχωρώ από την πολιτική. Πηγή: www.lifo.grΣύντομα θα συμβεί και το δεύτερο...Άραγε ο Κος Βενιζέλος θα κατηγορεί σε 4 μήνες τον νέο πρόεδρο για την χρεοκοπία του κόμματος;
Απευθύνομαι σ' αυτούς που μου βάζουν ΟΧΙ: Βρε παιδιά δεν διαβάσατε τα στοιχεία σ' ένα άλλο άρθρο εδώ στη Lifo που έχουν ως εξής: "Το 2009 και το 2010 ήταν οι κρίσιμες χρονιές για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, καθώς κορυφώθηκαν τα προβλήματά τους που οδήγησαν στη «χρεοκοπία» του κόμματος. Το 2009, το ΠΑΣΟΚ πήρε από κρατική επιχορήγηση 24 εκ. ευρώ και ταυτόχρονα έλαβε 47 εκ. ευρώ δάνειο - ενώ το 2010 πήρε 20 εκ. ευρώ κρατική επιχορήγηση και ταυτόχρονα έλαβε και 40 εκ. ευρώ δάνειο. Το 2010, οπότε κορυφώθηκε ο ήδη υψηλότατος δανεισμός των προηγούμενων χρόνων, υπογράφηκε προς διασφάλιση των τραπεζών, σύμβαση εκχώρησης των μελλοντικών κρατικών επιχορηγήσεων. Πηγή: www.lifo.gr"Δεν φταίει λοιπόν ο Βενιζέλος για τη χρεωκοπία. Για άλλα μπορεί να φταίει ή μάλλον φταίει.
Μάλλον μας παρεξήγησες εμάς που βάλαμε "όχι".Δεν λέμε ότι ο Μπένυ είναι υπεύθυνος για την χρεωκοπία του ΠΑΣΟΚ. Λέμε ότι δεν βρίσκουμε ενδιαφέρον το ποιος ευθύνεται για την χρεωκοπία του ΠΑΣΟΚ.Είναι βέβαια ένα ευτυχές γεγονός (ας ελπίσουμε ότι τελικά θα κλείσει εντελώς), αλλά μας είναι αδιάφορο σε ποιον οφείλεται.Αν οφείλεται στον Γιωργάκη πάντως, ίσως αυτό να αποτελεί την μοναδική του προσφορά στον τόπο (μεγάλη πάντως)