Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα κατατεθεί από το ΠΑΣΟΚ πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε πολιτική ευθύνη, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών είχε ενημερωθεί για την επικινδυνότητα του σιδηροδρομικού δικτύου αλλά επέτρεψε τη λειτουργία της γραμμής Αθήνας–Θεσσαλονίκης.
Μιλώντας στο ΟΡΕΝ, τόνισε πως αυτό συνιστά αμέλεια που οδήγησε σε ανθρώπινες απώλειες και πως το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει διερεύνηση των ευθυνών πολιτικών προσώπων. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη, φέρνοντας ως παράδειγμα την καταψήφιση της πρότασης διερεύνησης υπουργικής ευθύνης στην υπόθεση της σύμβασης 717, παρά την αναφορά σχετικής δικογραφίας από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τη χρήση του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, το οποίο όπως είπε αρχικά υιοθετήθηκε ως «ευαγγέλιο», ενώ όταν προτάθηκε δυσπιστία με βάση τα ευρήματά του, οι κυβερνητικοί κατηγόρησαν την αντιπολίτευση για λαϊκισμό. Ανέφερε μάλιστα πως νέο πόρισμα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η πυρόσφαιρα να σχετίζεται με έλαια της μηχανής, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την αρχική εκτίμηση περί άγνωστου υλικού καύσης. Αναφερόμενος στο Υπουργείο Πολιτισμού, το επέκρινε για την κατάρρευση αντιγράφου ψηφιδωτού στην Κνωσό και για την επιλογή πραγματοποίησης drone show πάνω από την Ακρόπολη, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση συνολικά ως «κυβέρνηση περιορισμένης ευθύνης», η οποία δεν αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη.
Ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε και για τον τρόπο άσκησης της εξουσίας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα ακολουθεί τα βήματα της Ουγγαρίας με σταδιακή υπονόμευση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και της ενημέρωσης, προκειμένου να εδραιωθεί ένα κυνικό και επικίνδυνο μοντέλο διακυβέρνησης. Υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν ανήκει στα κυκλώματα της εγχώριας ολιγαρχίας και πως η πολιτική αλλαγή που προτείνει προϋποθέτει ριζική ανατροπή στα ολιγοπώλια που κυριαρχούν στην οικονομία – από τις τράπεζες και την ενέργεια, μέχρι την υγεία και την ακτοπλοΐα. Αναφερόμενος σε τροπολογία της κυβέρνησης που επιτρέπει σε συγγενείς πολιτικών να συμμετέχουν σε εταιρείες του εξωτερικού, χαρακτήρισε την κίνηση ως μείζονα αλλοίωση του πλαισίου διαφάνειας στο πολιτικό χρήμα και στηλίτευσε τη διαδικασία κατάθεσης της – χωρίς διαβούλευση, λίγο πριν τα μεσάνυχτα.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις διεθνείς εξελίξεις, μίλησε με έντονα επικριτικό τόνο για τον πόλεμο στη Γάζα, κάνοντας λόγο για εξελισσόμενη «εθνοκάθαρση» και στηλίτευσε τη στάση της Ε.Ε. ως αδρανή και αναντίστοιχη της κρισιμότητας της κατάστασης. Υπενθύμισε πως το ΠΑΣΟΚ ήταν το κόμμα που θεμελίωσε τις στρατηγικές σχέσεις Ελλάδας–Ισραήλ, αλλά υπογράμμισε τη διαφορά μεταξύ διεθνούς συνεργασίας και ανοχής σε μαζικές παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου. Κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει σε άμεσες πρωτοβουλίες για κατάπαυση πυρός και επίλυση του Παλαιστινιακού στη βάση της λύσης των δύο κρατών, με σεβασμό στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.