ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Αχτσιόγλου : Δεσμευόμαστε να αναδιανέμουμε στους αδύναμους κάθε ευρώ που πλεονάζει

Αχτσιόγλου : Δεσμευόμαστε να αναδιανέμουμε στους αδύναμους κάθε ευρώ που πλεονάζει Facebook Twitter
0

«Η Ευρώπη αλλάζει και συγκλίνει προς τις θέσεις της Ελλάδος για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και μένει αυτό να αποτυπωθεί και στους διαπραγματευτές των δανειστών» τονίζει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στην "Εφημερίδα των Συντακτών". Θέτει ως προμετωπίδα των διαπραγματεύσεων την άρνηση υποχώρησης σε όσα προτείνονται για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, προαναγγέλλει εκ βάθρων αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των Επιθεωρήσεων Εργασίας και θεωρεί το έκτακτο βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους «μια έμπρακτη αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού και όχι επιστροφή των όσων εκείνοι έχουν χάσει στη διάρκεια της κρίσης».

 «Στόχος της κυβέρνησης είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη υπεράσπιση των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας. Γι' αυτό δίνουμε τη μάχη για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, για να αποκτήσουν ξανά οι εργαζόμενοι διαπραγματευτική ισχύ και να μπορούν να διεκδικήσουν καλύτερους όρους εργασίας» σημειώνει η υπουργός Εργασίας και τονίζει: «Η θέση μας αυτή εναρμονίζεται με τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές και υποστηρίζεται από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και από το γνωστό πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Για τον ίδιο λόγο αντιστεκόμαστε στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, και ιδίως στην αύξηση του ορίου, που επιδιώκουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και το ΔΝΤ. Τυχόν ικανοποίηση των απαιτήσεών τους δεν θα πετύχει τίποτα περισσότερο παρά να απορρυθμίσει περαιτέρω την ήδη απορρυθμισμένη αγορά εργασίας».

 Αναφερόμενη στις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, μίλησε για "κύμα συμπαράστασης" από πολιτικές δυνάμεις στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την επαναφορά του ευρωπαϊκού κεκτημένου στην ελληνική αγορά εργασίας, για την ανάκτηση κύριων συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων. «Ελπίζουμε ότι αυτή η συμπαράσταση θα μεταφραστεί σύντομα και σε μια σύγκλιση στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης, καθώς η θέση της ελληνικής κυβέρνησης δεν εκφράζει τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από το ότι το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο θα πρέπει να εφαρμόζεται στην Ελλάδα, όπως εξάλλου προβλέπει και η συμφωνία του Ιουλίου του 2015 με τους θεσμούς» υπογραμμίζει η υπουργός Εργασίας.

  Αναφερόμενη το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους τονίζει ότι δέσμευση της κυβέρνησης είναι «κάθε ευρώ που πλεονάζει από τους διαθέσιμους πόρους να αναδιανέμεται στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας». Αναγνωρίζει ότι «προφανώς και δεν αναπληρώνει τα όσα έχασαν οι απόμαχοι της δουλειάς στα χρόνια των μνημονίων» σημειώνει, ωστόσο, ότι «είναι μια έμπρακτη αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού και μια κίνηση ανακούφισης ευρείας κοινωνικής ομάδας, που έχει υποστεί πολλά κατά τη διάρκεια της κρίσης».

 Σχετικά με το ΔΝΤ η κ. Αχτσιόγλου, σημειώνει: «Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συμφωνήσει σε ένα σχήμα που αφενός θα περιλαμβάνει περισσότερα μέτρα λιτότητας, όπως ζητά το ΔΝΤ, αφετέρου δεν θα περιέχει μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Η επίτευξη ενός συμβιβασμού σημαίνει ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να κάνουν πίσω σε κάτι κι αυτό το καταλαβαίνουν όλες οι πλευρές».

 Τέλος, η υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι η «η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν συζητά νομοθέτηση επιπλέον μέτρων για μετά τη λήξη του προγράμματος, ενώ έχει αποκλείσει τις πρόωρες εκλογές».

 «Εργαζόμαστε λοιπόν αδιάκοπα για να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς, μέσω ενός έντιμου συμβιβασμού (και όχι ενός τέταρτου μνημονίου), όπως είπε Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη βάση των αρχών που έχει περιγράψει ο πρωθυπουργός. Πιστεύουμε ότι θα βρεθεί μια χρυσή τομή, μέσω των τεχνικών συζητήσεων αλλά κυρίως μέσω των πολιτικών πρωτοβουλιών που έχει ήδη αναλάβει η κυβέρνηση. Η Ελλάδα έχει τηρήσει όσα συμφωνήθηκαν και αυτή τη στιγμή είναι καθήκον των δανειστών της να τηρήσουν κι εκείνοι τις δεσμεύσεις τους» καταλήγει η κ. Αχτσιόγλου.

0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Βασιλική Σιούτη / Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Ο Θάνος Βερέμης, ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τις ελληνορωσικές σχέσεις από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι σήμερα αλλά και για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία και τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Πολιτική / Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Στη δήλωση αναφέρεται ότι το σχέδιο «κινδυνεύει να παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και ότι «θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές όλων των αμάχων στη Γάζα»
LIFO NEWSROOM
Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

Πολιτική / Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

«Κατά την διάρκεια της διερεύνησης των αιτιών της κατάστασης της, η ασθενής παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου η ασθενής κατέληξε» αναφέρει η ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM
Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

Πολιτική / Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

« Δυστυχώς έπαθε ανακοπή μέσα στο Νοσοκομείο. Δεν είναι όλα πολιτική. Δείξτε επιτέλους λίγο σεβασμό» αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός υγείας
LIFO NEWSROOM