ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

Αβραμόπουλος: Πρέπει να εδραιώσουμε την παγκόσμια συνεργασία για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών

Αβραμόπουλος: Πρέπει να εδραιώσουμε την παγκόσμια συνεργασία για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών Facebook Twitter
Aris Oikonomou / SOOC
0

«Έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να αναπτύξουμε μια ευρύτερη κοινή αντίληψη σχετικά με την αποτελεσματική διαχείριση του ζητήματος της μετανάστευσης, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα» τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Η συζήτηση, στη συνεδρίαση της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφορούσε τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για την έγκριση, μέχρι το τέλος του χρόνου, των παγκόσμιων συμφώνων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες και για την ασφαλή, οργανωμένη και νόμιμη μετανάστευση.

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη διαδικασία αυτή, καθώς, όπως είπε, «τα τρία τελευταία χρόνια έχει ενισχύσει τη συνεργασία της με σημαντικά κράτη εταίρους» ενώ τόνισε ότι «είναι προς το κοινό μας συμφέρον να εδραιώσουμε την παγκόσμια συνεργασία, καθώς οι πολίτες αναμένουν από εμάς να διαχειριστούμε αποτελεσματικότερα τη μετανάστευση. Αυτό δεν αποτελεί μόνο εθνική ή ευρωπαϊκή ευθύνη, αλλά είναι παγκόσμια και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το μέλλον».

«Για κάθε σύμφωνο, θα πρέπει να επιτευχθεί σωστή ισορροπία, ανάλογη με εκείνη που προσπαθούμε να πετύχουμε στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης μας πολιτικής για τη μετανάστευση. Η προσέγγιση που ακολουθούμε όλοι μαζί στην Ευρώπη, τα τελευταία 3 χρόνια, έχει αποφέρει αποτελέσματα» αναφέρει ο κ. Αβραμόπουλος.

Ο αριθμός των αφίξεων το 2017 ήταν κατά 28 % χαμηλότερος από το 2014, πριν ξεσπάσει η κρίση, επισήμανε ο Ευρωπαίος επίτροπος για να τονίσει ότι «τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. προστατεύονται πιο αποτελεσματικά».

«Με την υποστήριξή μας έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών σε τρίτες χώρες. Οι αιτήσεις ασύλου μειώθηκαν κατά 50 % και τα κράτη μέλη έχουν επιταχύνει τη διαδικασία αξιολόγησης/χορήγησης ασύλου. Έχουμε εντείνει τις προσπάθειές μας για την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών και για την ενίσχυση της ασφαλούς και νόμιμης πρόσβασης στην Ευρώπη» αναφέρει.

Αναφερόμενος στο Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες τόνισε ότι σήμερα, ο αριθμός των ατόμων που έχουν εκτοπισθεί με τη βία, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει ξεπεράσει τα 65,6 εκατομμύρια, για να υπογραμμίσει: «Μπροστά στο δράμα των προσφύγων που επιδεινώνεται τα τελευταία χρόνια πρέπει να είμαστε σαφείς: ένα επιτυχές σύμφωνο για το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί ιστορική αναγκαιότητα».

«Η προστιθέμενη αξία του παγκόσμιου συμφώνου για τους πρόσφυγες έγκειται στο ότι το σύμφωνο αυτό θα παράσχει βιώσιμες λύσεις για την καλύτερη κοινή προετοιμασία, πρόληψη, αντίδραση και διαχείριση των μεταναστευτικών ροών ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν, παγκοσμίως, από πολέμους και διώξεις. Το παγκόσμιο σύμφωνο θα πρέπει να διασφαλίσει την αποτελεσματικότερη κατανομή των ευθυνών μεταξύ των χωρών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει πλήρως τον στόχο αυτό» ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.

Πρόσθεσε επίσης ότι «Είναι προς το συμφέρον όλων μας, αλλά αποτελεί και καθήκον μας, να προσφέρουμε στους ανθρώπους αυτούς την απαραίτητη στήριξη. Η δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να παράσχουμε στήριξη σε μια χώρα που φιλοξενεί σχεδόν 3 εκατομμύρια πρόσφυγες».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι για να υπάρξει πρόοδος θα πρέπει όλες οι χώρες να αναγνωρίσουν, στο πλαίσιο του παγκόσμιου συμφώνου, ότι οι χώρες υποδοχής θα πρέπει να δεχθούν κάποια άτομα στην επικράτειά τους και ότι οι χώρες προέλευσης θα πρέπει να δεχθούν την επανεισδοχή υπηκόων τους που μετακινούνται παράτυπα.

Για τον λόγο αυτό σημείωσε πως, «συνεργαζόμαστε με τα κράτη μέλη για την ανάπτυξη συγκεκριμένων πιλοτικών προγραμμάτων για τη νόμιμη μετανάστευση με συγκεκριμένες τρίτες χώρες».

Σχετικά με το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, είπε ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν μεταναστεύει εξαιτίας συγκρούσεων, για να επισημάνει ότι «η κινητικότητα θα αποτελέσει βασικό χαρακτηριστικό της εποχής μας. Επομένως, το ζήτημα είναι όχι πώς θα τη σταματήσουμε, αλλά πώς, συλλογικά, θα τη διαχειριστούμε αποτελεσματικότερα».

Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να αποδεχθούμε το γεγονός ότι όσοι έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στις χώρες μας, είτε είναι πρόσφυγες, είτε νόμιμα διαμένοντες μετανάστες, θα πρέπει να ενταχθούν πλήρως στις κοινωνίες μας. Είναι προς το συμφέρον των κοινωνιών και των οικονομιών μας να επενδύσουμε στην ένταξη, για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ανοικτές και ανεκτικές κοινωνίες».

Καταλήγοντας ανέφερε πως «Είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή για τη διαπραγμάτευση των δυο συμφώνων και δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις. Πρέπει να επιδείξουμε τόλμη και φιλοδοξία για το μέλλον μας, σε πολιτικό, οικονομικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της θα πρέπει να εκφράζονται με μία ενιαία φωνή στη διεθνή σκηνή. Είναι προς το κοινό συμφέρον μας να επιτευχθεί παγκόσμια συμφωνία, μέχρι το τέλος του χρόνου, για τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών παγκοσμίως».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βούλα Κεχαγιά για Γιώργο Τσίπρα: Τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ είναι οριακά

Πολιτική / Κεχαγιά για Γιώργο Τσίπρα: Το κόμμα δεν αντέχει να καταβάλλει μισθούς σε όσους δεν προσφέρουν υπηρεσίες

«Το μήνυμα είναι ότι το κόμμα δεν αντέχει οικονομικά να καταβάλλει μισθούς σε πρόσωπα που δεν προσφέρουν υπηρεσίες», σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου για την υπόθεση Γιώργου Τσίπρα
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Τα 300 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των διυλιστηρίων θα στηρίξουν συνταξιούχους και ευάλωτους

Πολιτική / Μητσοτάκης: Τα 300 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των διυλιστηρίων θα στηρίξουν συνταξιούχους και ευάλωτους

«Ήταν δέσμευση που είχα αναλάβει προεκλογικά 33% όσο ήταν και πέρσι. Κινούμαστε λίγο πολύ στο όριο που μας έχει προσδιορίσει η ΕΕ», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος υπολογίζει τα έσοδα από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων περί τα 300 εκατομμύρια
LIFO NEWSROOM
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στέφανος Κασσελάκης απέλυσε και τον Γιώργο Τσίπρα

Πολιτική / ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στέφανος Κασσελάκης απέλυσε και τον Γιώργο Τσίπρα

«Δεν ανήκω στο κλαμπ όσων δεν θα χρειαστεί να ξαναδουλέψουν στη ζωή τους» η αιχμή Τσίπρα για Κασσελάκη - Η συνέντευξη που οδήγησε στην εκπαραθύρωση του Γιώργου Τσίπρα από τον ΣΥΡΙΖΑ και η αντίδραση του εξαδέλφου του πρώην πρωθυπουργού
LIFO NEWSROOM