Θετική ήταν η πρώτη αντίδραση από τον Ζαν Κλόντ Γιούνκερ στις προτάσεις που απέστειλε η κυβέρνηση εν όψει της σημερινής κρίσιμης διαπραγμάτευσης. Ο Μάρτιν Ζελμάγιερ, εκπρόσωπος του επικεφαλής της Κομισιόν, με tweet του μετά τις 2 τα ξημερώματα ενημέρωσε ότι οι ελληνικές προτάσεις παρελήφθησαν και αποτελούν μια καλή βάση για διαπραγμάτευση.

 

Η νέα ελληνική πρόταση έφτασε ταυτόχρονα στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ, όπως ανακοίνωσε μέσω twitter ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

 

Η ελληνική πρόταση περιλαμβάνεται την κατάργηση του προνομιακού καθεστώτος του ΦΠΑ στα νησιά, κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2016 και έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις. Μάλιστα η κατάργηση του καθεστώτος του ΦΠΑ στα νησιά προκαλεί ήδη την αντίδραση του Πάνου Καμμένου που δήλωσε ότι δεν θα την ψηφίσει.

 

Οι προτάσεις της κυβέρνησης:

 

-τρεις κατηγορίες συντελεστών ΦΠΑ με διατήρηση φαρμάκων στον χαμηλό συντελεστή 6% ή 6,5% και τα τιμολόγια της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ στο 13%.

-μετατάξεις προϊόντων σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ. Η εστίαση ενδέχεται να πάει στο 23% και τα ξενοδοχεία στο 13%

-Αλλαγές στα τρόφιμα με μετάταξη στο συντελεστή 23% για ορισμένα τρόφιμα.

-αύξηση ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες ή αύξηση 1% των κρατήσεων στις συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ.

-έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις

-περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων

-Μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr