«Η πραγματική διαπραγμάτευση τώρα αρχίζει», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να μην υποκύψουμε σε πιέσεις και εκβιασμούς».  

 

Άσκησε κριτική στους θεσμούς, κατήγγειλε την «τακτική χρηματοδοτικής ασφυξίας» που έχει επιλέξει η ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα,  τόνισε πως «το ΔΝΤ έχει εγκληματικές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στη χώρα» και επισήμανε ότι η εμμονή στις περικοπές «εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες και ένα σχέδιο για την ταπείνωση όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά του ελληνικού λαού».  Αναφέρθηκε στο θέμα της διαγραφής του χρέους, θέτοντας συγκεκριμένα το ερώτημα πως οι δανειστές «αποδέχονται τα σκληρά μέτρα του ΔΝΤ, αλλά όχι τις προτάσεις του για διαγραφή χρέους».  

 

Έστειλε επίσης μήνυμα ότι «το ποιος θα πληρώνει τους φόρους σε αυτή τη χώρα είναι αποκλειστικά θέμα της ελληνικής κυβέρνησης. Έχει έρθει επιτέλους η ώρα σε αυτό τον τόπο την κρίση να την πληρώσει η ολιγαρχία και όχι ο κόσμος της εργασίας. Όχι οι μισθωτοί. Όχι οι συνταξιούχοι. Όχι οι αυτοπασχολούμενοι».  Είμαστε υποχρεωμένοι να επιδιώξουμε μια συμφωνία η οποία θα έχει σαφή αναδιανεμητικά χαρακτηριστικά, δεν θα επιβαρύνει μισθωτούς και συνταξιούχους και θα κατανέμει τα βάρη σε όσους δεν έχουν πληρώσει το μερίδιο τους για την έξοδο από την κρίση, είπε, και πρόσθεσε «ταυτόχρονα μια συμφωνία που δεν θα παρατείνει την αβεβαιότητα αλλά θα κλείνει μια και καλή αυτή τη συζήτηση για το περιβόητο Grexit».

 

Ο πρωθυπουργός τόνισε πρέπει να αποδοθούν ευθύνες μεταξύ των θεσμών διότι η κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα είναι ότι κυριαρχούν οι θέσεις του ΔΝΤ. Το αποτέλεσμα να καταλήγουμε σε προτάσεις που δεν διέπονται από ορθή λογική, αντίθετα οδηγούν σε περαιτέρω ύφεση, είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

 

«Τελικά αυτό που μας ζητείται είναι να αποδεχθούμε συμφωνία που θα παρασύρει μια οικονομία που είναι έτοιμη να ορθοποδήσει, να την παρασύρει σε μια υφεσιακή δίνη και σε μια αβεβαιότητα», τόνισε και πρόσθεσε: «Αν στόχος είναι η συνέχιση προγράμματος του ΔΝΤ, που όλοι στον κόσμο γνωρίζουν ότι απέτυχε, τότε δεν αφήνεται κανένα περιθώριο επιλογής στο ελληνικό κοινοβούλιο. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να μην υποκύψουμε σε πιέσεις και εκβιασμούς. Ήρθε η στιγμή οι εταίροι μας να μιλήσουν ξεκάθαρα. Θέλουν το ΔΝΤ να είναι μέρος της συμφωνίας κουβαλώντας τις αποτυχημένες συνταγές; Και πως γίνεται να αποδέχονται τα σκληρά του μέτρα, αλλά όχι τις προτάσεις του για διαγραφή χρέους; Το ΔΝΤ έχει εγκληματικές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στη χώρα».

 

Υπογράμμισε πως «οι θεσμοί ζητούν υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους και αρνούνται τα δικά μας ισοδύναμα μέτρα». «Η εμμονή σε ένα πρόγραμμα περικοπών που έχει αποτύχει και σε μέτρα που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά δεν είναι μόνο ένα λάθος, το πιθανότερο είναι ότι εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες και ένα σχέδιο για την ταπείνωση όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά του ελληνικού λαού», πρόσθεσε.

 

Όπως τόνισε, «δηλώσαμε με κάθε δυνατό τρόπο ότι αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να αποτελεί μια συνέχεια της μνημονιακής πολιτικής, της πολιτικής της λιτότητας και της ύφεσης που μόνο δεινά συσσώρευσαν σε αυτή τη χώρα. Η ελληνική πλευρά προσήλθε στο διάλογο με ειλικρίνεια. Μετά από τέσσερις μήνες εντατικών διαπραγματεύσεων καταθέσαμε ένα κείμενο που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια συμφωνία βιώσιμη και κοινωνικά ανεκτή», είπε ο πρωθυπουργός. «Αλλά αντί απάντησης στην πρόταση αυτή παραλάβαμε κείμενο 5 σελίδων που αγνόησε τις διαπραγματεύσεις».

 

«Η εντολή που έχουμε πάρει από τον ελληνικό λαό δεν είναι εντολή δημιουργικής ασάφειας. Είναι μια σαφής εντολή: να τερματίσουμε την πολιτική της λιτότητας στον τόπο, μετά από 5 χρόνια σκληρής επιβολής που δημιούργησε μια τεράστια αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων», είπε και πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους με την ίδια ηρεμία, νηφαλιότητα αλλά και αποφασιστικότητα για την εξεύρεση λύσης, όχι απλά συμφωνίας. Θα συνεχίσουμε λοιπόν να εργαζόμαστε για λύση».

 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η συμφωνία θα πρέπει να εμπεριέχει συγκεκριμένες και δεσμευτικές ρήτρες για την αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού προβλήματος της χώρας που επιδεινώθηκε κατά τη μνημονιακή 5ετία με αποκλειστική ευθύνη των θεσμών, όπως υπογράμμισε.

 

«Ήταν καθήκον μας η διεκδίκηση της πολιτικής αλλαγής» δήλωσε και πρόσθεσε πως «γνωρίζαμε ότι δεν θα ήταν περίπατος και δεν θα υπήρχε περίοδος χάριτος για εμάς. Ριχτήκαμε στη μάχη έχοντας να αντιμετωπίσουμε το ναρκοθετημένο πεδίο, από την προηγούμενη κυβέρνηση που επιδίωκε την αριστερή παρένθεση».

 

Ο πρωθυπουργός έκανε έναν σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, λέγοντας ότι κάθε απόφαση ήταν και μία μεγάλη μάχη κόντρα στο καθεστώς του μνημονίου. «Σε αυτή την γραμμή σκοπεύουμε να συνεχίσουμε ώστε σε βάθος τετραετίας να ξηλώσουμε το κατεστημένο του μνημονίου», ανέφερε.

 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ανέφερε ότι «παρά τον ορυμαγδό επιθετικών δηλώσεων των τελευταίων ημερών, υπάρχουν στην Ευρώπη ακόμη δυνάμεις που αναγνωρίζουν τα λάθη και κατανοούν την κρισιμότητα της κατάστασης, υπάρχουν δυνάμεις που δουλεύουν στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας δίκαιης λύσης και είναι αυτές οι δυνάμεις που πρέπει να επικρατήσουν αντί να επιλέγουν τη στρατηγική της έντασης, των απειλών και του ψυχροπολεμικού κλίματος».

 

Επισήμανε ακόμα πως «η στάση της αποφασιστικότητας της ευθύνης και της ψυχραιμίας από την πλευρά μας, στον βαθμό που αποτελεί ταυτόχρονα και στάση των Ελλήνων πολιτών, η στάση της ηρεμίας και της αποφασιστικότητας, είναι που εκμηδενίζει κάθε απειλή και εκβιασμό». «Πιστεύω ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Θα έλεγε κανείς, "τώρα αρχίζει η πραγματική διαπραγμάτευση", και τώρα θα κριθεί η δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης, με αποφασιστικότητα, με αταλάντευτη προσήλωση στους στόχους της, να βρει μια δίκαιη λύση. Η κυβέρνηση θα κριθεί από το αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα όμως θα κριθεί και η δυνατότητα της Ευρώπης να σταματήσει να πυροβολεί τα πόδια της, να σταματήσει να κάνει πληγές στο δικό της το σώμα και να προχωρήσει μπροστά», είπε. 


«Δεν λειτουργούμε με το άγχος και την πίεση της στιγμής. Ούτε λειτουργούμε με, το έχουμε αποδείξει, εκβιαστικά διλήμματα. Έχουμε λάβει μια εντολή τετραετίας. Θέλω να το θυμίσω αυτό σε όλους και όλες σας. Όλα τα εναλλακτικά σενάρια που ανοίγονται μπροστά μας τα επεξεργαζόμαστε στη βάση του ποια οικονομία, ποια κοινωνία, ποια χώρα θα παραδώσουμε σε 4 χρόνια από τώρα», τόνισε.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr