Μικρή βελτίωση του οικονομικού κλίματος διαπίστωσε ο ΙΟΒΕ για τον μήνα Δεκέμβριο. Από τις 68,6 μονάδες πήγε στις 70, 4, αριθμός που προκύπτει από τις οριακές βελτιώσεις στον δείκτη επιχειρηματικής προσδοκίας στις κατασκευές και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη. Αντίθετα στη βιομηχανία τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Η ανάταση του οικονομικού κλίματος οφείλεται στην σταθερότητα που δημιουργεί η κυβέρνηση συνεργασίας.

Η έρευνα σε τίτλους:

-  Χειρότερη ήταν οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών.
-  Η οικονομική κατάσταση της χώρας ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα από τον προηγούμενο μήνα.
- Αυξήθηκε οριακά η εμπιστοσύνη στις τράπεζες και υπήρξε μεγαλύτερη πρόθεση για αποταμίευση.

- Σε νέο ιστορικό υψηλό οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας. -  Πτώση του πληθωρισμού. Η ΕΛΣΤΑΤ σε σημερινή της ανακοίνωσε ότι από το 2,9 το Νοέμβριο έπεσε στο 2,4%.
 - Ανοδος του ποσοστού των νοικοκυριών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα».

Αναλυτικά:

Στη Βιομηχανία, εντείνονται οι αρνητικές προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής και οι εκτιμήσεις για παραγγελίες προς προμηθευτές. Στις Υπηρεσίες πτωτικά κινούνται οι εκτιμήσεις για τη ζήτηση. Στο Λιανικό Εμπόριο είναι ιδιαίτερα αρνητικές οι εκτιμήσεις για τις πωλήσεις. Στις Κατασκευές, οι πολύ χαμηλές εκτιμήσεις για το επίπεδο προγράμματος εργασιών των επιχειρήσεων καταγράφουν άνοδο, ενώ οριακή βελτίωση σημειώνεται και στις εξαιρετικά δυσμενείς προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου. Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες, ενώ οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνονται οριακά. Τις εξελίξεις αυτές αντισταθμίζει η βελτίωση στην πρόθεση για αποταμίευση, μετά το ιστορικά χαμηλό ρεκόρ του Νοεμβρίου, ενώ οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας καταγράφουν οριακή επιδείνωση, σημειώνοντας όμως νέο ιστορικά υψηλό ρεκόρ.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr