Μία εβδομάδα μετά τις αποκαλύψεις για μυστικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου με πολυεθνικές προκειμένου να φοροαποφεύγουν, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Πρωθυπουργός του κρατιδίου την εποχή των συμφωνιών και επικεφαλής σήμερα της Κομισιόν, αποφάσισε να μιλήσει.

 

Ο κ. Γιούνκερ εμφανίστηκε μάλιστα απροειδοποίητα στην αίθουσα Τύπου της Κομισιόν για να αποποιηθεί των ευθυνών και να αναλάβει μόνο την πολιτική ευθύνη. «Δεν ήμουν εγώ ο αρχιτέκτονας του φορολογικού συστήματος του Λουξεμβούργου. Το φορολογικό σύστημα του Λουξεμβούργου είναι ανεξάρτητο. Είμαι πολιτικά υπεύθυνος για όσα συνέβησαν σε κάθε γωνιά του Λουξεμβούργου» είπε.

 

«Ολα έγιναν σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και τους διεθνούς κανόνες που εφαρμόζονται σε αυτό το θέμα», τόνισε ο κ. Γιούνκερ μιλώντας για τις φορολογικές πρακτικές του κράτους το οποίο κυβέρνησε επί 19 χρόνια.

 

Ταυτόχρονα τόνισε ότι δεν υπάρχει ζήτημα παραίτησης του από την Κομισιόν, όπου ήδη δέχεται πιέσεις ενώ αναμένεται να υπάρξει και πρόταση μομφής εναντίον του από την Αριστερά.

 

Ο επικεφαλής της Κομισιόν δεν παρέλειψε δε, μετά την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης και την αποποίηση κάθε άλλης, να σημειώσει και ότι θα ζητήσει την αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων στην Ε.Ε. «Χρειαζόμαστε περισσότερη φορολογική εναρμόνιση στην Ε.Ε. για να αποφύγουμε περιπτώσεις φοροδιαφυγής» δήλωσε.

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γιούνκερ θα εμφανιστεί σήμερα και ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου για να απαντήσει στις ερωτήσεις των μελών του Σώματος, κάτι που είχε ζητήσει από την πρώτη στιγμή ο Γκι Φερχόφσταντ, επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr