Update 00.43 Διεργασίες πλήρους ανατροπής των μέχρι τώρα υποθέσεων σχετικά με το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού εξελίσσονται αυτή τη στιγμή, λίγο πριν τις δώδεκα το βράδυ της Τρίτης, στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. 

Διεργασίες στις οποίες καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η άρνηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου να αποδεχθεί τη λύσηΠαπαδήμου και οι οποίες φαίνεται να οδηγούν τώρα σε ανάδειξη πολιτικού προσώπου.

Μοχλός των εξελίξεων, η απειλή εσωκομματικών συγκρούσεων ενόψει της λήξης της θητείας του Γ. Παπανδρέου ως προέδρου του ΠαΣοΚ στις 11 Νοεμβρίου.

Κατά μία εκδοχή, εξετάστηκε η υποψηφιότητα του προέδρου της Βουλής κ. Φίλιππου Πετσάλνικου.

Πάντως, δώδεκα ώρες μετά από τη στιγμή που είχε ανακοινωθεί από τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου ότι θα καταστεί επισήμως γνωστό το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού, τέτοια ανακοίνωση δεν έχει ακόμα υπάρξει, μέχρι τις δώδεκα τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Κι αυτό, παρά το γεγονός, ότι τα βλέμματα όχι μόνον της ελληνικής κοινής γνώμης και της ηγεσίας της ευρωζώνης αλλά και πολλών πέρα από την Ευρώπη, είναι συνεχώς στραμμένα στην Ελλάδα.

Update 20.18 Επιμένει η Ν.Δ στη μη γραπτή δέσμευση για να γίνει δυνατή η εκταμίευση της 6ης δόσης. Η δήλωση που εκδόθηκε  πριν από λίγο διά του κυρίου Μιχελάκη από τη Συγγρού λέει ότι το γεγονός πως η Ευρώπη έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να δεσμεύσει όλη την Ελλάδα.

 

Update 18.51 Ο Όλι Ρεν πριν από λίγο σε συνέντευξη τύπου απάντησε ουσιαστικά  στον Αντώνη Σαμαρά  λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει στις γραπτές εγγυήσεις από τους έλληνες πολιτικούς επειδή όπως είπε η μονομερής ανακοίνωση για δημοψήφισμα διέρρηξε τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρωζώνη και αυτή η σχέση πρέπει να αποκατασταθεί"

 

Update 18.34 Τον Πρωθυπουργό επισκέπτεται αυτή την ώρα ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ένα από τα τρία ονοματα που ακούστηκαν για την Πρωθυπουργία. Επισήμως τον επισκέπτεται για να τον ενημερώσει για τις οικονομικές εξελίξεις και τη θέση του ΔΝΤ.

Update 18.30 Σαμαράς: «Υπάρχει εθνική αξιοπρέπεια.
Έχω από καιρού και επανειλημμένα εξηγήσει γιατί, προκειμένου να προστατευτούν η ελληνική οικονομία και το ευρώ, έχει γίνει “αναπόφευκτη” η εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Τις δηλώσεις αυτές δεν επιτρέπω σε κανέναν να τις θέτει σε αμφιβολία». Σύμφωνα με συνεργάτες του αυτό που εννοεί-μεταδίδεi h NET- ο κύριος Σαμαράς με αποδέκτες στο εξωτερικό και στο εσωτερικό είναι ότι δημόσια δεσμεύτηκε να ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση στη βουλή, και δεν καταλαβαίνει γιατί του ζητάνε να υπογράψει  και ένα χαρτί, εννοώντας τηγραπτή δέσμευση που ζητούν οι εταίροι και δανειστές. «Πρέπει να τελειώνει απόψε το θέμα της κυβέρνησης γιατί πρέπει να σώσουμε τη χώρα» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνομιλία του με δημοσιογράφους.

 


Update 17.40 Κυβερνητική πηγή δηλώνει στο Ρόιτερς ότι ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις και έχει "κλειδώσει" το όνομα του κυρίου Παπαδήμου

 


Update 17.33 ΝΕΤ: Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι  μέσα στην ημέρα θα έχουμε εξελίξεις, καθώς υπάρχουν αρκετά μέλη του υπουργικού Συμβουλίου που έχουν υπογράψει και έχουν στείλει τις παραιτήσεις τους. Μόλις υπάρξει κατάληξη στις διαπραγματεύσεις για την κυβέρνηση ο Πρωθυπουργός θα τις κάνει δεκτές. Δεύτερος ρεπόρτερ της ΝΕΤ πάντως, είπε ότι με τις δικές του πληροφορίες ναι μεν θα υπάρξει συμφωνία αλλά μπορεί να πάρει και αρκετές ώρες.

 


Update 17.06 Ενώ ακόμη περιμένουμε να μάθουμε αν -όπως όλα δείχνουν- ο Λουκάς Παπαδήμος θα είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός,  η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του Δ.Ν.Τ, δηλώνει από τη Μόσχα όπου βρίσκεται για να εξασφαλίσει κι αυτή με τη σειρά της μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τη Ρωσία για το Ταμείο: «Μόνο όταν εκπληρωθούν όλα τα κριτήρια που θέτουμε θα μπορέσουμε να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα και  να προχωρήσουμε στην εκταμίευση της έκτης δόσης». Πάντως σήμερα, στις πρώτες σελίδες δεν είναι η Ελλάδα καθώς τη «δόξα» ήρθε να μας κλέψει η Ιταλία και ο Σίλβιο. Σε μια ώρα περίπου κρίνεται η τύχη του στο ιταλικό κοινοβούλιο- την ώρα που τα spreads της Ιταλίας πετάνε στο 6,75%.

 


Update 14.47 Τις παραιτήσεις τους έχουν έτοιμες οι υπουργοί  στο υπουργικό Συμβούλιο, κάτι που σημαίνει ότι ενώ διανύουμε την τρίτη ημέρα διαβουλεύσεων μεταξύ των δυο κομμάτων, ίσως η λύση πλέον είναι πολύ κοντά. Τις παραιτήσεις, ζήτησε ο Πρωθυπουργός, λέγοντας  «να τελειώνουμε μέσα στην ημέρα».

 

Εσπευσμένα αναχώρησε από τη Συγγρού ο Αντώνης Σαμαράς ενώ προηγούμενως υπήρξε μια κίνηση που ουσιαστικά απενεργοποιεί τη λύση «Ρουμελιώτη». Συγκεκριμένα ο κ. Σούρλας σε ανακοίνωση του αναφέρει «Είναι ο πολιτικός για τον οποίο η Βουλή των Ελλήνων στις 27/9/1989 αποφάσισε την παραπομπή του στο ειδικό δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά. Ήταν ο μόνος εκ των κατηγορουμένων που δεν δικάστηκε γιατί ο Α. Παπανδρέου είχε προηγουμένως φροντίσει να τον συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο των ευρωβουλευτών και στη συνέχεια η ευρωβουλή δεν ήρε την ασυλία του».

 

Oι πληροφορίες λένε ότι πολύ πιο κοντά στην πρωθυπουργία είναι ο Λουκάς Παπαδήμος ο οποίος δεν θέλει όμως στο οικονομικό επιτελείο τον κύριο Βενιζέλο και προτιμά τον Αλέκο Παπαδόπουλο και τον Τάσο Γιαννίτση. Σύμφωνα με τον Real fm προτάθηκε στον κ. Βενιζέλο να επιστρέψει στου υπουργείο Αμύνης

 

 


 

 

 

Update 11.58 Για συμφωνία στο όνομα του Λουκά Παπαδήμου μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων κάνει λόγο αυτή την ώρα ρεπορτάζ του Ράδιο 9 και παραμένει το θέμα της στελέχωσης της νέας κυβέρνησης. Σε λίγη ώρα ξεκινά το υπουργικό Συμβούλιο όπου αναμένονται οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού.

 

 

Update 19.54: Ενώ η ώρα περνάει και όνομα νέου Πρωθυπουργού δεν ακούμε, θα αρχίσει και πάλι η αναζήτηση στη wikipedia καθώς  σύμφωνα με έκτακτο δελτίο του MEGA, Πρωθυπουργός θα είναι τελικά ο Νικηφόρος Διαμαντούρος, που έπαιζε ως αουτσάιντερ πίσω από τον Παπαδήμο. Η ΝΕΤ μετέδωσε πριν από λίγο ότι πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε εμπλοκή με τον κύριο Παπαδήμο καθώς υπάρχουν διαφωνίες στο όνομα του από τα δυο μεγάλα κόμματα. Η αιτία της εμπλοκής μάλλον απαντάται στους όρους που έθεσε ο κύριος Παπαδήμος και που περιγράφονται παρακάτω.

 

 

Η εξουσία κοιλοπονάει αλλά ο τοκετός αργεί. Οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και που είναι δύσκολες είναι η αιτία για την καθυστέρηση στην ανακοίνωση για σχηματισμό εθνικής κυβέρνησης. Ο επικρατέστερος για Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος έχει πάρει το αεροπλάνο της επιστροφής από τη Νέα Υόρκη, όμως θέτει και όρους προκειμένου να αναλάβει καθώς δεν θέλει οι μικροκομματικές σκοπιμότητες να δυναμιτίσουν την προσπάθεια του. Έτσι θέτει σύμφωνα με το 24h.gr αυστηρούς όρους προκειμένου να ηγηθεί του εγχειρήματος.

 

Ο πρώτος όρος είναι να επεκταθεί ο βίος της μεταβατικής κυβέρνησης πέραν της 19ης Φεβρουαρίου για να υπάρξουν αντικειμενικές συνθήκες σταθερότητας που θα βοηθήσουν την κυβέρνηση του να εκπληρώσει τους στόχους της και να μην εμφανιστούν τα διαλυτικά φαινόμενα μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου από τη στιγμή που στην κυβέρνηση θα μετάσχουν πολιτικά πρόσωπα που θα έχουν και το άγχος  της επανεκλογής τους. Επίσης, μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα οδηγούσε σε παραλυσία και τον έτσι κι αλλιώς δυσκολοκίνητο κρατικό μηχανισμό.

 

Ο δεύτερος όρος είναι η συμμετοχή περισσότερων στελεχών της Ν.Δ, στην κυβέρνηση, κάτι που το κόμμα της Συγγρού προσπαθεί να αποφύγει για να χρεωθεί όσο το δυνατό λιγότερο τις επιπτώσεις των μέτρων που θα συνοδεύουν το πακέτο της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. Αυτό -εκτιμά ο Παπαδήμος- θα διασφάλιζε την ισορροπία στη λήψη των αποφάσεων και θα άστρωνε το δρομο για μια πιο ήπια μετάβαση στο κυβερνητικό σχήμα που θα αναλάμβανε μετά τις εκλογές, και που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα είναι η Ν.Δ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr