Πέτσας για lockdown: Πρώτα θα ανοίξουν σχολεία & λιανεμπόριο- Τo σχέδιο για καφέ, εστιατόρια και μπαρ

Πέτσας για lockdown: Πρώτα θα ανοίξουν σχολεία & λιανεμπόριο- Τo σχέδιο για καφέ, εστιατόρια και μπαρ Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Τα σχολεία και το λιανεμπόριο θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στο σχέδιο για τη σταδιακή άρση του lockdown.

«Ο σχεδιασμός αυτή τη στιγμή είναι να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης. Θα είναι το πρώτο που θα ανοίξει», δήλωσε ο κ. Πέτσας στον ΣΚΑΪ, αναφερόμενος στη σταδιακή άρση των μέτρων από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά στο λιανεμπόριο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η εμπειρία του Μαΐου- όταν η έξοδος από το lockdown έγινε σε τρεις φάσεις- έδειξε ότι τα καταστήματα λιανεμπορίου δεν συνδέονται με υπερμετάδοση του κορωνοϊού, όπως και ότι είναι πιο εύκολη η επιτήρηση για το πόσα άτομα βρίσκονται σε ένα κατάστημα.

Τι θα γίνει στην εστίαση

Ο τρίτος από τους βασικούς άξονες για το «άνοιγμα»- μετά τα σχολεία και το λιανεμπόριο- είναι η εστίαση, ανέφερε ο κ. Πέτσας. Διευκρίνισε όμως ότι αυτό αφορά τα εστιατόρια και τα καφέ και όχι τα μπαρ. «Ο σχεδιασμός είναι να ανοίξουν πριν από τα Χριστούγεννα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως τα εστιατόρια και τα καφέ, με κανόνες και ωράριο που θα δούμε με τους ειδικούς. Όχι μπαρ και παρόμοια καταστήματα όπου υπάρχουν όρθιοι και συγχρωτισμός», δήλωσε.

Όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα αν υπάρχει περίπτωση να μην ανοίξουν πριν από τα Χριστούγεννα τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε:

«Είναι πολύ δύσκολο να υποθέσει κανείς ότι θα ανοίξουν καταστήματα που συνδέονται μόνο με νυχτερινή διασκέδαση, λόγω του συγχρωτισμού και της μαζικής και γρήγορης διασποράς που μπορεί να έχει μια τέτοιου είδους διασκέδαση. Αντιθέτως, είναι στον σχεδιασμό μας να ανοίξουν εστιατόρια και καφέ».

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρχει κάποιου είδους περιορισμός κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες- μετά την έξοδο από το lockdown- ο κ. Πέτσας απάντησε: «Θα το δούμε, δεν μπορώ να το αποκλείσω». Όσο για το αν το άνοιγμα θα γίνει σε φάσεις με απόσταση μιας εβδομάδας η μία από την άλλη- όπως στο πρώτο lockdown- είπε: «Είναι θέμα σχεδιασμού και ανάλυσης που θα κάνουμε αφού θα ξέρουμε το επιδημιολογικό φορτίο».

Όσο για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξει και τρίτη φάση lockdown, είπε ότι αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά συμπλήρωσε πως τώρα υπάρχει ένα πολύ θετικό στοιχείο, τα εμβόλια που θα είναι διαθέσιμα έως τις αρχές της επόμενης χρονιάς.

«Μέχρι τα τέλη του δεύτερου τριμήνου του 2021 θα έχουμε τη δυνατότητα να εμβολιάσουμε το σύνολο του πληθυσμού», είπε και απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο για τον κορωνοϊό δήλωσε:

«Η κατεύθυνση θα είναι να το κάνει όποιος θέλει. Αν χρειαστεί να έχουμε κάτι πιο αυστηρό, θα το δούμε. Σύμφωνα με τους ειδικούς χρειάζεται να εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού για να επιτευχθεί η ανοσία στην κοινότητα και να μην έχουμε προβλήματα. Πιστεύουμε ότι δεν θα χρειαστεί κάτι παραπάνω, αλλά η εμπειρία αυτών των μηνών θα πείσει τους πολίτες ότι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο».

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM