Κωνσταντίνος Φίλης: Αν δεν εμποδίσουμε την είσοδο του Oruc Reis, θα μπλέξουμε άσχημα

Κωνσταντίνος Φίλης: Αν δεν εμποδίσουμε την είσοδο του Oruc Reis, θα μπλέξουμε άσχημα Facebook Twitter
0

Ανησυχία για την απόφαση της Τουρκίας να εκδώσει NAVTEX και να στείλει το Oruc Reis για έρευνες σε περιοχή νότια του Καστελόριζου εξέφρασε ο, διεθνολόγος, Κωνσταντίνος Φίλης.

Ο κ. Φίλης, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, σε ανάρτησή του στο Τwitter έγραψε: «Αν δεν εμποδίσουμε διπλωματικά αλλά και επιχειρησιακά την είσοδο του Oruc Reis, θα μπλέξουμε άσχημα».


«Αν δεν εμποδίσουμε διπλωματικά αλλά και επιχειρησιακά την είσοδο του Ορούτς Ρέις, θα μπλέξουμε άσχημα. Πρόκειται για κατάφωρα παράνομη πράξη, για δυο λόγους: δεσμεύει περιοχή που δεν έχει θεσπιστεί/καθοριστεί και πρόκειται να κινηθεί σε ζώνη δυνητικής ελληνικής κυριαρχίας.

Στην οποία βάσει της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας μπορούμε μονομερώς να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα. Άρα, η Άγκυρα μας εμποδίζει να ασκήσουμε το δικαίωμά μας, όπως άλλωστε έκανε και με το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Δυστυχώς, όπως επαναλαμβάνω μονότονα το τελευταίο χρονικό διάστημα, στη Δύση στρουθοκαμηλίζουν αναμένοντας από την Τουρκία να κάνει την ολική επιστροφή.

Πρέπει όλοι να έχουμε ήδη προσαρμοστεί στην Τουρκία του 2020, την ατζέντα της οποίας ασπάζονται οι πολιτικές δυνάμεις, ακόμη και μεγάλο μέρος της κοινωνίας που αποστρέφεται τον Ερντογάν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης.

Την ίδια ώρα με μια αυστηρή ανακοίνωση η Αθήνα καλεί την Άγκυρα να ανακαλέσει την απόφαση για τη Navtex που εξέδωσε για έρευνες του Oruc Reis νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Το υπουργείο Εξωτερικών κάνει μεταξύ άλλων λόγο για μείζονα κλιμάκωση κι ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας της περιοχής, ενώ σημειώνει ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά τον διάλογο.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Πολιτική / Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος υπήρξε μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Σπαρτιατών» μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2023, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου - Μπλόκο στους Σπαρτιάτες

Από τα 46 κόμματα που ζήτησαν να λάβουν μέρος, ο Άρειος Πάγος ενέκρινε τη συμμετοχή για 31 κόμματα και συνασπισμούς κoμμάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του 2024
NEWSROOM
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλήε

Πολιτική / Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλής

Οι πρώτες αντιδράσεις Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και Βελόπουλου μετά τον ξυλοδαρμό του Βασίλη Γραμμένου από τον Κωνσταντίνο Φλώρο, αλλά και την άμεση σύλληψή του
NEWSROOM