Μητσοτάκης: Στο χέρι της Τουρκίας να κλείσει τον δρόμο της κρίσης- Συνάντηση με Στόλτενμπεργκ

Μητσοτάκης: Στο χέρι της Τουρκίας να κλείσει τον δρόμο της κρίσης- Συνάντηση με Στόλτενμπεργκ Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Είναι στο χέρι της Τουρκίας να κλείσει τον δρόμο της κρίσης και να ανοίξει τον δρόμο της λύσης, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Επανέλαβα στον γ.γ. ότι η Ελλάδα όσο πιστή παραμένει στα εθνικά της δίκαια, τόσο σταθερά επιδιώκει την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Ότι είναι πάντα έτοιμη για διάλογο σύμφωνα με κανόνες διεθνούς δικαίου, σχέσεις καλής γειτονίας και αρχή αλληλεγγύης που είναι στην πυρήνα του πλαισίου της βορειοατλαντικής συμμαχίας ενώ υπηρετεί με προσήλωση την αποχή από κάθε απειλή χρήσης βίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Γενς Στόλτενμπρεγκ.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα υποδέχεται θετικά το πρώτο βήμα που έγινε από την Τουρκία προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης, αλλά συμπλήρωσε: «Μένει να φανεί αν πρόκειται για ειλικρινή κίνηση ή πρόσκαιρο ελιγμό. Και αν είναι μέρος πολιτικής που σέβεται το διεθνές δίκαιο και όχι ένα φωτεινό διάλειμμα».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Αθήνα προσδοκά συνέπεια και συνέχεια από την Άγκυρα και πρόσθεσε: «αναμένουμε τον άμεσο καθορισμό ημερομηνίας για έναρξη των διερευνητικών επαφών με μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε την πρωτοβουλία Στόλτενμπεργκ για τη συγκρότηση ενός τεχνικο-στρατιωτικού μηχανισμού πρόληψης ατυχημάτων. «Οι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα με ένα καλό κείμενο όπου ρητά επισημαίνεται η ανάγκη πλήρους σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της αρχής της ειρηνικής επίλυση διαφορών. Επίσης, αποφασίστηκε να καθιερωθεί απευθείας 24ωρη γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των επιτελείων. Είναι μέτρα ευπρόσδεκτα αλλά μόνο τεχνικά, που ακολούθησαν μια κρίση, αλλά δεν την απέτρεψαν», σχολίασε ο πρωθυπουργός.

«Εναπόκειται στην Τουρκία να κλείσει τον δρόμο της κρίσης και να ανοίξει τον δρόμο της λύσης. Εμείς είμαστε έτοιμοι να τη συναντήσουμε στον δεύτερο δρόμο και είμαι αισιόδοξος ότι αυτόν θα ακολουθήσουμε γιατί είναι προς όφελος των λαών μας», πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι τα γεγονότα στην ανατολική Μεσόγειο απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα, όπως και τη συνοχή του ΝΑΤΟ. «Όταν ένα μέλος του όπως η Τουρκία ασκεί παραβατική συμπεριφορά εναντίον άλλου, τότε στρέφεται και κατά της συμμαχίας συνολικά», ανέφερε και σημείωσε: «Χαρακτηριστικό παράδειγμα επιλογών που στρέφονται ενάντια στα ίδια τα συμφέροντα της συμμαχίας είναι η απόκτηση από την Τουρκία των πυραύλων S-400».

Ο Στόλτενμπεργκ για τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης

Στον μηχανισμό αποκλιμάκωσης αναφέρθηκε και ο Γενς Στόλτενμπεργκ στις δηλώσεις του, κάνοντας λόγο για εποικοδομητικές συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας στην έδρα του ΝΑΤΟ.

«Αυτό σημαίνει την εγκαθίδρυσης μιας απευθείας γραμμής διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας 24 ώρες το 24ωρο έτσι ώστε να μπορέσουμε να διευκολύνουμε την αποκλιμάκωση και να το δούμε αυτό στην πράξη. Μια αποκλιμάκωση σε θάλασσα και αέρα. Συγχαίρω αμφότερους συμμάχους μας για αυτή την προσπάθεια», είπε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

«Ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης μπορεί να βοηθήσει ώστε να δημιουργηθεί ο χώρος για διπλωματικές προσπάθειες. Είναι ελπίδα και πεποίθησή μου ότι η άμβλυνση αντιθέσεων μπορεί να επιφύεται στον διάλογο, σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ συμμάχων και βέβαια με βάση το διεθνές δίκαιο», συμπλήρωσε.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ακόμη ότι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συζήτησε και «τις ανησυχίες σχετικά με την αυξανόμενη ρωσική παρουσία στη Μεσόγειο. Έχει προεκτάσεις για τη δική μας ασφάλεια, άρα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε από κοινού».

Ακόμη, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ ενημερώθηκε για τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων. «Καλωσορίζουμε το ότι Ελλάδα δαπανά πάνω από 2% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες και την ανακοίνωση για το πώς θα εκσυγχρονίσετε τις ένοπλες δυνάμεις, κάτι που σημαίνει αυτομάτως ενδυνάμωση ΝΑΤΟ», ανέφερε σχετικά, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι πολύτιμος σύμμαχος που συνεισφέρει στο ΝΑΤΟ και τις αποστολές του.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασσελάκης: Περιοδεία σε 29 νησιά – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Πολιτική / Κασσελάκης: Συνεχίζει την περιοδεία σε 29 νησιά του Αιγαίου – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Λόγω των ισχυρών ανέμων, πρώτος σταθμός της περιοδείας του Στέφανου Κασσελάκη ήταν τελικά η Κύθνος και εν συνεχεία η Σύρος όπου μετέβη με σκάφος και κυβερνήτη τον ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη
NEWSROOM