Μητσοτάκης: Στο χέρι της Τουρκίας να κλείσει τον δρόμο της κρίσης- Συνάντηση με Στόλτενμπεργκ

Μητσοτάκης: Στο χέρι της Τουρκίας να κλείσει τον δρόμο της κρίσης- Συνάντηση με Στόλτενμπεργκ Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Είναι στο χέρι της Τουρκίας να κλείσει τον δρόμο της κρίσης και να ανοίξει τον δρόμο της λύσης, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Επανέλαβα στον γ.γ. ότι η Ελλάδα όσο πιστή παραμένει στα εθνικά της δίκαια, τόσο σταθερά επιδιώκει την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Ότι είναι πάντα έτοιμη για διάλογο σύμφωνα με κανόνες διεθνούς δικαίου, σχέσεις καλής γειτονίας και αρχή αλληλεγγύης που είναι στην πυρήνα του πλαισίου της βορειοατλαντικής συμμαχίας ενώ υπηρετεί με προσήλωση την αποχή από κάθε απειλή χρήσης βίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Γενς Στόλτενμπρεγκ.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα υποδέχεται θετικά το πρώτο βήμα που έγινε από την Τουρκία προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης, αλλά συμπλήρωσε: «Μένει να φανεί αν πρόκειται για ειλικρινή κίνηση ή πρόσκαιρο ελιγμό. Και αν είναι μέρος πολιτικής που σέβεται το διεθνές δίκαιο και όχι ένα φωτεινό διάλειμμα».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Αθήνα προσδοκά συνέπεια και συνέχεια από την Άγκυρα και πρόσθεσε: «αναμένουμε τον άμεσο καθορισμό ημερομηνίας για έναρξη των διερευνητικών επαφών με μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε την πρωτοβουλία Στόλτενμπεργκ για τη συγκρότηση ενός τεχνικο-στρατιωτικού μηχανισμού πρόληψης ατυχημάτων. «Οι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα με ένα καλό κείμενο όπου ρητά επισημαίνεται η ανάγκη πλήρους σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της αρχής της ειρηνικής επίλυση διαφορών. Επίσης, αποφασίστηκε να καθιερωθεί απευθείας 24ωρη γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των επιτελείων. Είναι μέτρα ευπρόσδεκτα αλλά μόνο τεχνικά, που ακολούθησαν μια κρίση, αλλά δεν την απέτρεψαν», σχολίασε ο πρωθυπουργός.

«Εναπόκειται στην Τουρκία να κλείσει τον δρόμο της κρίσης και να ανοίξει τον δρόμο της λύσης. Εμείς είμαστε έτοιμοι να τη συναντήσουμε στον δεύτερο δρόμο και είμαι αισιόδοξος ότι αυτόν θα ακολουθήσουμε γιατί είναι προς όφελος των λαών μας», πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι τα γεγονότα στην ανατολική Μεσόγειο απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα, όπως και τη συνοχή του ΝΑΤΟ. «Όταν ένα μέλος του όπως η Τουρκία ασκεί παραβατική συμπεριφορά εναντίον άλλου, τότε στρέφεται και κατά της συμμαχίας συνολικά», ανέφερε και σημείωσε: «Χαρακτηριστικό παράδειγμα επιλογών που στρέφονται ενάντια στα ίδια τα συμφέροντα της συμμαχίας είναι η απόκτηση από την Τουρκία των πυραύλων S-400».

Ο Στόλτενμπεργκ για τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης

Στον μηχανισμό αποκλιμάκωσης αναφέρθηκε και ο Γενς Στόλτενμπεργκ στις δηλώσεις του, κάνοντας λόγο για εποικοδομητικές συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας στην έδρα του ΝΑΤΟ.

«Αυτό σημαίνει την εγκαθίδρυσης μιας απευθείας γραμμής διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας 24 ώρες το 24ωρο έτσι ώστε να μπορέσουμε να διευκολύνουμε την αποκλιμάκωση και να το δούμε αυτό στην πράξη. Μια αποκλιμάκωση σε θάλασσα και αέρα. Συγχαίρω αμφότερους συμμάχους μας για αυτή την προσπάθεια», είπε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

«Ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης μπορεί να βοηθήσει ώστε να δημιουργηθεί ο χώρος για διπλωματικές προσπάθειες. Είναι ελπίδα και πεποίθησή μου ότι η άμβλυνση αντιθέσεων μπορεί να επιφύεται στον διάλογο, σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ συμμάχων και βέβαια με βάση το διεθνές δίκαιο», συμπλήρωσε.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ακόμη ότι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συζήτησε και «τις ανησυχίες σχετικά με την αυξανόμενη ρωσική παρουσία στη Μεσόγειο. Έχει προεκτάσεις για τη δική μας ασφάλεια, άρα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε από κοινού».

Ακόμη, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ ενημερώθηκε για τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων. «Καλωσορίζουμε το ότι Ελλάδα δαπανά πάνω από 2% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες και την ανακοίνωση για το πώς θα εκσυγχρονίσετε τις ένοπλες δυνάμεις, κάτι που σημαίνει αυτομάτως ενδυνάμωση ΝΑΤΟ», ανέφερε σχετικά, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι πολύτιμος σύμμαχος που συνεισφέρει στο ΝΑΤΟ και τις αποστολές του.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Πολιτική / Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Τι αναφερει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του - Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

LiFO politics / Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλά στη Βασιλική Σιούτη και αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις με την ιταλική διοίκηση της Hellenic Train και την ιταλική κυβέρνηση, με στόχο σοβαρές επενδύσεις. Επίσης, απαντά στα θέματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα, όπως η αναδιάρθρωση του ελληνικού σιδηροδρόμου, τα Τέμπη και οι ανώνυμες επιθέσεις στους συγγενείς των θυμάτων, τις οποίες δηλώνει ότι καταδικάζει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ