Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατηγόρησε την Τουρκία ότι αποπειράται να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αναφορικά με τα αιτήματα για έρευνες από την κρατική εταιρεία πετρελαίων.

 

Στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως δημοσιεύθηκαν επτά αιτήματα της τουρκικής εταιρείας πετρελαίων προς τη Γενική Διεύθυνση μεταλλίων και πετρελαίου της Τουρκίας, για έρευνες βορειοανατολικά και ανατολικά της Ρόδου, ανατολικά και νοτιοανατολικά της Καρπάθου όπως και ανατολικά και νοτιοανατολικά της Κρήτης.

 

Ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας και τόνισε ότι «οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα». Παράλληλα, διεμήνυσε στην Άγκυρα ότι η Ελλάδα «ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτή την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει».

 

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Δένδια:

 

«Η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα - βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

 

Αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου. Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα.

 

Αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

 

Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα.

 

Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει».