Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του τουρισμού

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του τουρισμού Facebook Twitter
0

Το βασικό σχέδιο για την επανεκκίνηση του τουρισμού παρουσίασε χθες βράδυ στη Βουλή ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. 

Όπως είπε θα αξιοποιηθούν όλες οι ευκαιρίες αλλά με τήρηση όμως των υγειονομικών κανόνων και χωρίς να είναι δυνατό να γίνουν συγκρίσεις με πέρυσι το καλοκαίρι. 

Υγειονομικός άξονας

Προετοιμάζονται πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία, για τις μαρίνες, το yachting, για τις μεταφορές στα τουριστικά λεωφορεία, αεροπλάνα κ.λπ. Είναι ρεαλιστικά, είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι οι όροι θα είναι τέτοιοι ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο ούτε η υγεία των πολιτών ούτε η φήμη των προορισμών ούτε η υγεία των επισκεπτών.

Στις 8 Μαΐου οι ομάδες εργασίας του υπουργείου Τουρισμού με τον ΕΟΔΥ θα είναι έτοιμες με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα ώστε να προχωρήσει η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. 

Οικονομικός άξονας

 

Προετοιμάζονται συγκεκριμένα και κοστολογημένα πακέτα που θα παρουσιαστούν την τρέχουσα εβδομάδα, σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και το υπουργείο Εργασίας. Θα κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις. Θα στηριχθούν οι εργαζόμενοι που δεν θα απορροφηθούν.

«Τα νούμερα δεν θα είναι θετικά αλλά δεν είναι θετικά και για καμία χώρα», είπε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι που δεν θα απορροφηθούν, θα στηριχθούν από την κυβέρνηση όπως και οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν στηρίζοντας το τουριστικό προϊόν.

Διπλωματικός άξονας

«Ο ελληνικός τουρισμός θα είναι έτοιμος να υποδεχθεί τουρίστες. Αν όμως η γερμανική κυβέρνηση, η ρωσική κυβέρνηση, η κυβέρνηση των ΗΠΑ βάζουν σε καραντίνα όσους επιστρέφουν από τη χώρα μας, τότε δεν θα έρθει κανένας τουρίστας. Χρειάζονται διπλωματικές κινήσεις», είπε ο κ. Θεοχάρης και προσθέτοντας ότι ομάδες εργασίας επικοινωνούν με συγκεκριμένες χώρες για να είναι δυνατό να ανοίξουν τα σύνορα το «συντομότερο δυνατό».

Η καμπάνια, θα είναι έτοιμη μέσα στις επόμενες εβδομάδες ενώ γίνονται διεθνείς επαφές με tour operator ώστε να κρατηθεί η χώρα μας σε «πρώτη επαφή» με τους δυνητικούς επισκέπτες.

Επίκαιρη ερώτηση για τη στήριξη και επανεκκίνηση του τουρισμού απηύθυνε στον υπουργό ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Φραγγίδης σημειώνοντας ότι ο τουρισμός είναι βασικός πυλώνας της οικονομίας στην Ελλάδα αλλά πλήττεται βάναυσα και οι εκτιμήσεις είναι δυσοίωνες. Είπε ότι απαιτείται άμεσα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης και επανεκκίνησης του τουρισμού αλλά μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστό αν υπάρχει πλάνο και σχέδιο για την επόμενη μέρα. Ανέφερε επίσης ότι είναι αδήριτη η ανάγκη στήριξης των εργαζομένων στον τουρισμό και να στηριχθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις.

Όπως, άλλωστε, είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στο CNN o πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις προοπτικές της τουριστικής περιόδου, «στο καλύτερο σενάριο η Ελλάδα θα ανοίξει για την τουριστική δραστηριότητα από την 1η Ιουλίου και εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Επομένως, προετοιμαζόμαστε γι' αυτό. Αλλά σχετίζεται ασφαλώς και με τις αεροπορικές εταιρείες, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται αεροπορικώς στην Ελλάδα. Και σχετίζεται επίσης με πολύ αυστηρά και εφαρμόσιμα πρωτόκολλα».

Ως προς το αν θα μπορέσει η Ελλάδα να έχει φέτος τουρισμό, ο πρωθυπουργός εξήγησε πως «μόνον αν συμφωνήσουμε σε πολύ συγκεκριμένα πρωτόκολλα, ας ελπίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ας υποθέσουμε ότι οι άνθρωποι θα κάνουν ένα τεστ πριν πετάξουν (είτε τεστ αντισωμάτων είτε μοριακό τεστ με τη μέθοδο PCR) και στη συνέχεια θα υπάρχει στενή παρακολούθηση. Και τότε, φυσικά, η τουριστική εμπειρία φέτος το καλοκαίρι μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετική από αυτή που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM