Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, για την έως τώρα οικονομική διαχείριση των συνεπειών από την πανδημία κορωνοϊού. 

 

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατηγορώντας τον ότι παρουσιάζει «παραπλανητικά νούμερα» αφού, κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα μέτρα που έχουν ληφθεί  έως τώρα δεν αντιστοιχούν στα οικονομικά στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, στο τελευταίο διάγγελμά του. 

 

«Βγήκε και μίλησε για 14 δισ. ευρώ. Πού είναι τα 14 δισ. και δεν τα είδαμε εμείς; Δύο δισεκατομμύρια έχει δώσει μέχρι σήμερα, για τα 800 ευρώ που δίνει ως επίδομα αναστολής εργασίας, συν το δώρο Πάσχα, και κάποια voucher στα οποία κρύβεται ένα σκάνδαλο. Kαι άλλα δύο δισεκατομμύρια συνολικά, που ακόμα δεν έχουν δρομολογηθεί - 1 δισ. για τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις και ένα ακόμα δισ. για πληρωμή τόκων και χρεολυσίων επιχειρήσεων. Συνολικά 4 και όχι 14», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη συνέντευξή του, το βράδυ της Τετάρτης.

 

Ο κ. Τσίπρας που προανήγγειλε ότι, μετά το Πάσχα, θα καταθέσει πρόταση για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή ώστε να δοθούν εξηγήσεις. «Πού ξοδεύει, τι ξοδεύε [...] Όλα αυτά είναι ερωτήματα υπαρξιακά, για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας». «Αν υπάρχει σχέδιο και αν σε τελική ανάλυση το σχέδιό είναι τα χρήματα αυτά, αντί να στηρίξουν την εργασία και την κοινωνική συνοχή, στο «τέλος της ημέρας» πάνε για να καλύψουν μονοδιάστατα τις ανάγκες κάποιων επιχειρήσεων, όπως μονοδιάστατα και στο παρελθόν, ξοδέψαμε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να ανακεφαλαιοποιήσουμε τις τράπεζες που ήταν η μεγάλη πληγή της ελληνικής οικονομίας». 

 

«Αν ο στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να αδρανήσει τώρα για να μας βάλει σε προγράμματα αύριο, σε νέα μνημόνια, γιατί μόνο μέσα από αυτά μπορεί να δικαιολογήσει την επιλογή του να περάσει σε μία αναδιάρθρωση στην αγορά εργασίας και στηνν οικονομία συνολικά, όπως επιθυμεί ο ΣΕΒ και τα μεγάλα συμφέροντα, να ξέρει ότι αυτό θα βρει απέναντί του όχι μόνο την αντιπολίτευση αλλά μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

 

Για τα Voucher

 

Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας επανήλθε στις αιχμές που είχε αφήσει στην αρχή της συνέντευξης για οσμή σκανδάλου με τα Voucher. Όπως είπε, ενώ η ευρωπαϊκή επιτροπή δίνει την δυνατότητα να ενταχθούν τα 800 ευρώ του επιδόματος στα προγράμματα ΕΣΠΑ και το ποσό αυτό να καταβληθεί και στους επαγγελματίες των έξι επιστημονικών κλάδων, στην Ελλάδα υπάρχει η «περίεργη διαμεσολάβηση των κέντρων κατάρτισης». Κατά τον ίδιο, ο δημόσιος προϋπολογισμός επιβαρύνεται κατά 50 εκατομμύρια ευρώ περισσότερο την ίδια στιγμή που οι επαγγελματίες αντί για 800 ευρώ παίρνουν 600 και 470 ευρώ πηγαίνουν στα κέντρα κατάρτισης.

 

«Η κυβέρνηση θα μπορούσε να δώσει συνολικά λιγότερα από το δημόσιο ταμείο, επιλέγει να δώσει περισσότερα χρήματα, να πάρουν λιγότερα οι επαγγελματίες και να πάρουν 80 εκατομμύρια τα κέντρα κατάρτισης μέσα από διαδικασία fake μαθημάτων κατάρτισης», σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό.

 

 

 

Για τα 37 δισ. του «μαξιλαριού»

 

Ο κ. Τσίπρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση και για αλλαγή στάσης σε ό,τι αφορά το «μαξιλάρι» των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ.  «Για ποιο μαξιλάρι μας λένε τώρα, θα μας μπερδέψουνε. Αναφέρονται στο μαξιλάρι που μέχρι τις εκλογές λέγανε ότι είναι αχρείαστο; Αυτό και κατά κάποιους δεν υπήρχε καν; Στο μαξιλάρι εκείνο που ο κ. Σκυλακάκης, στην Βουλή έλεγε πως ήταν η μεγαλύτερη γκάφα στην ιστορία της οικονομικής επιστήμης; Ή μήπως αναφέρονται στο μαξιλάρι εκείνο, που πριν από 10 ημέρες στην συνέντευξη τύπου που παρουσιάσαμε το πρόγραμμα «μένουμε όρθιοι», και ζητήσαμε από την κυβέρνηση άμεσα αλλά στοχευμένα να το αξιοποιήσει, ο ίδιος ο πρωθυπουργός μας απάντησε μιλώντας για πλειοδοσία και για χρήματα τα οποία θα τα χρειαστούμε όταν θα έρθει ενδεχομένως ένα δεύτερο ρεύμα της πανδημίας».

 

«Σήμερα μας λέει ότι ήδη ροκανίζει το μαξιλάρι και μάλιστα μέχρι τέλος Ιουνίου λέει ότι θα έχει εξαντληθεί [...] Η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει με πλήρη διαφάνεια την εικόνα των δημόσιων οικονομικών και να μας απαντήσει γιατί δεν προχωρά στην εκταμίευση, στοχευμένα να στηρίξει τις επιχειρήσεις, τους μισθούς και την εργασία, ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές απώλειες», όταν γίνει επανεκκίνηση στην οικονομία.

 

Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε δε την δυνατότητα που έχει η ελληνική οικονομία «χάρη σε αυτή την παρακαταθήκη που αφησε ο ΣΥΡΙΖΑ» εξαιρετικά σημαντική, υπαρκτή και μεγάλη. «Αν δεν υπήρχε αυτή η δυναότητα ενδεχομένως να είχαμε ήδη χρεοκοπήσει χωρίς να το ξέρουμε».

 

Για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

 

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που μόλις βγήκε από μία 10ετη περιπέτεια, και θα είναι κρίμα και άδικο να ξαναμπούμε σε μία περιπέτεια», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας πως η λογική της εμπροσθοβαρούς στήριξης της ελληνικής οικονομίας, που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σχετίζεται με την αποτροπή μιας βαθιάς ύφεσης, γιατί σε αυτή την περίπτωση, οι ανάγκες και η χρηματοδότηση που θα απαιτηθεί «θα είναι διπλάσια και τριπλάσια».

 

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι πρόκειται για πρόγραμμα 14,3 δισ. ευρώ αλλά και εγγυοδοτήσεις. «Αν τα ίδια λεφτά δοθούν μετά από τρεις μήνες δεν φτάνουν για να καλύψουν το ένα τρίτο των αναγκών. Τα χρήματα έπρεπε να δοθούν τώρα για να διατηρηθεί ζωντανή η προσφορά και η ζήτηση. Να μην κλείσουν οι επιχειρήσεις που είναι ευάλωτες. Θα βρεθούμε μπροστά σε χιλιάδες λουκέτα και σε μία ανεργία που θα είναι αντίστοιχη των χειρότερων ημερών» των μνημονίων.

 

Για τον «κουμπαρά» των 37 δισ. ευρώ, τόνισε ότι τα 16 δισ. περίπου είναι κλειδωμένα και αποτελούν το «σκληρό μαξιλάρι» για τις αποπληρωμές των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας τα επόμενα έτη, ενώ περισσεύουν 20 δισ. ευρώ και «περίπου άλλα τόσα», από την εν δυνάμει ρευστότητα ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. «Είναι 3,5 δισ ευρώ η επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες των κρατών μελών της ευρωζώνης, περίπου 4 δισ. ο αναπροσανατολισμός των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και άλλα κονδύλια [...] Άρα αυτή τη στιγμή ρευστότητα υπάρχει για να στηρίξει της ανάγκες. Η μομφή δεν είναι γιατί κανείς σπάει τον κουμπαρά αλλά πιο είναι το σχέδιο για να κρατηθούμε όρθιοι».

 

Για τους χειρισμούς σε υγειονομικό επίπεδο

 

Όσον αφορά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υγειονομική κρίση ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται λίγο κάτω από τον μέσο όρο σε παγκόσμιο επίπεδο σε θανάτους, αποδίδοντάς το τόσο στην έγκαιρη λήψη μέτρων, αλλά και στην χρονική συγκυρία, καθώς ο ιός έκανε την εμφάνισή του στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο και όχι το καλοκαίρι, όπου η τουριστική κίνηση και οι μεταφορές είναι ιδιαιτέρως αυξημένες. 

 

Σημείωσε δε πως η απόφαση να κλείσουν τα σχολεία στην Ελλάδα ελήφθη αφότου είχε ληφθεί αντίστοιχη απόφαση στην Ιταλία και «σχεδόν ταυτόχρονα» με άλλες χώρες.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr