Η κυβέρνηση θα περιορίσει τον χρόνο αλλά και τον αριθμό των ημερήσιων «κατ' εξαίρεση μετακινήσεων» για την αντιμετώπιση των φαινομένων καταχρήσεων εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο Στέλιος Πέτσας.

 

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε τα νέα αυτά όρια θα τεθούν σε ισχύ μέσα στα επόμενα 24ωρα. Εμφανίστηκε καθησυχαστικός ότι ο χρονικός περιορισμός και το όριο στις μετακινήσεις θα επηρεάσει ουσιαστικά μόνο τους «ασυνεπείς» που έκαναν κατάχρηση στις εξόδους από το σπίτι. 

 

«Η μεγάλη πλειοψηφία που ακολουθεί τα μέτρα υπάρχουν λίγοι που μπορεί να προκαλέσουν ένα δυσανάλογα μεγάλο πρόβλημα», είπε ο κ. Πέτσας που αναφέρθηκε σε περιπτώσεις πολιτών που βγαίνουν τρεις φορές την ημέρα για σούπερ μάρκετ ή στέλνουν μήνυμα για σωματική άθληση και «είναι έξω όλη μέρα». 

 

Τα μέτρα θα αποφασιστούν σήμερα μετά τη σύσκεψη που θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με το επιτελείο του υπουργείου Υγείας. Ερωτηθείς για το κλείσιμο των διοδίων ενόψει Πάσχα, επανέλαβε ότι «θα γίνει ό,τι χρειαστεί για να μην υπάρξει καταστρατήγηση των περιορισμών των μετακινήσεων».

 

Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται 8μηνη παράταση της προστασίας πρώτης κατοικίας σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους. «Δεν μπορούμε να λέμε στον κόσμο να μείνει σπίτι και να μην προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία».

 

Τέλος προανήγγειλε ότι η πολιτική των φοροελαφρύνσεων και εισφοροελαφρύνσεων θα συνεχιστεί και αφότου ξεπεραστεί η κρίση. «Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες την υγειονομική κρίση να στηρίξουμε την οικονομία όσο διαρκεί η κρίση για να ξεφύγουμε μετά γρήγορα από αυτή την κατάσταση». 

 

Τα μέτρα που είναι στο «τραπέζι»

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα νέα μέτρα που συζητούνται είναι ακόμα η αύξηση του ύψους του προστίμου για άσκοπη κυκλοφορία, νέο χαμηλότερο όριο για τις συναθροίσεις που μέχρι σήμερα είναι στα 9 άτομα και αποκλεισμός των δημόσιων χώρων. Πιθανό θεωρείται το όριο των δύο κατ' εξαίρεση εξόδων την ημέρα και διαφορετικά χρονικά όρια.

 

Εν μέσω φόβων για μετακινήσεις ενόψει του Πάσχα, θα ενταθούν οι αστυνομικοί έλεγχοι σε στάσεις λεωφορείων, σταθμούς, λιμάνια και εθνικές οδούς ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δεν απέκλεισε ούτε το κλείσιμο διοδίων, τονίζοντας ωστόσο πως για την ώρα παραμένουν οι οδηγίες ως έχουν.

 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης αποκάλυψε χθες ότι εξετάζεται και ο περιορισμός των άσκοπων μετακινήσεων μεταξύ των νησιών από τους μόνιμους κατοίκους τους».