Ο Μητσοτάκης πήρε θέση για τον εκκλησιασμό: «Όσο είναι εφικτό από το σπίτι»

Ο Μητσοτάκης πήρε θέση για τον εκκλησιασμό: «Όσο είναι εφικτό από το σπίτι» Facebook Twitter
4

Διάγγελμα για το κυβερνητικό σχέδιο αντιμετώπισης του κοροναϊού, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παίρνοντας θέση και για τον εκκλησιασμό. 

«Στόχος μας τα τυχόν σοβαρά κρούσματα να απλωθούν σε βάθος χρόνου», τόνισε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως, ήδη γίνεται ό,τι χρειάζεται για να θωρακιστεί η δημόσια υγεία. «Καμία δομή δεν περισσεύει. δημόσιος και ιδιωτικός τομέας καλούνται να συνεργαστούν».

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως οι περισσότεροι που θα νοσήσουν θα εκδηλώσουν ήπια συμπτώματα, υπογραμμίζοντας πως οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα είναι αυτοί που θα χρειαστούν ίσως νοσηλεία. Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, προστίθενται κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και αξιοποιούνται εγκαταστάσεις ενώ με διαδικασίες – εξπρές, υπογράφονται 2.000 διετείς συμβάσεις εργασίας στο τομέα της Υγείας. Οι πρώτοι από αυτούς τους εργαζόμενους θα βρίσκονται στις θέσεις τους από την επόμενη εβδομάδα.

Για τον εκκλησιασμό

 

«Προσωπικά ένιωσα έντονη την ανάγκη να επικαλεστώ την πίστη μου. Ως πρωθυπουργός οφείλω να ακούσω τους ειδικούς επιστήμονες. Ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις ισχύει και για τις εκκλησίες», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, προτρέποντας τους πιστούς να ασκούν τα «θρησκευτικά καθήκοντα όσο είναι εφικτό από το σπίτι».

Ζήτησε δε, παράλληλα, την στήριξη της ηγεσίας της εκκλησίας. «Η πίστη αρχίζει συχνά εκεί που τελειώνει η επιστήμη. Όμως η πίστη που χρειαζόμαστε τώρα είναι ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση. Αρκεί όλοι να ακολουθήσουμε συντεταγμένα τις οδηγίες των γιατρών και των ειδικών».

Η οικονομία θα δεχθεί πλήγμα

«Η οικονομία θα δεχθεί πλήγμα. Πρέπει να περιοριστούν οι συνέπειες του κοροναϊού. Από σήμερα θεσπίζεται ειδική άδεια σε εργαζόμενους γονείς. Σύντομα θα ανακοινωθούν και άλλα μέτρα στήριξης κλάδων που πλήττονται. Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι και όπως χρειάζεται νωρίτερα από όσο χρειάζεται. Κανένα μαζικό μέτρο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ατομική ευθύνη. Δεν θέλουμε να βλάψουμε τον εαυτό μας και αυτούς που αγαπάμε».

Προς τα παιδιά: Αποφύγετε τους ηλικιωμένους


Απευθυνόμενος στα παιδιά, που δεν θα έχουν σχολείο για τις επόμενες εβδομάδες, κάλεσε τους ανηλίκους να συνεχίσουν το διάβασμα και να περιοριστούν σε «καλές και μικρές» παρέες στο σπίτι. Παράλληλα τους προέτρεψε να κάνουν γυμναστική σε ανοιχτούς χώρους, ζητώντας τους να αποφύγουν τους χώρους με μεγάλο συνωστισμό και να μείνουν μακριά από τους ηλικιωμένους των οικογενειών τους – ειδικά αν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως το Δημόσιο θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά, ακόμα και στις περιπτώσεις που θα εφαρμοστεί ευέλικτο ωράριο των εργαζομένων και εργασία εξ αποστάσεως.


«Μέσα σε λίγες εβδομάδες κλήθηκα να αντιμετωπίσω μια μεγάλη διπλή κρίση, με γρήγορες αποφάσεις και τολμηρές κινήσεις», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην στάση της Τουρκίας στα σύνορα και στην έλευση και εξάπλωση του νέου κοροναϊού στην Ελλάδα.

Όπως είπε, κανένα μαζικό μέτρο δεν υποκαθιστά την ατομική ευθύνη, υπογραμμίζοντας την σημασία τήρησης των κανόνων υγιεινής που θα πρέπει να γίνουν μέρος του καθημερινού αυτοματισμού. «Αποφεύγουμε να ακουμπάμε το πρόσωπό μας, τις συγκεντρώσεις. Όχι χειραψίες και πολλές επαφές. Δεν θα φανούμε αγενείς αλλά υπεύθυνοι».

Πολιτική
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασσελάκης: Περιοδεία σε 29 νησιά – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Πολιτική / Κασσελάκης: Συνεχίζει την περιοδεία σε 29 νησιά του Αιγαίου – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Λόγω των ισχυρών ανέμων, πρώτος σταθμός της περιοδείας του Στέφανου Κασσελάκη ήταν τελικά η Κύθνος και εν συνεχεία η Σύρος όπου μετέβη με σκάφος και κυβερνήτη τον ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη
NEWSROOM