Στεφανής για Έβρο: Βρισκόμαστε σε πόλεμο χωρίς σφαίρες με «όχημα» τους μετανάστες

Στεφανής για Έβρο: Βρισκόμαστε σε πόλεμο χωρίς σφαίρες με «όχημα» τους μετανάστες Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Για «πόλεμο χωρίς σφαίρες» στον Έβρο, έκανε λόγω ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, μιλώντας για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα. 

«Δεχόμαστε επίθεση από την Τουρκία με όχημα τους μετανάστες. Βρισκόμαστε σε πόλεμο χωρίς σφαίρες. Απειλείται η εθνική μας ασφάλεια» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, εκτιμώντας πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν καταφέρνει να υλοποιήσει τα σχέδιά του. Παράλληλα διαβεβαίωσε πως «η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την πίεση από την Τουρκία».

Αναφορικά με το αν φοβάται κάποια προβοκάτσια ή «ατύχημα» στα σύνορα, ο κ. Στεφανής σημείωσε «Δεν μας φοβίζει τίποτα. Αξιολογούμε την κάθε ενέργεια χωρίς όμως να αποκλείουμε και το ενδεχόμενο μιας προβοκάτσιας ή ενός ατυχήματος. Ήρεμοι και με ψυχραιμία θα αντιμετωπίσουμε την Τουρκική προκλητικότητα».

Ο κ. Στεφανής κατηγόρησε την Άγκυρα για τακτικισμούς, ενώ αναφέρθηκε και σε βίντεο που είδε τις προηγούμενες ώρες το φως της δημοσιότητας, με τουρκικό τεθωρακισμένο να προσπαθεί να ρίξει φράκτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», το περιστατικό καταγράφηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής και δείχνει ένα από τα οχήματα τύπου «HIZIR/ATES», που φέρουν όργανα επιτήρησης της μεθορίου, τα οποία παρέλαβε η Τουρκία από τον Μάιο ως τον Άυγουστο του 2019, με χρηματοδότηση προγράμματος που καλύπτεται από ευρωπαϊκά κονδύλια, σε ποσοστό 75%.

Ο κ. Στεφανής είπε πως στην παρούσα φάση δεν κρίνεται αναγκαίο να ενισχυθούν περαιτέρω οι δυνάμεις της Τουρκίας. 

Σχετικά δε με τις κλειστές δομές που σχεδιάζεται να δημιουργηθούν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αρματαγωγό θα παραλάβει τους πρόσφυγε από τα νησιά και θα τους μεταφέρει στις δομές, όταν αυτές κατασκευαστούν. 

Χθες, ένταση σημειώθηκε για μία ακόμα νύχτα στον Έβρο, στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Διάσπαρτες εστίες φωτιάς που άναψαν κατά μήκος των συνόρων ανάγκασαν τις ελληνικές πυροσβεστικές δυνάμεις να κινητοποιηθούν, με τις αρχές να ανησυχούν για νέο γύρo επεισοδίων. Νωρίτερα το Σάββατο, τουρκικές δυνάμεις προέβησαν σε ρίψεις χημικών προς την ελληνική πλευρά, με τις δυνάμεις ασφαλείας να απαντούν με ρίψεις νερού. Το σκηνικό επαναλήφθηκε τουλάχιστον τέσσερις φορές, μέχρι τις 8μ.μ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πήγες που επικαλείται η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», μετανάστες εθεάθησαν να συγκεντρώνονται γύρω από Τούρκους αστυνομικούς «με φανερές κινήσεις και χειρονομίες συνεννόησης». Το μεσημέρι, έριχναν πέτρες από την τουρκική πλευρά της συνοριογραμμής, προς τα ελληνικά εδάφη, και οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν με ρίψεις νερού και δακρυγόνων.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Πολιτική / Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Το σοβαρό επεισόδιο, που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό του βουλευτή, Βασίλη Γραμμένου, ενεργοποίησε, με άμεση παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, την αυτόφωρη διαδικασία
NEWSROOM