Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής - Oι κινήσεις και οι σύμμαχοι της Αθήνας

Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής - Oι κινήσεις και οι σύμμαχοι της Αθήνας Facebook Twitter
0

Με αντικείμενο την ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο και υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων με τη Τουρκία συγκαλείται στις 13:30, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ).

Ο κ. Δένδιας θα ενημερώσει τα κόμματα για τις εξελίξεις στο ζήτημα Τουρκίας - Λιβύης και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδρίασε της Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Χθες ο Νίκος Δένδιας ζήτησε από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες ρητή καταδίκη των μνημονίων Τουρκίας και Λιβύης και τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων αν η Άγκυρα και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν, καθώς και να στηριχθεί η Ελλάδα και η Κύπρος. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση, ο κ. Δένδιας δήλωσε, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, πως η χώρα μας έλαβε ευρύτατη στήριξη και σημείωσε πως τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η Αθήνα ετοιμάζει επιστολές για τον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας

 

Λίγο νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές αποκάλυπταν στο LiFO.gr ότι η Ελλάδα ετοιμάζει δύο επιστολές που θα στείλει μέσα στις επόμενες ώρες στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όπως μεταφέρουν οι ίδιες πηγές, η Αθήνα θα παρουσιάσει αναλυτικά τα επιχειρήματά της που απαντούν στις ανυπόστατες τουρκικές θέσεις των τελευταίων ημερών «με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας».

Χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σανέβασε τους τόνους και προειδοποίησε την Ελλάδα ότι θα πληρώσει διεθνώς το τίμημα για τις πράξεις της.  Μιλώντας στο κρατικό δίκτυο TRT Haber, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι πλέον η Άγκυρα και η Τρίπολη μπορούν να ξεκινήσουν κοινές επιχειρήσεις εκμετάλλευσης στην ανατολική Μεσόγειο, μετά την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης για τα θαλάσσια σύνορα. Ο ίδιος χαρακτήρισε σκανδαλώδη την απέλαση του Λίβυου πρέσβη από την Ελλάδα και προανήγγειλε την αγορά ενός ακόμα γεωτρύπανου, ώστε να ξεκινήσουν γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα και σε διεθνή ύδατα.

«Οι Ελληνοκύπριοι, η Αίγυπτος, η Ελλάδα και το Ισραήλ δεν μπορούν να δημιουργήσουν γραμμή μεταφοράς φυσικού αερίου χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας, με βάση τη συμφωνία με τη Λιβύη» υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας πως η Τουρκία «θα μπορεί να κάνει έρευνες στην ΑΟΖ». «Αλλοι διεθνείς παράγοντες δεν μπορούν να κάνουν γεωτρήσεις στις περιοχές που έχει χαρακτηρίσει η Τουρκία, στη συμφωνία με τη Λιβύη»

Ποιοι στήριξαν την Αθήνα

Στο Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Δανίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Σουηδίας, της Βουλγαρίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας, της Ρουμανίας, της Κροατίας, της Ιρλανδίας και της Σλοβενίας. Στο πλευρό της Αθήνας στάθηκε η Ιταλία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Κύπρος.

«Ανέπτυξα σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τα ζητήματα τα οποία δημιουργούνται από την υπογραφή των δύο άκυρων μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης: Την παραβίαση της Συμφωνίας του Σκιράτ (Skhirat), την ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Ανέδειξα το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζήτησα τη ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν, και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Επίσης, ο κ. Δένδιας, όπως σημείωσε, εξήγησε με τον πιο σαφή τρόπο, ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τόνισε: «Πρέπει να πω, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, ότι λάβαμε ευρύτατη στήριξη από τη Γαλλία, από την Ιταλία, από την Κύπρο, από την Ολλανδία».

Μάλιστα, υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε πως με τον Ιταλό ομόλογό του, κ. Ντι Μάιο, συνεννοήθηκε για μια προσεχή, άμεση επίσκεψή του στη Ρώμη, ώστε να συντονίσουν τις ενέργειες τους και επισήμανε ότι «τελικές αποφάσεις θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο οποίο θα μετάσχει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης»

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM