Την έντονη αντίθεσή της στην απέλαση του Λίβυου πρέσβη από την Ελλάδα, εξέφρασε η Τουρκία διά στόματος Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

 

Λίγες ώρες μετά την σχετική ανακοίνωση από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο Τούρκος ομόλογός του ανεβάζει τους τόνους σχολιάζοντας πως η επίμαχη διμερής συμφωνία είναι νόμιμη, «απλά όταν τη ζητάτε με απειλές η Λιβύη δεν θα σκύψει το κεφάλι».

 

«Όποιος ήθελε να ενημερωθεί για τη συμφωνία θα έπρεπε να την πάρει από μας, καθώς είναι μια νόμιμη συμφωνία. Μπορούμε να συνάψουμε διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες στην ανατολική Μεσόγειο, με την εξαίρεση των Ελληνοκυπρίων. Η συμφωνία δεν είναι μυστική, δεν είναι κρυφή. Όμως όταν τη ζητάτε τηλεφωνικά και με απειλές, τότε η Λιβύη δεν θα σκύψει το κεφάλι».

 

«Η απέλαση ενός πρέσβη απλά και μόνο λόγω της συμφωνίας που υπεγράφη δεν είναι ώριμη συμπεριφορά στη διπλωματία. Είναι εξωφρενικό», είπε ο κ. Τσαβούσογλου σε δημοσιογράφους, όπως μεταδίδει το Reuters.

 

Μητσοτάκης: Η συμφωνία θα καταρρεύσει

 

Το μεσημέρι, ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η συμφωνία θα καταρρεύσει. «Τα κείμενα που επικαλείται η Τουρκία δεν θα κυρωθούν. Και οδήγησαν την Τουρκία σε μια πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση. Μπορεί χτες στην τουρκική βουλή να ενέκριναν ένα χαρτί που έγραψαν μόνοι τους, αλλά δεν το αναγνωρίζει κανείς και θα καταρρεύσει. Δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος με νομιμοποίηση για να το επικυρώσει στη Λιβύη».