ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Κουμουτσάκος: Προτεραιότητα η αποσυμφόρηση των νησιών και η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου

Κουμουτσάκος: Προτεραιότητα η αποσυμφόρηση των νησιών και η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Ότι στις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η αποσυμφόρηση των νησιών και η επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης ασύλου, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος.


Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής διαπιστώνει διάχυση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών σε περισσότερα νησιά του Αιγαίου. Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», τους τελευταίους μήνες έχει δημιουργηθεί ένας νέος «διάδρομος» μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης. «Διευρύνεται έτσι το γεωγραφικό πεδίο των ενεργειών αντιμετώπισης», υπογραμμίζει.

Την ίδια ώρα στη Λέσβο σημειώνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο κ. Κουμουτσάκος, αύξηση 44% των ροών σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, με αποτέλεσμα να δημιουργείται «πρόσθετη πίεση σε μια ήδη ασφυκτική κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια».

Ο αναπληρωτής υπουργός ασκεί κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση καθώς «είχε χαμηλή απόδοση στο θέμα των επιστροφών», αλλά και στην Τουρκία που «δεν επιτυγχάνει την απαραίτητη εκρίζωση των δικτύων των διακινητών και είναι ελλειμματική στην αυστηρή επιτήρηση των ακτών της». Ένα ακόμα ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει το υπουργείο είναι «η άρνηση τη Τουρκίας να δέχεται επιστροφές από την ελληνική ενδοχώρα ατόμων που έχουν εισέλθει στην Ελλάδα από τα νησιά, κάτι στο οποίο δυστυχώς συνέβαλε με την αδικαιολόγητα παθητική στάση της η προηγούμενη κυβέρνηση».

Ο κ. Κουμουτσάκος επανέλαβε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται πρόταση σε επίπεδο ΕΕ για τις επιστροφές και είναι σε επαφή με την Κυπριακή Δημοκρατία και άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ για να τη στηρίξουν.

Στο εσωτερικό επίπεδο βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, είναι «η προστασία των συνόρων, η αυστηρή εποπτεία στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, η αποσυμφόρηση των νησιών, η επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης ασύλου, προκειμένου να γίνονται πιο αποτελεσματικά, με αυτονόητο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι θα εξεταστεί με προσοχή η διαδικασία αξιολόγησης της ευαλωτότητας, «ώστε να μην εκμεταλλεύονται κάποιοι τις αδυναμίες του συστήματος, προφασιζόμενοι προβλήματα που δεν έχουν».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα

Πολιτική / Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ: Συμφωνία για ανταλλαγή επισκέψεων διοικητών μηχανοκίνητων μονάδων

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και της τουρκικής ο Υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Μπουράκ Ακτσαπάρ
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελενοώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελεονώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

«Η προσέγγισή μου θα είναι ανθρωπιστική, αμιγώς κοινωνική και δεσμεύομαι ότι αν ο κόσμος με εμπιστευτεί θα ασκήσω και πολιτική και μάλιστα δυναμική» ανέφερε μεταξύ άλλων η Ελεονώρα Μελέτη
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Επιτροπή για την εθνική κυριαρχία και την Κύπρο, νέος φορέας στις κάλπες

Ευρωεκλογές 2024 / Ευρωεκλογές 2024: Επιτροπή για την εθνική κυριαρχία και την Κύπρο, νέος φορέας στις κάλπες

Όσο το πολιτικό σύστημα της χώρας επιμένει να την διατηρεί σε τροχιά υποτέλειας και εξάρτησης, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, αναφέρεται στη διακήρυξη
THE LIFO TEAM