O Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για την χαμηλή εκπροσώπηση γυναικών στο νέο κυβερνητικό σχήμα, κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.
«Υποστηρίζετε την ισότητα ανάμεσα στα φύλα;», ρώτησε η δημοσιογράφος Ζεϊνάμπ Μπαντάουι τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Την υποστηρίζουμε και θα θέλαμε να κάνουμε περισσότερα και στο κομμάτι της πολιτικής εκπροσώπησης», απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Τότε γιατί δεν υπουργοποιήσατε περισσότερες γυναίκες; Ανάμεσα στους 22 υπουργούς μόλις οι δύο είναι γυναίκες», είπε η δημοσιογράφος του BBC HARDtalk.
«Δυστυχώς δεν υπάρχουν τόσες γυναίκες που θα ενδιαφέρονταν να ασχοληθούν με την πολιτική», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκαλώντας την αντίδραση της Μπαντάουι. «Μιλάτε σοβαρά; Σε ολόκληρη τη χώρα, με όλες αυτές τις υπέροχες γυναίκες;», είπε η δημοσιογράφος. «Θέσαμε ποσόστωση, το 40% των υποψηφίων μας ήταν γυναίκες, το οποίο είναι ένα μεγάλο βήμα, αλλά αν δείτε τη σύνθεση του κοινοβουλίου δεν έχουμε γυναίκες στο 40% του κοινοβουλίου», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η δημοσιογράφος του BBC αντέτεινε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός όρισε 21 εξωκοινοβουλευτικά στελέχη και πως θα μπορούσε να βρει 21 έμπειρες γυναίκες. «Είμαι σίγουρη ότι μπορώ να τις βρω για εσάς εδώ στην Ελλάδα», είπε η Μπαντάουι. «Ζήτησα από πολλές γυναίκες να μπουν στην κυβέρνηση, αλλά ήταν πολύ πιο διστακτικές να το κάνουν από τους άνδρες», απάντησε.
Greece’s new Prime Minister @kmitsotakis says the reason for the shortage of women in his government is that “they were much more hesitant than men" to join the cabinet pic.twitter.com/7zl4hvXefG
— BBC HARDtalk (@BBCHARDtalk) July 10, 2019
«Δεν είμαι χαρούμενος με την εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών, το αναγνωρίζω ανοιχτά, οι γυναίκες που έχουμε στην κυβέρνηση είναι απόλυτα ικανές, θα κάνουν καταπληκτική δουλειά και θα βοηθήσουν άλλες γυναίκες να γίνουν μέλη του υπουργικού συμβουλίου», κατέληξε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως πρόκειται για ένα πεδίο που χρειάζεται βελτίωση.
Κακά τα ψέματα, σε σχέση με τους άντρες, λίγες είναι οι γυναίκες στην Ελλάδα που ασχολούνται με την υγιή πολιτική. Ή θα είναι εντελώς αδιάφορες ή θα είναι στα όρια του φανατισμού.
Βέβαια και οι άντρες δεν πάνε πίσω σε θέματα φανατισμού, αλλά σίγουρα είναι περισσότεροι που ασχολούνται και ενδιαφέρονται για πολιτική καριέρα.
Ένα αλλό που διάβασα, η συντηρητική κυβέρνηση Μητσοτακη ειχε λεει ενδιασμούς για την υιοθεσία απο ομοφυλόφιλους. Το 2008 ο προοδευτικός Ομπαμα δηλωνε πως ο γαμος ειναι μεταξυ άνδρα και γυναίκας, αλλα 10 χρόνια μετα εισαι συντηρητικός αμα πεις, υιοθεσία οκ, αλλα να το δουμε λιγο πριν το ψηφίσουμε.
Εχουν βγει τα προοδευτικόμετρα και τα μετραμε όλα.
Και το δευτερό σου επιχείρημα στηρίζει ακριβώς γιατί οι γυναίκες πρέπει να επροσωπούνται στην πολιτική. Πέρα ότι είναι όσο ικανές όσο οι άντρες; Οτι χρείαζεται και μια άλλη αντίληψη των πραγμάτων. Οτι δεν πρέπει να υπάρχουν αποκλεισμοί. Κακά τα ψέματα η ενασχόληση στην Ελλάδα για τις γυναίκες με την πολιτική υπήρξε στιγμα για πολλά χρόνια ακόμη και σε επίπεδο ψήφου. Οταν πρώτη φορά γυναίκες ψήφισαν το 1953 εάν δεν απατώμαι, την ίδια περίοδο αποκτούσαν ψήφο οι γυναίκες σε χώρες όπως η Ινδία και η Αίγυπτος. Και μάλιστα ακουγόταν σχόλια ότι όσες ψηφίσουν είναι οι ακαμάτρες που δε θέλουν παιδιά. Το να δείξουμε ότι αυτά τα πρότυπα είναι παρωχημένα είναι πολύ σημαντικό. Αρα δεν καταλαβαίνω το γιατί στο ερωτήμα σου και σου απαντώ με ένα γιατί όχι;
Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί ενώ οι γυναίκες, εδώ στη Lifo, είναι λαλίστατες σε θέματα που αφορούν τον φεμινισμό, βιασμούς κτλ εξαφανίζονται σε λοιπά πολιτικά θέματα;
Άσε τη Βουλή και την κοινωνιολογία. Ας μιλήσουμε για εδώ που το δείγμα είναι το ίδιο και οι γυναίκες παροτρύνονται εν τοις πράγμασι επί παντός επιστητού.
Και σχόλια όπως "χρειάζεσαι περισσότερο διάβασμα" να λείπουν. Τις βαρεθηκαμε αυτές τις ανόητες ατάκες. Επιχειρηματολογία θέλω, συζήτηση θελω. Αν δεν μπορείς καλύτερα μην πεις τίποτα
Quo vadis Domine?
Για να μην στεναχωρηθεί το bbc λόγω πολιτικής ορθότητας;
Ρε δεν κοιτάτε και λίγο το δικο σας χαλι εκεί στην Βρετανία λέω εγώ...
Εχει πεσει παρα πολλες φορες σε επιπεδο ανθελληνικης φυλλαδας της γειτονιας.
Κατα τα αλλα ας ασχοληθει με την αθλια μεταχειρηση της Μει απο τον πολιτικο κοσμο της Βρετανιας.
https://www.youtube.com/watch?v=axSWghcYdCA
Μιλώντας για δημοσιογράφους του bbc...
Το BBC εχει εδω και μερικα χρονια απολεσει το κυρος του στην δημοσιογραφια. Τα περιστατικα απειρα. Προσωπικο μου καλυτερο εκεινο που Μουσολμανος τρομοκτρατης σκοτωνεται σε επιθεση αυτοκτονιας στην Γερμανια και τα ζωα στο BBC τις πρωτες ωρες μετεδιδαν την ειδηση ως: Προσφυγας νεκρος απο βομβιστικη επιθεση στην Γερμανια
Αν και το BBC έχει πολλές περιπτώσεις κακής δημοσιογραφίας, το συγκεκριμένο δεν είναι του BBC. Αυτή η (τρομερά κακή) συνέντευξη είναι από το Channel 4 News.
Απολογούμαι.
Δεν είχα σκοπό να είμαι παραπλανητικός. Όντως νόμιζα ότι ήταν του BBC.
Τρέχα βρες τις μαντάμ!
Για να έχουμε περισσότερες γυναίκες στην κυβέρνηση, θα έπρεπε να εκλέγονται περισσότερες γυναίκες επίσης. Κάτι που δεν γίνεται, γιατί δεν παίρνουν ψήφους ούτε και από τον γυναικείο πληθυσμό.
Ακόμα και σε ξένες κυβερνήσεις που είχαν γυναίκα πρωθυπουργό, οι γυναίκες υπουργοί ήταν πάντα μειοψηφία.
Αρα οταν εσυ πχ ψαχνεις γιατρο να χειρουργησει δεν κοιτας ποιος ειναι πιο καλος/η σε αυτο που κανει αλλο το φυλο του/της για να ενθαρυννεις και αλλες γυναικες να γινουν χειρουργοι correct?
40% των υποψηφιων γυναικες λογο υποχρεωτικης ποσοστωσης (δηλαδη μεσω βιας)
50% του εκλογικου σωματος γυναικες.
=
12% των εκλεγμενων βουλευτων της ΝΔ ειναι γυναικες.
Και απο ολο αυτο το παραληρημα, βγαινει ο Μητσοτακης να απολογειτε γιατι δεν επελεξε γυναικες για να τους δωσει υπουργειο. με ποιο σκεπτικο? οτι ειναι γυναικες και επρεπε να τους δωθουν υπουργεια! Δεν υπαρχει αυτος ο παραλογισμος.
Είναι φοβερά δύσκολο (κατά τη γνώμη μου εντελώς αδύνατο και αλλόκοτο) να υποστηρίξει κανείς ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να φέρουν εις πέρας καθήκοντα όπως τα υπουργικά, άρα η αριθμητική αυτή διαφορά θα έπρεπε να είναι πολύ μικρότερη και εξαρτώμενη από τυχαίους ή δευτερεύοντες επιμέρους παράγοντες.
Αν όχι για τον απλό λόγο ότι άνδρες και γυναίκες μετέχουν περίπου εξίσου στο γενικό πληθυσμό (49,03-50,97%), τότε διότι οι γυναίκες στην Ελλάδα μετέχουν σε απολύτως σημαντικούς αριθμούς στη τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και στην αγορά εργασίας, παράγοντες έστω ενδεικτικοί για τις ικανότητές τους σε δημόσια αξιώματα. Το 2011 (απογραφή), οι κάτοχοι τίτλου πανεπιστημίου, πολυτεχνείου και ισότιμων σχολών ήταν κατά 47,25% άνδρες και κατά 52,75% γυναίκες. Το ίδιο έτος, οι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου ήταν κατά 52,29% άνδρες και 47,71% γυναίκες και οι κάτοχοι διδακτορικού ήταν κατά 65,30% άνδρες και κατά 34,70% γυναίκες. Από το σύνολο του εργατικού δυναμικού το 2018, το 55,76% ήταν άνδρες και το 44,24% ήταν γυναίκες.
Με απλά λόγια, υπάρχουν άξιοι άνθρωποι γένους θηλυκού που είναι σχεδόν σίγουρο πως αγνοήθηκαν.
Το ότι παραθέτω στοιχεία για την υποστήριξη μιας τόσο αυτονόητης θέσης το βρίσκω σχεδόν προσβλητικό για τις γυναίκες, ωστόσο λίγες καίριες πληροφορίες δεν έβλαψαν ποτέ καμιά συζήτηση.
Και μια παρατήρηση: Μερικά από τα σχόλια κάτω από αυτό το άρθρο μου θυμίζουν σχόλια υποστήριξης της προηγούμενης κυβέρνησης σε θέματα που εκείνη δεν το άξιζε, στις αρχές του 2015, όταν ακόμα η αλλαγή ήταν φρέσκια και η ελπίδα και οι προσδοκίες του κόσμου από τους νέους κυβερνήτες πολλές. Πιθανώς και αυτά τα τωρινά σχόλια θα έχουν την ίδια ωρίμανση και τύχη με εκείνα τα σχόλια: θα ξεφτίσουν και θα ηχούν παράταιρα, διότι ακριβώς δεν είναι δίκαια, αλλά βεβιασμένα από κάποιο πρόσκαιρο συναίσθημα.
http://bit.ly/ELSTAT-2011-A03
http://bit.ly/ELSTAT-GreeceInFigures-2019Q2
Η Κεφαλογιάννη, το παιξε δύσκολη.
22 άνδρες πήγαν εκεί που του είπε χωρίς κουβέντα και μόνο η Όλγα αρνήθηκε. Κάτι πρέπει να μας λέει αυτό.
Τα υπόλοιπα γυναικεία στελέχη της ΝΔ, δυστυχώς δεν εξελέγησαν με το σύριζα.
Πολύ καλά κάνει και η συγκεκριμένη κυρία και υποστηρίζει την πολιτική που την έφερε σ'αυτή τη θέση.
Ομοίως θα δεις στο BBC (τουλάχιστον στην έκδοση που βλέπουμε εμείς στην Ελλάδα), πολλούς έγχρωμους, μουσουλμάνους, ΑΜΕΑ (πολλές φορές και όλα αυτά μαζί ταυτοχρόνως).
Οι λόγοι που το BBC έχει αλλάξει πολιτική, οφείλεται κυρίως στην πληθώρα μηνύσεων που έχει δεχτεί στο παρελθόν για διακρίσεις, σεξισμό, ρατσισμό κλπ.
Όχι το φύλο του. Όχι το αν ο τομέας όπου διαπρέπει είναι ανδροκρατούμενος ή γυναικοκρατούμενος.
Πέρα από τους πολλούς ανδροκρατούμενους, ας θυμηθούμε και μπόλικους γυναικοκρατούμενους τομείς, όπως αρκετές σχολές στα πανεπιστήμιά μας ή στον χώρο της Δικαιοσύνης.
Τι θα έλεγε η κ. Ζεϊνάμπ Μπαντάουι, αν έριχνε μια ματιά στην φωτογραφία του γυναικοκρατούμενου ελληνικού Συμβουλίου της Επικρατείας;
https://www.cnn.gr/news/ellada/story/108252/ste-topothetiseis-kai-metakiniseis-antiproedron-kai-symvoylon-epikrateias
Ορθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραβλέπει τις ευρωπαϊκής έμπνευσης επιταγές για ποσοστώσεις, 50% άντρες 50% γυναίκες, τύπου Μακρόν, που δεν τιμούν κανένα από τα δυο φύλα.
Το να έχουμε γυναίκες υπουργούς, ή μια κάποια Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην κορυφή της Ευρώπης, πρέπει να είναι αποτέλεσμα...
...ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ενός ΑΝΘΡΩΠΟΥ
και όχι
ΠΟΣΟΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗΣ ενός ΦΥΛΟΥ...
...όπως έθεσε ως όρο ο Μακρόν στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να μας φορέσουν καπέλο την πολύ δεξιά και αμφιβόλου ικανότητας Ούρσουλα στη θέση του μετριοπαθέστερού της Βέμπερ ή του σοσιαλιστή Τίμερμανς.
Βέμπερ και Τίμερμανς είναι και οι δυο θύματα (κι εμείς μαζί τους) πολλών παραγόντων, αλλά κυρίως μιας κακώς εννοούμενης ισότητας μεταξύ των δυο φύλων.
Την ισότητα μάλλον κάπως έτσι την αντιλαμβάνεται και η κ. Ζεϊνάμπ Μπαντάουι, αλλά και τα αμέτρητα πλήθη των πιστών μιας νέας «θρησκείας» με άρωμα κορεκτίλας στα λιβάνια της...
Μιας νέας «θρησκείας» απέναντι στην οποία πρέπει να έχεις γερά κότσια για να δηλώσεις άθεος, όταν ανακρίνεσαι από τους απανταχού "πιστούς" και τις "θεούσες" της...
Αλήθεια, στο δικαστικό σώμα ποια είναι η αναλογία αντρών γυναικών; Στους στρατεύσιμους; Τι κάνει η Γενική Γραμματεία Ισότητας γι' αυτά;
Αλήθεια, στο δικαστικό σώμα ποια είναι η αναλογία αντρών γυναικών; Στους στρατεύσιμους; Τι κάνει η Γενική Γραμματεία Ισότητας γι' αυτά;